Dakika dakika 1 Eylül Dünya Barış Günü mitingleri ve açıklamaları

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Türkiye'nin birçok yerinde barış ve demokrasi talepleri haykırıldı. İşte dakika dakika mitingler ve açıklamalar.

Suriye'de operasyon gündemi, yurt içinde devam eden çatışmalı süreç ve kayyum atamalarının gölgesinde karşılanan 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde ülkenin dört bir yanında alanları dolduran yurttaşlar, barış ve demokrasi taleplerini haykırdı.

01 Eylül 2019 06:45
Son Güncellenme: 01 Eylül 2019 17:42
.
23:57

Paylaş

SAMSUN'DA EMEK VE DEMOKRASİ GÜÇLERİ BARIŞ ÇAĞRISI YAPTI

Samsun’da KESK, DİSK, TMMOB, TTB ve TTB ile demokrasi güçlerinin katılımıyla Süleymaniye geçidinde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamayı okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı İsmail Yavuz 2. Dünya Savaşı’nın üzerinden 80 yıl geçmesine rağmen emperyalist güçlerin hala aynı amaçlar için kan dökmeye, sömürüye ve işgale devam ettiklerini belirterek "Emperyalistler ve iktidarlar paylaşım çerçevesinde çözümsüzlük politikalarında ısrar ediyorlar, çatışmaları derinleştiriyorlar. IŞİD, El Kaide, El Nusra, Taliban gibi çeteler eliyle vekalet savaşları sürdürülürken bu örgütlerle işleri bittiğinde ise aynı örgütlere müdahale adı altında bölge işgal ediliyor, askeri üs haline getiriliyor. İkili ticaret anlaşmalarıyla ülkelerin içişlerine karışılıyor, halkın seçme ve seçilme hakkı elinden alınıyor. Bu kara tabloyu değiştirmenin yolu barış, özgürlük ve demokrasi mücadelesini güçlendirmekten geçiyor. Tüm halklarla barış içinde yaşamayı istemek, eşit, demokratik, özgür ve barış içinde yaşamak için mücadele etmek insan olmanın şartıdır" dedi.

23:49

Paylaş

BALIKESİR'DE BARIŞ PANELİ

1 Eylül Dünya Barış Günü kutlamaları kapsamında, İnsan Hakları Derneği Balıkesir Şubesi'nin Ayvalık'ta düzenlemiş olduğu Eşitlik,Özgürlük ve Demokrasi için Toplumsal Barış konulu panele İHD Genel Sekreteri Osman İşçi, HDP Milletvekili Serpil Kemalbay, SEP Genel Başkanı Güneş Gümüş, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Sinan Tutal ve Evrensel Gazetesi Baş Yazarı İhsan Çaralan konuşmacı olarak katıldı. (Balıkesir/EVRENSEL)

21:53

Paylaş

HAKKARİ: HALKIN İRADESİ GASBEDİLMEKTEDİR

Hakkari’de 1 Eylül Dünya Barış Günü, KESK öncülüğünde, belediye parkında yapılan bir etkinlikle kutlandı. Kutlamalara HDP milletvekilleri Şevin Coşkun, Sait Dede ile Hakkari ve Yüksekova belediye eş başkanlarının yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı.

Program öncesi Hozan Rıfat’ın müzik dinletisi eşliğinde halaylar çeken kitle sloganlar attı. Alana "Savaşa karşı barış için sen de ayağa kalk" ve "Gençlik örgütleniyor barışı kazanıyor" pankartları asıldı.

Programda ilk konuşmayı yapan Barış Annesi Naciye İke, yıllardır barış istediklerini ve sonuna kadar bu taleplerini dile getireceklerini belirterek, “Buradan Erdoğan'a sesleniyorum; Bizim kendi irademizle yüz binlerce oyumuzla seçtiğimiz kayyumları neden atadınız? Hani sandığa saygı duyduğunu söylüyordun? Tüm Kürtlerin bu irade gasbına karşı mücadele etmesi gerekiyor" dedi.

Ardından konuşan KESK Dönem Sözcüsü Musa Bor, barışı savunmaya devam edeceklerini belirtti.

HDP Muş Milletvekili Şevin Çoşkun, AKP-MHP ittifakının ülkeye derin krizler yaşattığını belirterek, “İçeride ve dışarıda savaş politikaları yürütüyorlar. Bu da toplumsal kaosu derinleştiriyor. Rojava ve Suriye'deki politikaları tutmadığı için de başarısızlığın faturasını HDP’ye çıkarmaya çalışıyor" diye konuştu.

HDP Hakkari Milletvekili Sait Dede de yaptığı konuşmada “Askeri savaş teknikleri ile yapılan savaşlarını yanı sıra insanların iradelerine yönelik yapılan saldırılarda bir savaştır. Üç kentimizde halkın iradesi gasbedilmektedir. Meşru demokratik tepkilerimizi her alanda göstermeye devam edeceğiz“ dedi.

Yapılan konuşmaların ardından kutlamalar Koma Pel ve Hozan Rıfat’ın müzik dinletisi ile sona erdi. (Hakkari/MA)

21:50

Paylaş

BURSA: BARIŞ, EN BÜYÜK MÜCADELE HATTI

Bursa Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Nilüfer ilçesinde bulunan 3 Fidan Parkı’nda miting düzenledi. Mitinge HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz Kaya ve CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da katıldı.“Savaşa Hayır” pankartının açıldığı mitingde, sık sık “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.

