09 Eylül 2019 05:19

Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘alternatif finans sistemi’ için yastık altına göz dikti

Mevcut finans sisteminin sömürü üzerine kurulu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, alternatif finans sistemi için yastık altına göz dikti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Marmara Üniversitesi Rektörlük Binası'nda düzenlenen Alternatif Finansta Yeni Ufuklar: Likidite, Yeşil Finans ve Politik Ekonomi Konferansı'nda konuştu. Konuşmasında mevcut finans sisteminin eşitsizlikleri derinleştirdiğini ve reel sektöre zarar verdiğini söyleyen Erdoğan, İstanbul’u alternatif finans sisteminin merkezi haline getirmek için çabaladıklarını söyledi.

“Sosyal ve beşeri maliyetleri dikkate almadan, sadece daha fazla kazanma hırsıyla işleyen bu ekonomik sistemin çökmesi kaçınılmazdır” diyen Erdoğan, “Alternatif finans, dönüşümün en önemli unsurlarından biridir. Bizim, 'Dünya 5'ten büyüktür' itirazımız sadece siyasi karar alma ve güvenlik uygulamalarına yönelik değildir. Bu itirazın tüm insanlığa hizmet etmesi gereken kaynakların belirli ellerde toplanmasıyla ortaya çıkan çarpıklıklara ilişkin boyutu da vardır” dedi.

‘ALTERNATİF FİNANS’TAN KASIT İSLAMİ SERMAYE

İstanbul’u alternatif finans sistemi için merkez haline getirmek istediklerini söyleyen Erdoğan, “Bu merkezin kısa sürede önemli bir marka haline geleceğine, bilhassa İslami finans ve finansal teknolojiler alanında bölgenin yegane çekim merkezi olacağına inanıyorum. İlgili kurumlarımızın destek ve çabalarıyla bu projenin en geç 2022 yılı başında hayata geçirilmesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN’IN HEDEFİ YASTIK ALTINDAKİLERİ PATRONLARA AKTARMAK

Mevcut finans sisteminin reel ekonomiye yeterli desteği sunmadığını dile getiren Erdoğan, alternatif finans sisteminde katılım finans sisteminin etkin rol üstlenmesi gerektiğini söyledi. “Katılım bankacılığı” kavramını doğru bulmadığını ifade eden Erdoğan, “Katılım bankacılığı diye bir kavram olmaz. Eğer faizsiz sistemse işte şimdi söylüyoruz. Katılım finans sistemi. Çünkü birbiriyle ters düşen bu iki kavramı niye kullanalım ki. Birisi sömürüyü ifade ediyor. Ama biz buruda sömürüyü değil, eğer reel sektörü ayağa kaldıracaksak o zaman kusura bakmasınlar, reel sektöre gereken destek verilmeli. Kimle? İşte katılım finansal sistemiyle şimdi bu döneme girdik” dedi.

KATILIM FİNANSI DÜŞÜK FAİZLİ SÖMÜRÜ MÜ?

Erdoğan, üretimden çekilen patronlara destek için katılım finansının kullanılması gerektiğini söylerken, toplam finans sistemi içerisindeki payı yüzde 5 düzeyinde olan katılım finansının yüzde 15’lere çıkarılabilmesi için de yastık altını işaret etti:

“Hiç şüphesiz bu konuda katılım finans kurumlarına da önemli görevler düşüyor. İnanıyorum ki bu aynı zamanda yastık altına da ciddi manada hitap edecektir ve yastık altı inşallah bu adımın atılmasıyla hareketlenecektir. Öncelikle bu kurumlara olan teveccühün istenilen seviyede olmamasının nedenleri sağlıklı bir şekilde tespit edilmelidir ama şunu da söyleyeceğim. Katılım finansı bankacılık sisteminin faiz oranlarıyla hareket etmemelidir” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adapazarı'nda eşi tarafından bıçaklı saldırıya uğrayan kadın ağır yaralandı

SONRAKİ HABER

Zonguldak ve Urfa'da iki işçi yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...