11 Eylül 2019 05:28

Erdoğan büyükşehir belediye başkanları ve kayyumlar ile Beştepe'de görüştü

Cumhurbaşkanı, büyükşehir belediye başkanlarını ile kayyumları Saray'da kabul etti. Erdoğan, açılış konuşmasında "Biz İstanbul'da kimseyi kapı önüne koymadık" dedi.

Fotoğraf: Murat Çetinmühürdar/Cumhurbaşkanlığı - AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan 26 büyükşehir belediye başkanı ve 3 kayyumu Cumhurbaşkanlığı Sarayında ağırlıyor. CHP'li belediye başkanları Erdoğan'ın kabulünden önce CHP Genel Merkezinde buluştu ve Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile toplantı yaptı. Erdoğan'la görüşmeye CHP'li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Çin'de olduğu gerekçesiyle toplantıya katılmadı. Toplantı hakkında konuşan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, başkanların yer aldığı bir WhatsApp grubu kurulacağını söyledi. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de “Bizim açımızdan çok faydalı ve çok güzel, sıcak bir toplantı oldu” dedi.

Erdoğan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da katıldığı toplantının açılış konuşmasında "Biz İstanbul Belediyesi'ne geldiğimizde kimseyi aşından etmedik, ne personelle, ne araçla uğraştık" dedi.

İstanbul seçiminin iptal edildiği, seçilmiş üç büyükşehir belediye başkanının görevden alınıp yerlerine kayyum atandığı bir dönemde Erdoğan'ın seçimleri demokrasi şöleni olarak görmesi ve toplantı için kullandığı "güzel manzara" sözleri dikkat çekti.

"BURADAKİ FOTOĞRAFI ÇOK ÖNEMSİYORUM"

Erdoğan'ın toplantının açılışında yaptığı konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"Çok partili hayata geçtiğimiz 1946 yılından beri ülkemizdeki her seçim bir demokrasi şöleni havasında yapılmıştır. Toplamda 73 bin 562 kişinin seçildiği 31 Mart seçimini başarıyla neticelendirmiş olmamız demokrasimizin zaferidir. Bu güzel manzara geleceğimizin en büyük teminatıdır."

"Siyasi olarak elbette farkı görüşlere ve duruşlara sahip olabiliriz ama ülkemizin ve milletimizin âli çıkarları söz konusu olduğunda birlikte hareket edebilme erdemini gösterebileceğimize inanıyorum, buradaki fotoğrafı çok çok önemli görüyorum. Terörle, terör örgütleriyle, hukuksuzlukla arasına mesafe koymuş belediye başkanlarıyla birlikte olmaktan memnuniyet duyuyorum."

"Hizmet söz konusu olduğunda hiçbir belediye başkanının partisine bakmadık. Siyasi çekişmelerin geçici, hizmetlerin kalıcı olduğu gerçeğini hiç unutmadık; aynı anlayışla hareket edeceğiz. Parti ayrımı olmaksızın belediyelerin durumunu yakından biliyoruz."

"BİZ İSTANBUL BELEDİYESİNDE KİMSEYİ KAPI ÖNÜNE KOYMADIK, ARAÇLA UĞRAŞMADIK"

"Belediye başkanlarının görevi devri sabık peşinde koşmak değildir. Kapının önlerine konan insanların ahı üzerinden hizmet bina edilmez. Biz İstanbul Belediyesi'ne geldiğimizde kimseyi aşından etmedik, ne personelle, ne araçla uğraştık."

"Genel Başkanı olduğum AK Parti'nin çeşitli hazırlıkları var. Kanun değişikliği gereken konuları Mecliste, kararname gereken konuları Cumhurbaşkanlığında, diğer idari düzenlemeleri ilgili kurumlarımızda çalışabiliriz. Önemli olan bu sürece tüm belediye başkanlarımızın ve partilerinin samimi destek vermeleridir."

"Çalışmadan, çabalamadan, eser vermeden yapılan siyaset, şehirlerimize ve insanlarımıza vakit kaybettirmekten, ülkemizin enerjisini heba etmekten öte bir işe yaramaz."

CHP'Lİ BAŞKANLARDAN AÇIKLAMA: ÇOK FAYDALI, SICAK BİR TOPLANTI OLDU

Toplantının ardından CHP’li büyükşehir belediye başkanları açıklama yaptı.

