13 Eylül 2019 07:21

Diyarbakır’da bir öğretmenin şiddete uğraması Eğitim Sen tarafından protesto edildi

Diyarbakır Kazım Karabekir ortaokulunda Müdür yardımcısı Medine Çakırtekin’in eski bir öğrencisi tarafından saldırıya uğraması Eğitim Sen Diyarbakır şubeleri tarafından okul önünde protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Kazım Karabekir Ortaokulu müdür yardımcısı Medine Çakırtekin eski bir öğrencisi tarafından saldırıya uğradı. Eğitim Sen Diyarbakır şubeleri Çakırtekin’in uğradığı saldırıyı okul önünde yaptığı basın açıklaması ile protesto etti. Açıklamayı okuyan Eğitim Sen 1 nolu şube yöneticisi Zülküf Güneş ‘’Bizler eğitimciler olarak gelecek nesillerin rehberliğini üstlenirken, ülkede siyasetçilerin, diyanet temsilcilerinin, basının, milli eğitim müfredatında ve kitaplarında toplumsal cinsiyet eşitsizliğini pekiştiren bir dilin hakim olması ve ülkenin bir şiddet sarmalı içinde olması sürekli olarak şiddet kültürünü beslenmektedir. Gün geçmiyor ki bir kadın cinayetiyle uyanmayalım, gün geçmiyor ki bir öğretmen şiddete maruz kalmasın’’ dedi. 

Son yıllarda gelir adaletsizliğinin ve yoksullaşma oranının artmasıyla halkın ve gençlerin sisteme olan  güveninin aşınması yazılı ve görsel basında şiddet içeren programların ön plana çıkarılması sadece okullarda değil yaşamın her alanında şiddeti yeniden ürettiğini vurgulayan Güneş ‘’Eğitim emekçilerinin yoğun baskı ve tehditlerle karşı karşıya bırakılarak sindirildiği, iş güvencesinin elinden alınmak istendiği, eğitim hizmetlerinin piyasalaştırıldığı ve öğretmen öğrenci  ilişkilerinin bozulduğu bir dönemde şiddet de artmıştır’’ şeklinde  konuştu. Müfredat  içerisinde ve kaynaklarda  kadının yeri evidir erkeğe hizmet etmektir gibi söylemlerin toplumda karşılık bularak kadınları iki defa şiddete maruz bıraktığını ifade eden Güneş anaokulu çağındaki çocuklara etkinlik adı altında iyi aile çocuğu olma adına erkeklerin ayaklarının yıkatılması  uygulanan politikaları gözler önüne serdiğini belirtti.

KADIN ÖĞRETMENLER MOBBİNGLE KARŞI KARŞIYA BIRAKILIYORLAR!

Okullardaki uygulamalara bakıldığında kadın öğretmenlerin açık ve gizli bir mobbingle karşı karşıya bırakıldığını söyleyen Güneş derse girerken giyimi saçı başı gibi birçok gerekçe üretilerek, idarecilerin sırf kadın olduğu için dayattığı uygulamalarla eril zihniyet okullarda da şiddetini meşrulaştırmaya çalıştığını ifade etti. Bağlar Kazım Karabekir Ortaokulunda bir müdür yardımcısı kadın öğretmenin dün şiddete maruz kaldığını hatırlatan Güneş ‘’Bu olay eğitimci arkadaşlarımızın şiddete maruz kalmasında yapılan eleştirileri dikkate almayan, eğitimde yaşanan sorunlara kulaklarını tıkayan ve öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştıranların sorumsuzluğunun sonucudur. Bu şiddet sarmalının gündem olabilmesi için daha kaç arkadaşımızın hayatını kaybetmesi gerekiyor?​’’ dedi. 

Okullarda şiddet sorununu çözmek uzun vadeli eğitim politikalarıyla mümkün olduğunu söyleyen Güneş öğrenci eğitim emekçisi tüm bileşenlerin kültürel, sosyal, ekonomik yönden tatmin edecek çalışmaların gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti. Günü kurtarmaya dönük önlemleri eleştiren Güneş toplumsal soruna yönelik daha kapsamlı politikalar üretilmesi gerektiğini söyledi. Güneş Eğitim Sen olarak ortak bir yaşamda ötekileştirmenin olmadığı bir dilin hakim olmasını talep ettiklerini ve gerekli adımları atma sorumluluklarını yetkililere her zaman hatırlatacaklarını ve bu ilkel zihniyeti sürekli teşhir edeceklerini vurguladı. (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demokrasi İçin Birlik: Yeni bir anayasa için güç birliğine

SONRAKİ HABER

"Sen sus gözlerin konuşsun" dönemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa