07 Ekim 2019 00:17
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ekim 2019 06:23

ABD'den Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapacağı operasyona "desteklemiyoruz"lu izin!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, güvenli bölge ve Türkiye’nin “Fırat’ın doğusuna operasyon planı”na ilişkin telefon görüşmesi yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, ikili meselelerin yanı sıra “güvenli bölge” gündeme geldi.

Görüşmede Erdoğan Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönüşünü sağlayacak koşulların oluşturulması için güvenli bölgenin şart olduğunu söyledi.

Görüşmede Erdoğan ve Trump’ın önümüzdeki ay Washington'da bir görüşme yapmayı kararlaştırdığı bildirildi.

BEYAZ SARAY: FIRAT’IN DOĞUSUNA OPERASYONU DESTEKLEMİYORUZ

Görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise ihtilaflara vurgu yapıldı. Açıklamada “Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak” ifadeleri kullanıldı.

TUTUKLU IŞİD’LİLER TÜRKİYE’NİN SORUMLULUĞUNDA OLACAK

ABD kuvvetlerinin artık IŞİD’den temizlenen bölgelerde olmayacağı da belirtilen açıklamada, Suriye’de yakalanan IŞİD’lilere de değinildi ve ilerleyen süreçte bu militanların Türkiye’nin sorumluluğunda olacağı dile getirildi:

“Türkiye bundan böyle, ABD'nin son iki yıldır bölgede yakaladığı IŞİD savaşçılarından sorumlu olacak.

ABD'nin bu açıklaması Türkiye'nin operasyon için ABD'den "yeşil ışık" aldığı yönünde yorumlandı.

İBRAHİM KALIN’DAN GÜVENLİ BÖLGE AÇIKLAMASI

Görüşme sonrası sosyal medya hesabı üzerinden güvenli bölge tartışmalarına ilişkin açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise “Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde güvenli bölgenin iki amacı vardır: Terör unsurlarını temizleyerek sınırlarımızı güvence altına almak ve mültecilerin güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak. Türkiye güçlüdür ve kararlıdır” dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANI MEVLÜT ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız. Suriye’ye de huzur, barış ve istikrarın gelmesine katkı sağlayacağız” dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Suriye’deki krizin başından beri bu ülkenin toprak bütünlüğünü destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız. Suriye’ye de huzur, barış ve istikrarın gelmesine katkı sağlayacağız” ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sürekli yama yapılan Ergenekon İ.Ö.O. velileri: Tadilat değil, yeni okul istiyoruz

SONRAKİ HABER

Rize ve Artvin’de sel; yollar kapandı, mahsur kalan 3 kişi kurtarıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...