İlk konuşmayı yapan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Müzakerelerin sonunda büyükşehir belediyeleri kanununun değişmesi konusunda ilgili bakanlar ve bürokratlarla çalışmaların sürdürülmesini Büyük Millet Meclisi’ne kanun teklifi olarak intikal ettirildiğinde de komisyonların çalışmalarında belediyeleri temsilen bazı belediye başkanlarından oluşan bir grubun görüşlerinin devamlı alınması gerektiğini işaret etti” dedi.

“Bizim açımızdan çok faydalı ve çok güzel, sıcak bir toplantı oldu” diyen Büyükerşen, “Bazı belediyelerimizin pek dikkate alınmadığı, iletişimin kurulamadığı bakanlarla belediye başkanlarımız ayrı ayrı da temas etme fırsatı buldular. Kısacası çok verimli olduğu düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işçi çıkarmalarla ilgili açıklamasının gündeme gelip gelmediği sorulan Büyükerşen, “Münhasıran İstanbul belediyesi diye söylemedi, genelde bütün belediyeler için söyledi. İktidar partisinin belediyelerini de kapsayan bir konuşma oldu” yanıtını verdi.

KARALAR: BELEDİYELER HİZMET EDEBİLİR DURUMDA DEĞİL

Büyükerşen’den sonra konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, “İşten çıkartmaların hiçbirinin keyfi olmadığını hele hele bizlerin siyaseten işçi çıkartmayacağımızı tüm Türkiye bilir. Ama toplantının ana konusu belediyelerin düştüğü ekonomik krizdir. Belediyeler vatandaşa hizmet edebilir durumda değil. Adana belki bunların en kötüsüdür. Adana’nın gelirinin yüzde 65’i işçiliğe gidiyor. İşçilerin içeride alacağı var. Biz belediyeleri hizmet üretebilir hale getireceğiz” dedi.

“İşe gelip gitmeden para alan insanların varlığını herkes bilir” diyen Karalar, “Bizde çalışanlarımıza karşı ciddi bir sorumluluk var ama yaklaşık 2 buçuk milyon Adanalı’ya da sorumluluğumuzun olduğunu da bilmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Karalar, “Bugünün en önemli teması bence, seçimden beri gerilen Türkiye’nin Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle bugünden sonra yumuşayacağını beyan etti. Çok faydalı bir toplantı oldu. Biz de çok mutlu olduk. Biz bir kez daha Sayın Cumhurbaşkanımıza bu toplantıyı tertip ettiği, bakanlarla bizi buluşturduğu gergin havanın ortadan kaldırılmasını sağladığı için şükranlarımızı sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

SEÇER: PROVOKASYONA UĞRUYORUZ

Parti ayrımı yapılmadan tüm büyükşehir belediye başkanlarının davet edilmesinin önemli olduğunu söyleyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, “Burada diğer belediye başkanlarıyla da iletişim anlamında ilk adımın atılması son derece önemliydi. Olumlu bir hava vardı salonda. Bu bir başlangıç bunun devamı gelirse faydalı olabilir” dedi.

Bir komisyonun oluşturulduğunu belirten Seçer, komisyonda AKP'li ve CHP’li belediye başkanlarını yer aldığını dile getirdi. Seçer, “Biz sonuç almak istiyoruz. Özellikle ekonomik olarak zorluklar yaşıyoruz” diye konuştu.

Mersin’de işçi çıkarılmadığını dile getiren Seçer, şöyle devam etti:

“Ama provokasyona uğruyoruz. Bunu da söylemem lazım. İş yavaşlatma, vatandaşa kötü muamele, belediye otobüslerinde ya da diğer hizmet alanlarında personelimiz maalesef bizi sıkıntıya sokuyor. Mümkün olduğunca bu konuları önlemeye çalışıyoruz.”

Soru üzerine Yılmaz Büyükerşen, komisyonda CHP’den kendisinin İstanbul, Ankara ve Gaziantep belediye başkanlarının yer aldığını aktardı.

İMAMOĞLU'DAN KIRIK SANDALYE AÇIKLAMASI

Toplantının ertesi gününde toplantıda oturduğu koltuğun kırık olmasıyla ilgili konuşan İmamoğlu ise "Oturduğumuz koltuk durup, dururken kırıldı. Sayın Cumhurbaşkanı israf yaptın dedi. Ben de bu israf değil, sandalye kırık dedim. Olsun ikinci sandalyeye daha sağlam oturuyoruz dedim. Bu tabi öyle bir magazin durum oluştu. Sandalye niye kırıktı? Onu Cumhurbaşkanlığı araştırsın. Oturduğumuz yerler önceden belliydi" dedi.

