28 Ağustos 2019 10:17

Adana Belediyesinde 288 milyona yapılabilecek proje 1,6 milyara ihale edilmiş

Adana Belediye Başkanı Zeydan Karalar, 288 milyona yapılacağını tespit ettikleri içme suyu projesinin 1,6 milyara ihale edildiğini, sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

Zeydan Karalar | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Volkan PEKAL
Adana

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, önceki dönemde ASKİ’yi zarara uğratan uygulamalara son vererek 60 milyon 225 bin liranın üzerinde tasarruf yaptıklarını açıkladı. Büyükşehir Belediyesi 75’inci Yıl Sanat Galerisi’nde gerçekleşen basın toplantısında konuşan Karalar, 288 milyon liraya yapılacağını tespit ettikleri içme suyu projesinin 1,6 milyar liraya ihale edildiğini ve sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını belirterek “Gerisi hukukun işi artık. Hukuka intikal ettirdikçe bu tür olaylar azalacaktır” şeklinde konuştu. Konuşması boyunca basit bir işletme mantığı ile giderleri düşürüp gelirleri arttırma yoluna gittiklerini söyleyen Karalar, işçi ücretlerini de giderler kalemine yazarak işten atmaları tasarruf olarak savundu.

“BELEDİYE HER AY 30 MİLYON AÇIK VERİYOR”

Basın toplantısı her kadar ASKİ ile ilgili olsa da kayyum atamalarından işten atmalara kadar birçok konu konuşuldu. Sunum yapan Karalar kalem kalem MHP’li belediyenin yarattığı zararları anlattı. Belediyeyi 4 milyar 320 lira borçlu devraldığını ifade eden Karalar, belediyenin her ay ortalama 60 milyon bütçe açığı verdiğini belirterek bunu düzeltmek için ilk olarak araç ihalelerinden başladıklarını anlattı. 

“SAYAÇ İHALESİNE SUÇ DUYURUSUDA BULUNULDU”

Hiç çalışmayan, mazot kullanılmayan ya da çok az çalışan araçları iptal ettiklerini dile getiren Karalar, “Yılda 24 milyon tasarruf ettik. Ödemelerde yanlış fiyat farkı hesaplamalarından kaynaklı 4 milyon 30 bin lirayı yüklenici firmadan tahsil ettik. Zorunlu hizmetlerin verilmediğini tespit ettik. O da 4 milyon 145 bin lira, bunu da tahsil ettik” dedi. Karalar’ın dikkat çektiği konulardan birisi de uzaktan okumalı sayaç ihalesi. Karalar’ın aktardığı bilgilere göre sayaçların 29 bin tanesi temin edilmiş, 71 bin tanesi temin edilmemiş. Teslim edilmeyen sayaçlarla ilgili sözleşmedeki cezai şartlar uygulanarak 8 milyon 382 bin lira ceza kesilmiş. Diğer taraftan ihale dosyası üzerinde yapılan incelemede ihale yapılan isteklinin ekonomik ve mali yeterlilik kriterlerini sağlayamadığı halde ihalenin gerçekleştirildiği tespit edilmiş ve konu ile ilgili Adana Cumhuriyet Başsavcılığına ihaleye fesat karıştırmaktan suç duyurusunda bulunulmuş.

“AÇILMAYAN KUYULARIN PARASINI ALMIŞLAR”

Ayrıca Adana’da su depolarının tespiti için ihalede hiçbir iş yapılmadığı tespit edilmiş. Bu parayı da KDV dahil talep ettiklerini ifade eden Karalar, oluşan kamu zararının 4 milyon 602 bin lira olduğunu açıkladı.  ASKİ Genel Müdürlüğünün KDV Teşvik Belgesi olmasına rağmen teşvik kapsamındaki malları teslim eden firmalara fazladan 755 bin lira KDV ödenmiş. Bu tutarın 193 bin lirası tahsil edilmiş kalanın takibi için hukuk müşavirliğine yazı yazılmış. Personel ve araç kiralama ihalesi ile ilgili aslında teklifi aşırı düşük olmayan bir isteklinin teklifinin aşırı düşük olarak değerlendirtmesi nedeniyle KDV dahil 729 bin 322 lira kamu zararına sebebiyet verildiğinin tespit edildiğini paylaşan Karalar, “Bu zararın sebep olanlardan tahsili için kamu zararının tahsili hakkındaki yönetmelik hükümlerine göre işlem başlatılmıştır” dedi.

İçme suyu ihtiyacının temini amacıyla yapılan sondaj ve kuyu açılması işleri ile ilgili yapılan saha incelemelerinde 35 adet kuyunun hiç açılmadığını anlatan Karalar, vido görüntüleri ile hiç kuyu açılmayan yerlere beton kapak konarak kuyu açılmış gibi gösterildiğini paylaşarak bu suretle KDV dahil 5 milyon 267 bin lira fazla ve yersiz ödeme yapıldığını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinde gündeme gelen cemaatlere para aktarılması gibi bir durumun Adana’da olup olmadığına yönelik soruya Karalar, Adana’da vakıflara yönelik böyle bir şey tespit etmediklerini söyledi.

HDP’li Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine kayyum atanması ile birlikte tartışılan İstanbul, Adana gibi CHP’nin yönettiği belediyelere de "kayyum atanabilir mi" sorusuna "YSK'ye başvuru yapıp, belgelerinizi sunarak aday oluyorsunuz. Hukuk devletiyse her şeyin hukuk çerçevesi içinde yapılması gerekiyor. Siz her şeyi doğru yapsanız bile iktidar olduğunuz için nemalanamadıkları zaman sizin görevde olmanızdan rahatsız olurlar. Benim ve bizim arkadaşların hukuka aykırı işimiz olmaz. Ekrem’i ne diye görevden alacaklar ya da Zeydan'ı? Birkaç rant yiyicinin rantını kestiğimiz için mi? Biz yiyicilerin önünü kesmeye, bunu yapmaya devam edeceğiz” dedi.

 

ÖNCEKİ HABER

Sendikacı Bernhard: Egetürk patronu geri adım atmazsa greve çıkacağız

SONRAKİ HABER

Ekonomist Mustafa Sönmez: İşsizlik arttı ücretler eridi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...