Mitingde basın açıklamasını Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derya Şimşek Aksakal okudu. Savaşların insan hayatını yok ettiğini belirten Aksakal, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu bedeli yoksul halkımız ve emekçiler ödüyor” dedi.

İktidarın bunun yanında halkın seçme seçilme hakkını da elinden aldığına dikkat çeken Aksakal, “Biz Bursa Demokrasi Güçleri olarak; savaşın kazananı barışın ise kaybedeni olmadığı biliyoruz. Savaşlarda, çatışmalarda yitirilen milyonlarca insanın anısı önünde saygıyla eğiliyoruz. Barış mücadelesi en önemli mücadele hattımızdır” diye konuştu.

Miting, yapılan konuşmalar ardından sanatçıların seslendirdiği ezgilerle son buldu. (Bursa/MA)

21:48

Paylaş

ANTALYA'DA BARIŞ İÇİN YÜRÜDÜLER

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Aydın Kanza Parkı'nda bir araya gelip Cumhuriyet Meydanı'na kadar alkış ve sloganlarla yürüdü.

Yürüyüşe CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek ve HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül’ün yanı sıra çok sayıda kişi katıldı.

Yürüyüş sonrası kitle meydanda basın açıklaması gerçekleştirip barış talebini haykırdı. Eylem halaylarla son buldu. (Antalya/MA)

21:47

Paylaş

URFA: BARIŞA İHTİYAÇ VAR

Urfa Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi.

Açıklama, Ahmet Bahçivan İş Merkezi önünde, HDP milletvekilleri Nimetullah Erdoğmuş ve Ömer Öcalan, CHP Milletvekili Aziz Aydınlık, Urfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, İHD Urfa Şube Eş Başkanı Nahide Polat’ın yanı sıra çok sayıda yurttaşın katılımıyla yapıldı.

Polis ablukası altında gerçekleşen açıklamada, sık sık “Siyasi darbeye hayır” sloganı atıldı.

Türkiye’nin en önemli sorununun Kürt sorunu olduğunun altını çizen Nahide Polat, Türkiye’nin acil barışa ihtiyaç olduğunu söyledi. Açıklamanın ardından barış dilekleriyle beyaz güvercinler havaya bırakıldı. (Urfa/MA)

21:42

Paylaş

MANİSA'DA KAYYUMA TEPKİ: BİR ARADA YAŞAMA İRADEMİZİ TEHDİT OLARAK GÖRÜYORLAR

Manisa'da emek ve demokrasi güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Manolya'da basın açıklaması düzenledi.

Manisa KESK Şubeler Platformu adına açıklamayı okuyan Metin Demirel "Halkın seçme seçilme hakkını elinden alıyor, seçim sonuçlarını tanımıyor, halkın seçtiklerini görevden alarak yerlerine partili memur durumuna gelmiş Valileri atıyorlar. Tepkileri ise devlet zoruyla ve aygıtlarıyla engelliyorlar. Ekmeğimize, geleceğimize, aşımıza, ormanımıza, suyumuza göz dikenler, bir arada yaşama irademizi de iktidarları için en büyük tehdit olarak görüyorlar" dedi.

Barış mücadelesinin en çok da yaşadığımız Ortadoğu coğrafyasında ve ülkemizde yükseltilmesine ve süreklileştirilmesine ihtiyaç olduğunu belirten Demirel, "Barış, uğruna mücadele edilmesi gereken, kazanılması gereken politik bir mücadele başlığıdır. Bu uğurda atılacak her adım bizleri barışa olduğu kadar insan olma erdemine doğru da biraz daha götürür. Çünkü tüm halklarla barış içinde yaşanmasını istemek ve kendi ülkemizde eşit, demokratik, özgür ve barış içinde yaşamak için mücadele etmek insan olmanın şartıdır" diye konuştu.

"Savaşlarda, çatışmalarda yitirilen milyonlarca insanın anısı önünde saygıyla eğilirken mücadele başlıklarımızdan birinin Barış mücadelesi olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz" diyen Demirel, emek ve demokrasiden yana olan herkesi yan yana mücadeleye çağırdı. (Manisa/EVRENSEL)

21:38

Paylaş

İZMİR DİKİLİ'DE 1 EYLÜL AÇIKLAMASI

İzmir'in Dikili ileçesinde Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Atatürk Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi.

Basın açıklamasını Dikili Emek ve Demokrasi Platformundan Çilem Öztürk, Hüseyin Acer, Demet Öna ve İbrahim Aslan okudu.

Açıklamada, "Dikili Emek ve Demokrasi Platformu olarak; savaşlarda, çatışmalarda yitirilen milyonlarca insanın anısı önünde saygıyla eğilirken mücadele başlıklarımızdan birinin barış mücadelesi olduğunun altını bir kez daha çiziyoruz. Örgütlü ve kararlı bir mücadele ile barışı bu topraklarda kökleşmiş bir ağaç haline getireceğimize söz veriyoruz" denildi. (İzmir/EVRENSEL)

21:20

Paylaş

MARDİN'DEKİ EYLEMDE KONUŞAN AHMET TÜRK: TEHDİTLERE BAŞLADILAR

Mardin Kızıltepe’de 1 Eylül yürüyüşüne katılan seçilmiş Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, "Bugün bütün Türkiye, bütün dünya Mardin Belediyesi’nde, Van Belediyesi’nde, Diyarbakır Belediyesi’nde kayyumların ne yaptığını, nasıl davrandığını çok iyi biliyorlar. Bu sefer tehditler başladı. Eğer biz tehditlere boyun eğseydik 46 yıl bu siyaseti sürdürmezdik. Tehditlere boyun eğseydik bugün farklı yerlerde ve mekanlarda olurduk” diye konuştu.