GÖREVDEN ALINAN BELEDİYE BAŞKANLARI

Toplantının verimli geçtiğini dile getiren İmamoğlu, görevden alınan belediye başkanlarını hatırlatarak, "Ancak demokrasi açısından bazı sorunlar yaşanıyor. Keşke o arkadaşlarımız da orada olabilseydi. Biz anlaşacağız. Kavga etmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

AKP'Lİ BAŞKANLARDAN AÇIKLAMA: WHATSAPP GRUBU KURULACAK

Görüşmenin ardından AKP'li büyükşehir belediye başkanları açıklama yaptı.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, bütün partilerden büyükşehir belediye başkanlarını davet ettiğini için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür etti.

Toplantında bakanların da yer aldığını aktaran Büyükkılıç, “Sayın Cumhurbaşkanımız sadece bir kesimi hedef alan mantık içerisinde değil. Sadece sağlıklı uygulamalar yapma anlayışı içerisinde hepimize tavsiyelerde bulundu. Daha sonra belediye başkanlarımız 5’er dakikalık söz almak suretiyle görüşlerini açıkladılar. Bakanlarımız da bu tespitlere yanıt verdi. Toplantının sonuna doğru Merkel’le olan görüşmesinden kaynaklı olarak Sayın başkan yardımcısı Fuat Bey programı devam ettirdi” dedi.

"ORTAK ÇALIŞMA KARARI ALINDI"

Yerel yönetimlerle ilgili yasa bir komisyon kurulacağını söyleyen Büyükkılıç, şöyle devam etti:

“Yerel yönetimlerle ilgili oluşturulacak yasa için bakanlarımız ve belediye başkanlarımızın yapacağı ortak çalışmanın kararı alındı. Ayrıca bir WhatsApp grubu kurulmak suretiyle büyükşehir belediye başkanları hiç kimse birbirini dışlamadan, ötekileştirmeden, dayanışma içerisinde bir grup oluşturup gerektiği zaman görüşmelerini sağlayacak bir görüş belirtildi. Ve hakikaten ılıman bir iklim içerisinde, muhabbet ortamında, milletin özlediği, arzuladığı ve yapılması gereken güzel bir çalışmaydı.”

Komisyonun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında çalışmalarının yürüteceğini dile getiren Büyükkılıç, “6 tane bakan, bir o kadar belediye başkanı, Ankara, İstanbul ve İzmir CHP’li büyükşehir belediye başkanları dostlarımızın da katılacak” diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANIMIZ İLÇE BELEDİYE BAŞKANLARININ DA YER ALAMISINI İSTEDİ"

Erdoğan’ın komisyonda ilçe belediye başkanlarının yer almasını istediğini belirten Büyükkılıç, “İlçe belediyelerinden de başkanlarımızın yer alması konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız irade belirtti. Sayın Fuat başkanımızda önümüzdeki hafta muhtemelen davet edeceğini ve bu çalışmayı hızlı bir biçimde başlatacaklarını, bu çalışma sonrasında TBMM’de gerekiyorsa yasa tasarısı, gerekiyorsa Sayın Cumhurbaşkanımızın çıkaracağı kararnameler, gerekiyorsa bakanlar bağlamında yönetmelikler… Yani burada halkın huzuru için mazeret üretmeyin hizmet üretin mantığı içinde tüm başkanlarımıza fırsat verecek bir yaklaşım sergilendi” ifadelerini kullandı.

AKTAŞ: ÇOK ÖZEL BİR BULUŞMAYDI

Toplantıda belediyelerinin sorunlarının konuşulduğu aktaran Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ise şunları söyledi:

“Dertler en ince detayına kadar konuşuldu, siyasi partisine bakmadan gerekli uyarı ve ikazlar yapıldı. Sayın Cumhurbaşkanımız konuşmasında mesajı net bir şekilde verdi. Özellikle terör konusundaki hassasiyetin altını çizerek ifade etti. Tüm bakanlarımız soruları cevapladılar. Ümit ediyorum ki şehirlerimizin bu buluşmasını şehirlerimize çok ciddi katkıları olacaktır. Benim gibi 15 buçuk yıldır belediye başkanlığı yapan birisi için çok özel bir buluşmaydı.”

“Türkiye buluşmasının Türkiye’ye hayırlı olmasını temenni ediyorum” Malatya Büyükeşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, “Yüzde 80’e yaklaşan bir nüfus bu 30 büyükşehirde yaşıyor. Güzel bir zemin içerisinde bütün belediye başkanları kendi illeriyle ilgili sorunlarını açık bir şekilde anlattılar. Ve bu anlatılanların ilgili bakanlık nezdinde değerlendirilip, toplantının sonunda hangi belediye başkanı hangi sorunu iletmişse onun cevabı ilgili bakanlık tarafından verildi” dedi.

