01 Eylül 2019 10:30
Son Güncellenme Tarihi: 01 Eylül 2019 16:24

Diyarbakır’da 1 Eylül mitingi: Şimdi demokrasi ittifakı zamanıdır

Diyarbakır'da düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde binlerce yurttaş kayyum atamalarına sert tepki gösterdi ve "barış için demokratik çözüm” talebini dile getirdi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Fırat TOPAL
Diyarbakır

Diyarbakır’da düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kayyum atamalarına dikkat çekerek, “Şimdi demokrasi ittifakı zamanıdır, yan yana gelme zamanıdır. Demokrasi ittifakını mahalle mahalle örelim. Bu iktidardan kurtulmanın yolu demokrasi ittifakıdır” dedi.

Diyarbakır 1 Eylül Dünya Barış Günü, İstasyon Meydanı’nda “Onurlu barış için demokratik çözüm” şiarıyla binlerce kişinin katıldığı miting düzenlendi. Mitinge, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, DTK Eş Başkanı Berdan Öztürk, EMEP MYK Üyesi Yusuf Karataş, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, HDP’li vekiller, Kürt partilerin temsilcileri, TJA ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri, beyaz tülbentli anneler, kadın örgütleri ve çok sayıda kitle örgütü temsilcisi katıldı.

"SAVAŞA HAYIR" ŞAPKASINA İZİN VERİLMEDİ

Ofis’ten miting alanına akın eden yurttaşlar, kayyum atamalarını sloganlarla protesto ederek miting alanına giriş yaptı. Alan girişinde kontroller yapan polis, “Savaşa hayır” yazılı şapkaların miting alanına girişine izin vermedi.

"KAYYUMLAR GİDECEK, HALK GELECEK"

Ülkede derinleşen savaşa karşı binlerin barış taleplerinin yükseldiği miting alanından, HDP’li belediyelere kayyum atanmasına, “Kayyumlar gidecek, halk gelecek” sloganlarıyla tepki yağdı.

"KALICI BARIŞ SAĞLANMALI"

Tertip Komitesi adına konuşan Sait Demir, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlayarak, “Umudumuz, bugünün barış, özgürlük ve huzura vesile olmasıdır. 40 yıldır savaş sürüyor. Bu savaşta insanlar yaşamını yitirdi, göçe maruz kaldı. Ama bu savaştan sonuç alınmadı. Artık kalıcı barışın sağlanması gerekiyor” dedi.

HDP İl Eş Başkanları Hülya Alökmen Uyanık ve Zeyyat Ceylan’ın halkı selamlaması ardından konuşan ESP Eş Genel Başkan Yarımcısı Beycan Taşkıran, HDP’li belediyelere atanan kayyumlara tepki gösterdi.

MIZRAKLI: HALKIN PARASINI HEBA ETMEDİK

Yerine kayyum atanan seçilmiş Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı, “Bizler savaşın her türlüsünü gördük. Köylerimiz yakıldı, yıkıldı. İnsanlarımız katledildi. Savaşın nasıl büyük acılar yaşattığını yüreğimizde yaşadık. Suriyelilerin nasıl acılar yaşadığını onlarla birlikte yaşamaya devam ediyoruz. Barış davasından yargıladım. Ama yine barışla yargılanıyorum ve yine barış yine barış diyorum” dedi.

Kayyumlara ilişkin konuşan Mızraklı, “Çıkmışlar 'Para gönderiyorlar' diyorlar. Bizler bu halkın bir kuruşunu heba etmedik. Ama bundan önceki kayyumun bir dakikalık görüntüsüyle neleri heba ettiğini ortaya çıkardık. Biz yaptıklarımızın hesabını halkın önünde vermeye hazırız. Onlar yalanların hesabını nasıl verecekler? Söz veriyoruz, kayyumları göndereceğiz ve yeni sabaha uyanacağız” dedi.

TEMELLİ: AKILLARINA HİÇ KÜRTLERLE BARIŞMAK GELMİYOR

Ortadoğu’ya, bu coğrafyaya barış gelene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli de “Barış mücadelesini dün olduğu gibi bu gün de yükselmeye devam edeceğiz. Tarih barışı çağırıyor. Ya bu sese kulak vereceksiniz ya da tarihin çöplüğünde yerini alacaksınız. Tarih bunları layık olduğu yeri yazacak, tarih barış mücadelesi verenleri de yazacak. Barış isteyen, barış mücadelesi veren Kürt halkını yazacak. Savaş diyenlere savaşı diretenlere inat barış diyeceğiz. Bunların elinden iki şey kalmış, biri savaş biri kayyum. Ortadoğu halkına savaşı dayatıyorlar. Bir gün Katar’a koşuyorlar bir gün Rusya’ya fuara koşuyorlar. Emperyalist güçlerin arasında oyuncak olmuşlar. Akıllarına hiç Kürtlerle barışmak gelmiyor” dedi.

“KAYYUM ZULÜMDÜR, YOLSUZLUKTUR, İŞSİZLİKTİR”

Kayyum zulümdür, yolsuzluktur, işsizliktir” diyen Temelli, “Halkın iradesine saygı gostermek yerine bu halkın iradesini yok sayarak kayyum atadılar. Bu halk bunu kabul etmez kabul eden de bizden değildir. Barış için demokrasi için bu hakkı gasp ederek kayyum aczin en büyüğüdür. Siyaseten tükendiler, siyaset yapamaz haldeler. Siyaset yok kayyum var, savaş var. Biz kabul etmiyoruz, siyaset var diyoruz. Siyaset Van’da Diyarbakır’da, Mardin’de diyoruz" ifadelerini kullandı.

"ŞİMDİ DEMOKRASİ İTTİFAKI ZAMANIDIR"

İktidarın ekonomiyi de yönetemediğine dikkat çeken Temelli, “Merkez Bankasına kayyum atıyor. Kendi partisine bile kayyum atıyor. Siyaset, ekonomi bitti, Kürt düşmanlığı dayatıyor. Şimdi demokrasi ittifakı zamanıdır, yan yana gelme zamanıdır. Van, Mardin, Diyarbakır'a gelin, gelmiyorsanız olduğunuz yerde ses verin. Demokrasi ittifakını mahalle mahalle örelim. Bu iktidardan kurtulmanın yolu demokrasi ittifakıdır” dedi.

MİTİNGE KATILAN YURTTAŞLAR: BARIŞ İÇİN BURADAYIZ HERKES BİLSİN

Mitinge katılan yurttaşlar Evrensel'e konuştu. Ercan Doğan “Biz buraya barış için geldik. Savaşın kimseye bir faydası bu güne kadar olmadı. Bundan sonra da olmayacak. Barışta ısrar ediyoruz ama onlar savaş diyor. Kayyum atıyorlar irademize. Biz barış için buradayız herkes bilsin” dedi.

Zeki Dayan, “Artık yeter diyoruz yeter. Nereye kadar bu zulüm. Kan dökülmesin istiyoruz. Analar ağlamasın. Bu zulümdür. Bu zulüm son onun için buradayım” dedi.

Leyla Şahin, “İrademizi kayyum atandı onun için buradayız. Barış için buradayız. Normal insanlar gibi yaşamak için buradayız. Herkes sesimizi duysun diye buradayız. Barış istiyoruz barış” diye konuştu.

Miting müzik dinletisiyle son buldu.

ÖNCEKİ HABER

Çiğli esnafı: Zamları biz bile takip edemiyoruz

SONRAKİ HABER

Metal işçileri: Türk Metal ankette söylediklerimizi istesin

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...