Türk ayrıca "Bugün baskı ortamında olduğumuz için insanlarımız tepkilerini gösterecek bir ortamdan uzak. Ama şuradan sesleniyorum. Ey halkımız, ey vicdan sahibi insanlar, ey demokrat insanlar; gelin düşüncelerinizi burada açıkça ifade edin. Korkmayın çekinmeyin” çağrısında bulundu. (Mardin/MA)

20:33

Paylaş

KAYSERİ’DE BARIŞ BALONLARI UÇURULDU

1 Eylül Dünya Barış Günü, Kayseri'de Cumhuriyet Meydan’nda kutlandı. Kayseri Emek ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla düzenlenen açıklamada sık sık, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Savaşa değil emekçiye bütçeye”, “Yaşasın halkların kardeşliği” sloganları atıldı. Kutlamanın sonunda barış balonları uçuruldu.

Açıklamayı okuyan Kayseri Eğitim-Sen Şube Sekreteri Rüstem Gümüş, "Mülteciliğe yol açan politikaları hayata geçirenler mültecilik, göçmenlik karşıtlığı üzerinden milliyetçiliği, ırkçılığı çoğaltılıyor, oya dönüştürüyor. Halklar arasındaki milliyet, din, dil, etnik kimlik farklılıklarını düşmanlaştırma politikalarına, savaşlara gerekçe haline getiriyorlar” dedi.

Silah harcamalarının sürekli arttığını, nükleer silahların sınırlandırılmasının birer birer kaldırıldığını söyleyen Gümüş, “Popülist, faşist iktidarlar birçok bölgede binlerce sivilin yaşamına mal olan askeri operasyonlara ‘Barış Harekâtı’, Filistin halkının özgürlük talebinin bastırılmasını hedefleyen antlaşmaya 'Yüzyılın Antlaşması' adını koyarlarken zerre kadar utanma emaresi göstermiyorlar. Çünkü onların gözleri, vicdanları, para ve iktidar gücü dışında bir şey görmüyor” diye konuştu.

Barış mücadelesinin en çok Ortadoğu ve Türkiye’de süreklileştirilmesine ihtiyaç olduğunu söyleyen Gümüş, “Tüm halklarla barış içinde yaşanmasını istemek ve kendi ülkemizde eşit, demokratik, özgür ve barış içinde yaşamak için mücadele etmek insan olmanın şartıdır. Tüm halkların eşit, özgür, insanca ve kardeşçe yaşayacağı bir dünyayı kendi ellerimizle kurmanın yolunu açmak için emek ve demokrasiden yana olan herkesi yan yana, omuz omuza mücadeleye davet ediyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı. (Kayseri/EVRENSEL)

20:13

Paylaş

İZMİR'DE BARIŞ SESLERİ YÜKSELDİ, "KAYYUM GİDECEK, BİZ KALACAĞIZ" DENİLDİ

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri "Faşizme ve Savaşa Karşı Demokrasi ve Barış İstiyoruz" şiarıyla Gündoğdu Meydanında miting yaptı. "Yaşasın halkların kardeşliği", "Kayyumlar gidecek, biz kalacağız", "Yaşasın barış, biji aşiti" sloganlarını atıldığı mitingte basın metnini KESK Dönem Sözcüsü Mustafa Güven okudu.

Basın açıklaması öncesi CHP İzmir Milletvekili Kani Beko ve HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit konuştu.

KANİ BEKO: BARIŞA EL UZATALIM

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko "Biz dünya halkları, emekçiler olarak barış gününü kutlarken dünyayı yöneten güçler savaştan, kandan başka bir şey yapmamaktadırlar. Tüm dünyada silahlar konuştukça kadınlar, yoksullar gençler ağır bedeller ödemiştir. Bizler de savaş çığlıkları içinde acıların kanadığı coğrafyadayız. Bu topraklar kana ve gözyaşına doydu. Kardeşçe yaşayabiliriz. Biliyoruz ki halkların sorunu yoktur, sorun egemenlerin. Savaş, ekmeğimizi küçültürken zenginlerin kasalarının dolması demektir. Savaş demokrasi ve ozgurluklerin bitirilmesi demektir. Gelin birlikte bu duruma son verelim, barışa el uzatalım" dedi.

GÜLİSTAN KILIÇ: BU HÜKÜMET MEŞRU DEĞİLDİR

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise konuşmasında Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenleri anarak "Yitirdiklerimize sözümüz var, ne olursa olsun bu ülkeye barışı getireceğiz. Onlar insana düşman, doğaya düşman, iyiliğe düşman. İşte bu bitmeyen düşmanlıkları nedeniyle her yere her şeye saldırıyorlar. Bütün kazanılmış haklarımıza el koymak istiyorlar. Biz bu haramilere geçit verecek miyiz? Vermeyeceğiz" dedi.

Kayyumlara da değinen Koçyiğit, "Onlar sanıyorlar ki Diyarbakır'a, Mardin'e, Van'a kayyum atayınca Kürt halkı bir daha ayağa kalkmaz. Kürtler ve HDP'yi yalnızlaştırmaya çalışıyorlar ve bunun için de oyun içinde oyun çeviriyorlar. İzmir meydanından cevap veriyoruz. Diyarbakır, Mardin'in, Van'ın iradesini yok sayan İzmir'in İstanbul'un, Tekirdağ'ın da iradesini yok saymıştır. Bu hükümet meşru değildir. O kötülüğünüzün altında kalacaksınız. Gündoğdu meydanı şahidimiz olsun kayyum yapanlar er ya da geç gidecekler" diye konuştu.