CHP'Lİ BAŞKANLAR BULUŞMA ÖNCESİ GENEL MERKEZ’DE TOPLANDI

Erdoğan'ın kabulü öncesinde CHP'li Büyükşehir Belediye başkanları, CHP Genel Merkezi'nde bir araya geldi; CHP'nin Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun ile toplantı yaptı.

Görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gitmek üzere partiden ayrılan belediye başkanları, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, görüşme sonrası açıklama yapacaklarını belirtti; "Umarım güzel bir görüşme olacak. Hem belediyelerimizin çalışma metoduyla ilgili hem de toplum çıkarına güzel iş birlikleri için bütün büyükşehir belediye başkanları bir arada olacağız" dedi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da davetin yerel yönetimlerle ilgili olduğunu aktarırken, "Eğer bizlere bir şeyler sorulursa orada kendi taleplerimizi, yaşadığımız sıkıntıları, yapılmasını istediğimiz düzenlemeleri bildireceğiz. Sorunlarımız ortak zaten" diye konuştu.

Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin dünkü toplantısında gündeme gelen, kapanan çocuk koruma evleriyle ilgili tecavüz iddialarına ilişkin bir soru üzerine, "Onlar zaten karakola intikal etmiş, adliyeye intikal etmiş hadiseler. Onlarla ilgili raporları Grup Başkanvekillerine gönderiyorum, eski bir hadise" yanıtını verdi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de İzmir'e ilişkin hazırladıkları raporları Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacaklarını söyledi.

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, “Şehrimiz hakkında bilgi vereceğiz, taleplerimizi ileteceğiz. Sanıyorum güzel bir toplantı olacak” dedi.

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de daveti olumlu bulduklarını ifade ederek, hem taleplerin hem de sorunların çok olduğunu söyledi.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise daveti olumlu karşıladıklarını belirtirken, “Adana gelecekte hem Türkiye hem dünya açısından çok önemli bir kent olacak. Onun için Adana'nın kronik bazı sorunları var, onların çözüme kavuşması gerekiyor” diye konuştu. Kente ait sorunların yer aldığı bir dosya hazırladığını söyleyen Karalar, dosyayı Erdoğan'a ileteceğini ifade etti.

Açıklamaların ardından belediye başkanları minibüslerle Külliye'ye hareket etti.

MIZRAKLI: KAYYUMLAR DEĞİL SEÇİLMİŞLER DAVET EDİLMELİYDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 30 büyükşehir belediye başkanını Beştepe’ye davet etmesini değerlendiren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Selçuk Mızraklı ise “Meşruiyeti olmayan 3 kayyumun oraya gitmesi doğru değil, seçilmiş belediye eş başkanlarının davet edilmesi gerekirdi” dedi.

Toplantının kayyum atamalarının ardından yapılmasının manidar olduğunu dile getiren Mızraklı, “Bu toplantının bugün bu şekilde gerçekleştiriliyor olması bir yanlış mıdır? Hayır, yanlış değildir. O toplantıya çağrılanların şüphesiz ki icabet etmeleri ve katılmaları Türkiye’nin temel meseleleri konusundaki ve yerel yönetimlerdeki yaklaşımları, politikaları merkezi hükümetin bu konudaki yeri ve yapabilecekleri konusunda bir müşavere yürütmeleri çok normaldir. Ancak şu parantezin de açılması gerekir. Türkiye’deki milyonlarca yurttaşın seçilmişleri olarak, kayyum atanmış 3 belediyenin olduğu bir durumda, meşruiyeti olmayan 3 kayyumun oraya gitmesinin doğru olmadığını, esas oraya davet edilmesi gerekenlerin seçilmiş belediye eş başkanları olması gerektiğini ve bunun demokrasi değerleri acısından, demokrasi ilkeleri acısından, hukuk normları acısından da çok anlamlı olacağını belirtmek isterim” dedi.

KILIÇDAROĞLU: BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ DAVETE KATILACAK

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 30 büyükşehir belediye başkanını Beştepe'ye davetine dair, "Belediye başkanlarımız Cumhurbaşkanı'nın davetine katılacak" demişti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: Seçimi kaybetmeyi hazmedemiyorlar

SONRAKİ HABER

Mehmet Zahid Sobacı, Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...