07 Ekim 2019 01:50
Son Güncellenme Tarihi: 07 Ekim 2019 08:42

Fırat’ın doğusu için hazırlık: Koalisyon güçleri çekildi, ÖSO tatbikat yaptı

Beyaz Saray'ın güvenli bölge açıklamasının ardından ABD'nin öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri sınır hattından çekildi. ÖSO militanları ise tatbikat yaptı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Beyaz Saray’ın güvenli bölge açıklamasının ardından Uluslararası Koalisyon Güçleri, sabah saatlerinde sınır noktalarından çekilmeye başladı. Operasyonda TSK ile Fırat’ın doğusuna girecek ÖSO militanları ağır silahlar ve roketlerle tatbikat gerçekleştirdi. ABD’nin Türkiye’nin operasyonuna yeşil ışık yakması SDG’nin hakimiyetindeki bölgelerde yaşayan halkın tepkisini çekti.

KOALİSYON GÜÇLERİ SINIRDAN ÇEKİLİYOR

Beyaz Saray’ın gece saatlerinde yaptığı açıklamanın ardından ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri sabah saatlerinde sınır noktalarından çekilmeye başladı. Uluslararası Koalisyon güçlerinin Haseke’ye bağlı Resulayn Gire Spi’de bulunan sınır hattındaki noktalarından ve Tel Abyad'dan çekilmeye başladığı belirtildi.

Haseke, Rakka, Deyziyor, Münbiç ve Tel Abyad bölgelerinde toplam 18 askeri nokta kuran ABD, buralarda 2 bin civarı askeri personel bulunduruyordu.

ÖSO OPERASYON İÇİN TATBİKAT YAPTI

Operasyonda TSK ile birlikte Fırat’ın doğusuna girecek olan Özgür Suriye Ordusuna bağlı militanlar da ağır silahlar ve roketlerle tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikata yaklaşık 2 bin ÖSO militanının katıldığı belirtildi. ÖSO’nun Özel Kuvvetler Komutanı Seyf Ebubekir de operasyon için “Ankara’dan emir bekliyoruz” dedi.

SINIRA İŞ MAKİNESİ SEVKİYATI

Urfa'daki 20. Zırhlı Tugay Komutanlığından çıkış yapan zırhlı iş makineleri, yoğun güvenlik önlemleri altında Urfa-Akçakale kara yolu üzerinden Suriye sınırındaki askeri birliklere gönderildi.

SDG: IŞİD'E DÖNÜK OPERASYONLARI OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Türkiye’nin gerçekleştirmeyi planladığı operasyona ilişkin açıklama yapan SDG ise "IŞİD'e yönelik operasyonlarımıza büyük oranda olumsuz etki edecek ve son yıllarda bölgede sağlanan istikrarı ortadan kaldıracaktır" açıklamasında bulundu.

SDG’NİN HAKİMİYETİNDEKİ BÖLGELERDE OPERASYON HAZIRLIĞINA KARŞI TEPKİ

Öte yandan MA'nın aktardığına göre Haseke’de Türkiye’nin bölgeye operasyon hazırlığı ve ABD’nin “desteklemeyeceğiz” diyerek dolaylı yeşil ışık yakması Til Erqem’de bulunan Uluslararası Koalisyon üssüne yapılan kitlesel yürüyüşle protesto edildi. Yürüyüş, Til Helef kasabasından başlayarak 10 kilometre uzaklıktaki Uluslararası Koalisyon üssünün bulunduğu Til Erqem kasabasına kadar sürdü.

Binlerce kişiden oluşan yürüyüşte Arap ve Kürt kanaat önderleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum temsilcileri de yer aldı. Yürüyüş boyunca operasyon hazırlığına karşı sloganlar atıldı.

Yürüyüş sonrası bir heyet uluslararası koalisyon temsilcileriyle görüştü. Heyette yer alan Haseke Meclisi Başkanı Fewaz El-Zewba, “Biz barış ve diyalog istiyoruz. Türkiye’nin bahsettiği ‘güvenli bölgeyi’ reddediyoruz. Uluslararası koalisyonu müttefik olarak görüyoruz. Türkiye’nin açıklamaları IŞİD’in hücre yapılanmalarıyla mücadelemizi aksatıyor” ifadelerini kullandı.

Cizre bölgesinden de binlerce kişi, operasyon hazırlığına karşı Serekaniye ve Til Helef üzerinden Til Erqem köyüne yürüdü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Bartın’da limanda yükleme yapan vinç devrildi; operatör yaralandı

SONRAKİ HABER

Meclis'te 758 dokunulmazlık dosyası var, 526'sı HDP hakkında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...