"BARIŞA ÖZLEM BÜYÜYOR"

Konuşmaların ardından basın açıklamasına geçildi. Açıklamayı okuyan Mustafa Güven, "AKP iktidarı, hem içinden çıkamadığı ekonomik kriz geniş kitlelerin nezdinde ikinci plana itmek, hem de destekçisi olduğu cihatçı çetelere Suriye’de alan açmak adına, Suriye Kürtlerinin Kuzey ve Doğu Suriye’deki kazanımlarını hedefe koymakta, ekonomik çöküşün asli sorumlusu olan iktidarını on yıllardan beri çok geniş bir kesime aşılanan şovenizme sarılarak kurtarmaya çabalamakta" dedi.

7 Haziran seçimlerinden bu yana ülkede yaşanan katliamların ve demokrasiye dönük saldırıların artarak devam ettiğini söyleyen Güven, "Barışa, adalete ve demokrasiye duyulan toplumsal özlem, büyümeye devam ediyor. İktidar, gerçekten huzur ve barış atmosferini arzuluyorsa, yapması gereken ilk işlerden biri, sandığa yansıyan iradeye saygı duymaktır. Halkların bir arada yaşama iradesine karşı, siyasal iktidarın tüm kışkırtıcı politikalarına rağmen, bugün inadına barışı ve demokrasiyi savunmak, adalet talep etmek, hepimizin, tüm yurttaşların en önemli görevidir" dedi.

Son zamanlarda artan mültecilere yönelik saldırılara da değinen Güven, "Barış, uğruna mücadele edilmesi gereken, kazanılması gereken politik bir mücadele başlığıdır. Emekçiler için, kadınlar için, ezilen halklar için barış, emeğinin karşılığını alabilmektir. Halkların eşit ve özgür birlikteliğinin sağlandığı, Ötekileştirmenin ortadan kalkmasıdır. Derelerin özgür akmasıdır. Kadınların eşit, özgürce yaşamasıdır. Mültecileri düşman görmemek, dayanışmayı büyütmektir" diye konuştu.

(İzmir/EVRENSEL)

19:51

Paylaş

ANKARA: İKTİDAR KADERİNİ SAVAŞ POLİTİKALARINA BAĞLADI

Başkentte bir araya gelen emek ve demokrasi güçleri, Tandoğan Meydanı'nda barış talebini haykırdı. 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde yapılan mitingde, iktidarın kaderini savaş politikalarına bağladığı dile getirildi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde (AKM) toplanan kitle, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi" sloganlarıyla Tandoğan Meydanı' na yürüdü. “Ülkemizde bölgemizde barış! Emperyalistler yenilecek, haklar kazanacak” yazılı pankartla yapılan yürüyüşe KESK, DİSK, TMMOB ve TTB, CHP, HDP, Emek Partisi, Halkevleri ve demokratik kitle örgütleri katıldı. Arama noktasında Emek Partisi'nin "Atanmışlar değil, seçilmişler yönetsin" yazılı dövizi alana sokulmadı ve polis tarafından yırtıldı.

Tertip Komitesi adına konuşan Tayfun Görgün, emperyalist kapitalist sistemin çıkardığı krizlerin ve savaşların sürekli devam ettiğini ifade etti. Savaşların her yönüyle yıkım, barışın ise insanlığın onurlu yaşamı olduğunu belirten Görgün, “Bu coğrafyada barış sözcüğü suç olarak görülmüş ve iktidar kaderini savaş politikalarına bağlamıştır” dedi.

Görgün, “KHK'ler ile emekçiler kamudan ihraç edilirken hiçbir yargı mekanizmasının işketilmemesi, gazetelerin kapatılması, sosyal medya paylaşımlarından dolayı verilen hapis cezalarını ve ana muhalefet partisi genel başkanına linç girişiminde bulunanların serbest bırakılmasını diktatörlükten başka neyle açıklayabiliriz” diye sordu.

Yerel seçimlerde yüksek oyla kazanan belediye başkanlarının görevden alınmasının halkın iradesine darbe olduğunu ifade eden Görgün, iktidarın halkın iradesine YSK eliyle ya da kayyumlarla el koymaya devam ettiğini söyledi. “Seçimle gelen seçimle gider” kuralının da ayaklar altına alındığını belirten Görgün, “Savaşların ve ekonomik maliyetinin bedelini emekçilerin ödediğini biliyoruz. 31 Mart Yerel Seçimlerinde biz ortak bir şey başardık, yine başaracağız ve faşizmi mutlaka yeneceğiz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

19:42

Paylaş

DERSİM'DEN BARIŞ ÇAĞRISI: ÇATIŞMA NEDENLERİ ORTADAN KALDIRILSIN

1 Eylül Dünya Barış günü dolayısıyla Dersim'de Seyit Rıza Meydanı'nda açıklama yapıldı. Açıklama öncesi Sanat Sokağı'nda bir araya gelen yurttaşlar, buradan açıklamanın yapılacağı meydana yürüyüş düzenledi. Açıklamaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü'de katıldı. Kadınlar da açıklamaya barışı sembolize eden beyaz tülbentleriyle katıldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri adına yapılan açıklamada kayyum atamalarına ve savaş politikalarına tepki gösterilirken savaşın emekçilerin ekmeğini küçülttüğüne dikkat çekildi.

Açıklamayı okuyan EMEP İl Başkanı Ergin Tekin, "Savaş çığırtkanlığı ve sınırlara askeri yığınak yapmak nedensiz değildir. 31 Mart seçimlerinde gerileyen, 23 Haziranda yenilen iktidar, krizin ağırlaşmasından dolayı işçi ve emekçilerin tepkisiyle her geçen gün yüz yüze gelmekte, bu tepkilere karşı savaş davullarını ne kadar güçlü çalarsa, işçi ve emekçileri kendi politikalarına çekeceğini düşünmektedir. Çünkü savaş davullarının sesi ne kadar yoğunlaşırsa yoksulluğun, açlığın, sömürünün ve şiddetin pençesindeki milyonlarca işçi-emekçinin sesi o kadar duyulmaz olur. Kriz ikinci plana atılır, işsizlik önemsiz bir konu haline getirilir. İktidar, bu savaşı fırsata çevirmek için, siyasi bir kararla ve yerel seçimler öncesi yağmaya, ranta açarak, milyonlarca lira borca soktukları Van, Diyarbakır ve Mardin Büyükşehir Belediyelerine yeniden kayyum atayarak halkın iradesini gasbetmiştir. Kayyum atamalarının gerekçesinin kimseye inandırıcı gelmiyor" diye konuştu.

Halkın ekmeğinin küçüldüğüne dikkat çeken Tekin, "Yıllardır devam politikaların sonucu, milyonlarca insanın ölmesi, bir o kadarının yerinden yurdundan edilmesi, açlık, kan, gözyaşı ve yoksulluktur. AKP iktidarı, iddia ettiği gibi Ortadoğu’daki yangının mağdurlarından biri değil, birinci dereceden sorumluları arasındadır. Gerilimi tırmandırıcı politikalar uygulayarak, radikal İslamcı silahlı çeteleri destekleyerek, emperyalistlerin kullanım alanına gönüllü girerek, ülkeyi bir ateş çemberine atmıştır. Kalıcı barış için çatışma nedenleri ortadan kaldırılmalıdır. Bunun için ilk yapılması gereken çatışmaların durması, diyalog yollarının açık tutulması, insan hakları ve demokrasi eksenli çözüm arayışlarına imkân sağlanmasıdır" dedi.

Basın açıklaması sanatçı Yılmaz Çelik'in yaptığı müzik dinletisi sonrası sona erdi. (Dersim/EVRENSEL)

19:32

Paylaş

ADANA'DA KAYYUMLARA TEPKİ: DEMOKRASİ MÜCADELESİNE DEVAM EDECEĞİZ

1 Eylül Dünya Barış Günü, Adana’da Atatürk Parkı’nda kutandı. Emek ve demokrasi güçleri tarafından düzenlenen açıklamada Barış için demokratik çözüm ve yerlerine kayyum atanan belediye başkanlarının görevine iade edilmesi talep edildi.

Açıklamada 10 Ekim ve Suruç katliamında hayatını kaybedenler de anıldı ve onların özlediği barışın getirileceğini söylendi. Açıklamanın ardından gökyüzüne barış balonları bırakıldı.

Basın açıklamasını okuyan İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, çeşitli illerde "kayyum" yazan dövizlere izin verilmemesine tepki göstererek "İdarenin, yürütme kendisini yasa yerine koymuştur. Bu, hiçbir şekilde Türkiye’nin iç mevzuatında, idarenin tasarrufunda olan bir şey değildir" dedi.

Türkiye’nin başta Suriye olmak üzere Ortadoğu’da izlediği politikanın, bu coğrafyanın kadim halklarının çıkarına değil, egemen kapitalist sistemin çıkarlarına hizmet ettiğini dile getiren Öngör, şunları söyledi:

"Kutuplaştırma ve nefret dilinin iktidarca derinleştirilmeye çalışılması, çoğulculuk yerine tek tipleştirici bir devlet aklının varlığı, toplumsal barışı bozan tüm bu AKP-MHP iktidarı pratiği ve en temelde devlet aklı, toplumsal barışın önündeki en büyük engeldir."

Açıklamada konuşan HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da kayyumlara tepki göstererek gasbedilen belediyeler tekrar iade edilene kadar barış mücadelesine ve demokrasi mücadelesine devam edeceklerini söyledi. "Çatışmalarda kaybedecek tek bir gencimiz yok" diyen Toğrul, çok kültürlü bir coğrafyada çoğulcu bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi. (Adana/EVRENSEL)

18:47

Paylaş

DİYARBAKIR'DA BİNLER BARIŞ VE DEMOKRASİ TALEBİNİ HAYKIRDI

Diyarbakır'da düzenlenen 1 Eylül Dünya Barış Günü mitinginde binlerce yurttaş kayyum atamalarına sert tepki gösterdi ve "barış için demokratik çözüm” talebini dile getirdi.

Binlerin barış haykırışlarının yükseldiği miting alanından, HDP’li belediyelere kayyum atanmasına, “Kayyumlar gidecek, halk gelecek” sloganlarıyla tepki yağdı.

Tertip Komitesi adına konuşan Sait Demir, “Umudumuz, bugünün barış, özgürlük ve huzura vesile olmasıdır. 40 yıldır savaş sürüyor. Bu savaşta insanlar yaşamını yitirdi, göçe maruz kaldı. Ama bu savaştan sonuç alınmadı. Artık kalıcı barışın sağlanması gerekiyor” dedi. (Diyarbakır/MA)

18:29

Paylaş

VAN'DA KAYYUMA TEPKİ: HALK DARBEYİ KABUL ETMİYOR

Van Demokrasi Platformu tarafından "Savaşa, baskılara, darbelere karşı barışa ses ver" şiarıyla düzenlenen mitingde halkın kayyum darbesini kabul etmediği ve barış talebinde ısrarcı olduğu vurgulandı.

Binlerce kişinin katıldığı mitingde konuşan seçilmiş Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Bedia Özgökçe Ertan, "3 belediyemizi YSK eliyle, üç büyükşehir belediyemize ise Süleyman Soylu imzasıyla el konuldu. Bu açık bir darbedir. 19 Ağustos yeni bir siyasi darbedir. Halkımız bu darbeyi büyük bir saygısızlık ve hakaret olarak algılıyor ve bunu kabul etmiyor, evinde, meydanlarda, sokakta bu dayanışmayı büyütüyor. Halkın bu kararlılığıyla onlar asla meşru seçilmiş olamaz, olmayacaktır da" dedi.

Özgökçe Ertan ayrıca "Belediyelerimize el koyanlar günlerdir belediye başkanlarımızı hedef göstererek kendilerine gerekçe oluşturmaya çalışıyorlar. Bizlerin görevden alınma gerekçesi arasında usulsüzlük yoktur, Kandil’e ya da başka bir yere para göndermek falan da yoktur. Bunlar iftira ve yalandan ibarettir" ifadelerini kullandı. (Van/MA)

17:46

Paylaş

ANTALYA'DA POLİS, KAYYUM HABERİ NEDENİYLE EVRENSEL'İ MİTİNG ALANINA ALMADI

1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında emek ve demokrasi güçlerinin Antalya'nın Muratpaşa ilçesinde düzenlediği mitinge Evrensel Gazetesi alınmadı. Gazeteyi arama noktalarından içeriye almayan polis, gerekçe olarak birinci sayfada yer alan "Kayyum gaflet ve dalalettir" haberini gösterdi. (Antalya/EVRENSEL)

 

17:29

Paylaş

MALATYA: BARIŞ İNSAN HAKKIDIR, BARIŞ İSTİYORUZ

Malatya'da İnsan Hakları Derneği (İHD) Dünya Barış Günü dolayısıyla basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına siyasi partiler, dernekler ve yurttaşlar da destek verdi.

İHD adına açıklamayı okuyan Gönül Öztürkoğlu, barışın egemen olduğu bir dünyada yaşamak istediklerini söyledi. 1 Eylül’ün önemine dikkat çeken Öztürkoğlu, ”Birleşmiş Milletler, 1945 yılında kabul ve ilan edilen BM Şartı ile kurulmuştur. Şartın giriş bölümü ile 1 ve 2’inci maddelerinde Birleşmiş Milletler’in barış ile insan hak ve özgürlüklerine saygıyı güçlendirme amacı vurgulanır. Barış bir insan hakkıdır” dedi.

Türkiye’de barış ve demokrasiden yana kesimlerin birlikte mücadelesiyle sonuç alınacağını ifade eden Öztürkoğlu, ”İHD olarak ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada barışın egemen olduğu bir yaşam için insan hakları mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. (Malatya/EVRENSEL)

17:21

Paylaş

10 EKİM'DE YAŞAMINI YİTİRENLER 1 EYLÜL'DE ANILDI

10 Ekim Ankara Katliamı'nda yaşamını yitirenler 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Ankara Garı önünde anıldı.

Anmada konuşan HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu, "Dünyada kendisine lider diyen ve savaş politikaları yürüten özellikle erkekler olsa da dünya halkları barış istiyor. Çünkü tüm engellemeler, temsil hakkının gasbedilmesi, kayyumlar ve saldırılar, ülkedeki demokrasi ve barışı umudunu öldürmek için yapılıyor. Tıpkı arkadaşlarımızı IŞİD çetelerinin öldürmesi gibi. Demokrasi ittifakı ile barış çığlığını haykırmaya devam edeceğiz" dedi.

17:10

Paylaş

BATMAN'DA BARIŞ ŞÖLENİNE İZİN VERİLMEDİ, YASAK KINANDI

Batman Demokrasi Platformu’nun 1 Eylül Dünya Barış Günü dolaysıyla düzenlemek istediği şölen Valilik yasağına takıldı. Yasak kararına ilişkin platform bileşenleri, HDP il binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, platform bileşenlerinin yanı sıra Batman Belediyesi Eş Başkanları Mehmet Demir ve Songül Korkmaz katıldı. Açıklama sırasında HDP il binasının bulunduğu Dörtyol Kavşağı polislerce abluka altına alındı.

Açıklama yapan SES Batman Şube Eş Başkanı Deniz Topkan, Valiliğe başvuruda bulunmalarına rağmen etkinliklerine izin verilmediğini belirterek "Barış talebimizi dile getirmek ve yasağı kınamak için bir araya geldik" dedi.

Ortak açıklamayı okuyan HDP Batman İl Eş Başkan Vekili İkram İrgi ise şölenin yasaklanmasını kınadı. İrgi, vicdan sahibi herkesin savaşa karşı durması gerektiğini vurguladı. Barış çabalarının ortaklaşması gerektiğini ifade eden İrgi, savaş politikalarında ısrarcı olanlara karşı demokrasi mücadelesinden vazgeçilmemesi gerektiğini söyledi.

İHD Batman Şubesi'nin gün dolayısıyla dernek binası önünde yapmak istediği açıklama da Valilik yasağına takılmıştı. (Batman/MA)

16:52

Paylaş

KONYA'DA HDP'DEN AÇIKLAMA: BARIŞA İHTİYAÇ VAR

HDP Konya İl Örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolaysıyla parti binasında açıklama yaptı.

“Kayyumlar halkın iradesini teslim alamaz” ve “1 Eylül Dünya Barış Günü Kutlu Olsun” pankartının asılı olduğu salonda açıklama yapan HDP Konya İl Eş Başkanı Ayfer Almaz, “Tüm halkların eşit, özgür ve insanca yaşaması için barışa ihtiyaç vardır” dedi. (Konya/MA)

16:47

Paylaş

AĞRI VE BİTLİS'TE KARANFİL DAĞITILDI

Ağrı'da HDP milletvekilleri Abdullah Koç ve Dilan Dirayet Taşdemir ile parti yöneticileri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolaysıyla Tahir Elçi Meydanı'nda karanfil dağıttı.

Halkın 1 Eylül Dünya Barış Günü’nü kutlayan Abdullah Koç, Van, Mardin ve Diyarbakır belediyelerine kayyum atanmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, iktidarın bu tutumdan vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Ortadoğu ve Türkiye'de bir savaş politikası yürütüldüğüne dikkat çeken Koç, "Halkın iradesini yok saymakta ve demokrasiye ilişkin olan darbeleri sürekli devam ettirmektedir. Biz halklar olarak bu topraklarda huzurlu, mutlu ve kardeşçe yaşamanın yolunu onurlu bir barışta geçtiğine inanıyoruz. Ağrı'dan barış talebimizi haykırıyoruz" dedi.

Bitlis Tatvan'da da parti binasında bir araya gelen HDP’liler, daha sonra 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle ilçe merkezinde yurttaşlara ve esnafa karanfil dağıttı. (MA)

16:41

Paylaş

 HAKKARİ'DE İHD'DEN AÇIKLAMA: TÜRKİYE'NİN ACİL BARIŞ SORUNU VARDIR

1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi basın açıklaması düzenledi.

Dernek binasında konuşan İHD MYK Üyesi Sait Çağlayan, barışın egemen olduğu günlerin yakın olduğunu söyledi.

Ülkedeki en büyük sorunun Kürt sorunu olduğunu vurgulayan Çağlayan, "O nedenledir ki İHD, Türkiye’nin temel sorununun insan hakları ve demokrasi sorunu olduğunun altını çizmiş ve bu temel sorununun en önemli halkasının da Kürt sorunu olduğu tespitinde bulunmuştur. Türkiye’nin acil barış sorunu vardır" dedi. (Hakkari/MA)

16:34

Paylaş

BİNGÖL: DEMOKRASİ GÜÇLERİ DİRENECEK

HDP Bingöl İl Örgütü, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Saat Kulesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamaya, HDP Bingöl İl Eş Başkanı Veysel Kaya, parti yöneticileri ve yurttaşlar katıldı.

Açıklama okyan Bingöl Belediyesi Meclis Üyesi Evindar Solmaz, yaşadıkları coğrafyada barışı savunmanın her zamankinden daha elzem ve hayati olduğunu belirterek, “Coğrafyamızda 40 yılı aşkın bir süredir çatışmalı bir ortam yaşanmaktadır. Ortadoğu’da yaşanan savaş gerçekliğinin zemini hegemon güçlerin çıkar hesaplarına dayanmaktadır. Ortadoğu’da yaşanan sorunun çözülmesi Kürt sorununun çözümünden geçer” diye konuştu.

3 büyükşehir belediyesine kayyum atanmasının kabul edilemez olduğunu söyleyen Solmaz, “Hukuku hiçe sayan saray aklına karşı tüm demokrasi güçleri direnerek, demokratik aklı esas alacaktır” dedi. (Bingöl/MA)

16:30

Paylaş

ŞIRNAK: BARIŞ İÇİN MÜZAKERE

Şırnak’ın Silopi ilçesinde 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla açıklama yapıldı. HDP ilçe binası önünde yapılan açıklamaya, HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir, belediye eş başkanları, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kişi katıldı.

“Yaşasın 1 Eylül Dünya Barış Günü” yazlı pankartın açıldığı açıklamaya kadınlar barışı temsil eden beyaz yöresel kıyafetlerle katıldı.

“Yaşasın barış” sloganın atıldığı açıklamada konuşan HDP İl Eş Başkanı Zeki İrmez, savaş politikalarıyla milliyetçiliğin, ırkçılığın, nefretin körüklendiğini vurguladı. İrmez, barışa ve kucaklaşmaya her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduklarını dile getirdi. Belediyelere atanan kayyumlarla Kürt halkı başta olmak üzere tüm topluma göz dağı verilmek istendiğini belirten İrmez, barış için müzakere çağrısında bulundu.

HDP PM üyesi ve Barış Grubu üyesi Nurettin Turgut, barış çağrılarının savaşla karşılık bulduğuna dikkat çekerek onurlu bir barış için tüm Türkiye halklarının ve ezilenlerinin kenetlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kayyum uygulamaları ve yaşanan çatışmalı duruma tepki gösteren HDP’li İmir ise bütün halkların özgür bir şekilde kalıcı bir barış için hazır olduğunu söyledi. (Şırnak/MA)

16:20

Paylaş

DENİZLİ'DE 1 EYLÜL: ÇATIŞMALARIN BELEDİNİ YOKSULLAR ÖDÜYOR

Denizli'de Demokrasi ve Barış Platformu, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Candoğan Parkı'nda basın açıklaması yaptı.

Platform adına basın açıklamasını okuyan Mehmet Dede, çatışmaların bedelini savaşları çıkaranların değil yoksulların, ezilenlerin ve emekçilerin ödediğini belirterek "Silah harcamaları sürekli artıyor, nükleer silahların sınırlandırılması antlaşmaları bir bir iptal ediliyor, yeni nükleer silah denemelerinin ardı arkası kesilmiyor. Bu sırada çoğunluğu çocuk olmak üzere milyonlarca insan açlıktan, hastalıktan yaşamını yitiriyor" dedi.

Savaşlarda, çatışmalarda yitirilen milyonlarca insanın anısı önünde saygıyla eğilirken mücadele başlıklarından birinin barış mücadelesi olduğunun altını çizen Dede, "Örgütlü ve kararlı bir mücadele ile barışı bu topraklarda kökleşmiş bir ağaç haline getireceğimize söz veriyoruz. Tüm halkların eşit, özgür, insanca ve kardeşçe yaşayacağı bir dünyayı kendi ellerimizle kurmanın yolunu açmak için emek ve demokrasiden yana olan herkesi omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz" dedi. (Denizli/EVRENSEL)

15:15

Paylaş

ELAZIĞ'DA BASIN AÇIKLAMASI DÜZENLENDİ

1 Eylül Dünya Barış Günü'nde Elazığ Hozat Garajı Meydanı’nda basın açıklaması düzenlendi. Emek ve demokrasi güçleri tarafından düzenlenen açıklamada savaşların geride büyük bir acı ve gözyaşı bıraktığı hatırlatıldı.

Açıklamayı okuyan KESK Dönem Sözcüsü Kenan Korkmaz, “İnsanlık tarihinin en acımasız, en kanlı ve kirli savaşı olan 2. Büyük Emperyalist Paylaşım Savaşı, geride en az elli iki milyon ölü, milyonlarca engelli, yerle bir edilmiş kentler, yeri belirsiz gömülü halde tonlarca patlamamış mühimmat ile büyük bir acı ve gözyaşı bırakmıştır” dedi. Korkmaz, 2. Dünya Savaşı'nın üzerinden 80 yıl geçmesine rağmen emperyalist güçlerin halen aynı amaçları savaşlara gerekçe gösterdiğini ifade etti.

Savaşlarda, çatışmalarda yitirilen milyonlarca insan önünde saygıyla eğildiklerini ifade eden Korkmaz, “Tüm halkların eşit, özgür, insanca ve kardeşçe yaşayacağı bir dünyayı kendi ellerimizle kurmanın yolunu açmak için emek ve demokrasiden yana olan herkesi 1 Eylül barış meydanlarında yan yana, omuz omuza mücadeleye çağırıyoruz” dedi.

Korkmaz son olarak ülkenin dört bir yanında barış için yana yana gelen tüm yurttaşları, selamladıklarını ifade etti. (Elazığ/EVRENSEL)

14:02

Paylaş

DİYARBAKIR BAROSUNDAN AÇIKLAMA: BARIŞ HAKKINI SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Diyarbakır Barosu, 1 Eylül Dünya Barış Günü’ne ilişkin açıklamasında "Halklarıyla, hukukla, demokrasiyle, komşularıyla, doğasıyla ve kendisi ile barışık bir devlet; hepimizi daha mutlu ve müreffeh kılar. Her koşulda halkların barış hakkını savunmaya ve talep etmeye devam edeceğiz” denildi. (Diyarbakır/EVRENSEL)

13:45

Paylaş

İSTANBUL'DA BİNLER "DEMOKRASİYİ VE BARIŞI BİRLİKTE SAVUNACAĞIZ" DEDİ

İstanbul'da emek, barış ve demokrasi güçleri, Kartal Meydanı’nda binlerce kişinin katılımıyla “Savaşa karşı barış, kayyuma karşı halk iradesi” sloganıyla miting düzenledi.

1 Eylül Tertip Komitesi adına yapılan konuşmada AKP - MHP iktidarının ömrünü baskı, yasak ve savaş politikaları ile uzatmaya çabaladığı ifade edildi. Açıklamada "Ülkemizin gerçek sahipleri ve geleceğin temsilcileri emek ve demokrasi güçleri olarak, 31 Mart ve 23 Haziranda gösterdiğimiz tek adam yönetimine karş ortak demokrasi mücadelemizi daha da ilerden, daha da güçlü sürdüreceğiz. Oyumuza, irademize, ortak yaşama ve kardeşliğe sahip çıkacağız. Barış ve demokrasiye, gerçekten emperyalizme karşı mücadeleyle ulaşılabilir.Ülkemizde ve bölgede barışın teminatı da, gerçek bir yurtseverliğin göstergesi de, Ortadoğu ya emperyalist müdahaleye, bölgenin yağma ve talanına, içerde halklar ve emekçiler arasında ayrışma ve düşmanlık körükleyen siyasi anlayışı sürdüren tek adam yönetimine karşı mücadeleden geçer" denildi.

Mitingde yerine kayyum atanan Mardin'in seçilmiş Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ün mesajı da okundu. Türk'ün mesajı şöyle:

"Bugün çok istememe rağmen hakkımdaki davalar nedeniyle imza vermem gerektiği için aranızda bulunamıyorum. Bugün barış mücadelesi için alanlarda olan her birimiz biliyoruz ki barış adaletle, eşitlikle özgürlükle gelecek. İradesine sahip çıkan kayyumlara teslim etmeyen halkın kararlılığı, inadı, örgütlü duruşu ve mücadelesi ile gelecek. Hem ülkemizde hem bölgemizde çatışma ve savaşa karşı barışı örgütleyeceğiz. Bu vesile ile 1 Eylül Dünya Barış Günü hepimize kutlu olsun." (İstanbul/EVRENSEL)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa