21 Ağustos 2019 12:01
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ağustos 2019 16:54

Kayyumlara karşı tepkiler yaygınlaşıyor: Kimse halkın iradesine ipotek koyamaz

HDP’li belediyelere atanan kayyumlara tepkiler yaygınlaşarak büyüyor. Çok sayıda kurum açıklama yaparak görevden alınan belediye başkanlarının göreve iadesini istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Diyarbakır, Van ve Mardin’le başlayan kayyum uygulamalarına dönük tepkiler büyüyor. Ankara’da 40’ı aşkın kurum ortak açıklama yaparak “Hiç kimse halkın demokratik iradesine ipotek koyamaz” dedi. Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, kayyumların hukuka aykırı olduğunu vurgularken, Özgürlükçü Hukukçular Derneği ise yaptığı açıklama ile “Halkın iradesi gasbedilemez” dedi ve kayyuma karşı eylem yaptıkları için darbedilen meslektaşlarına sahip çıktı. KESK İstanbul Kadın Meclisi ise basın açıklaması yaparak “Kayyum, erkek egemen zihniyetin ürünüdür” dedi.

ANKARA'DA 40'I AŞKIN KURUMDAN KAYYUMLARA ORTAK TEPKİ

Kayyumlara karşı Ankara'da bir araya gelen 40'ı aşkın kurumun ortak metin yayımladı. Metne KESK, DİSK, TMMOB'a bağlı odaların Ankara temsilcilikleri, ATO, Mali Müşavirler Birliği, CHP Ankara İlçe Örgütleri, Emek Partisi, ESP, HDP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Ankara İl Örgütleri, Ankara Cumhuriyet Gazetesi Okurları, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Artvin Çevre Platformu'nun da aralarında bulunduğu 40'ı aşkın kurum imza verdi.

Ankara Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan ATO Başkanı Vedat Bulut, kayyum kararının siyasi olduğunu ve halk iradesini gasp ettiğini söyleyerek, “Bölge halkının demokrasiye inancının yok edilmesi Türkiye'de barışa, kardeşliğe, eşit yurttaşlık anlayışına ters düşmektedir. Hiç kimsenin insanların demokratik iradesine ipotek koymaya hakkı yoktur” dedi. Bulut, yöneticileri demokratik olmayan bu uygulamadan vazgeçmeye çağırarak demokratik işleyişe sahip çıkacaklarını ifade etti.
 

KADIKÖY'DE BASIN AÇIKLAMASINA POLİS SALDIRDI

HDP İstanbul Kadıköy İlçe Örgütünün kayyumlara karşı Kadıköy Rıhtım caddesinde bulunan Haldun Taner Sahnesi önünde yapacağı basın açıklamasına izin verilmedi. Haldun Taner Sahnesi polis ekiplerince ablukaya alınırken basın açıklamasına katılmak için gelen Kadıköy Eski İlçe Eş Başkanı Ercan Demir ile bir kadın gözaltına alındı.

HDP Milletvekili Musa Piroğlu, “Halkın iradesini yok sayan kayyumları kabul etmeyeceğiz. Kayyumla gelen direnişle gidecek. Zafere ulaştığımızda sarayın bütün temelleri sarsılacak” dedi.

Kadıköy Rexx sineması önünde de bir grup "Kayyum gidecek biz kazanacağız" sloganlarıyla yürüyüşe başladı. Çevrede bulunanlar da alkışlarla destek verdi. Polis bu gruba da müdahale etti.

MAMAK’TA KAYYUM PROTESTOSUNA POLİS SALDIRISI

Ankara Mamak’ta HDP’nin çağrısıyla kayyumlara karşı yapılmak istenen eylem polislerce engellendi. Mamak emek demokrasi güçlerinin katıldığı eylem Tuzluçayır Meydanında yapılmak istendi. Engelleme üzerine oturma eylemine geçen halka polis saldırdı.

KOCAELİ DEMOKRASİ GİRİŞİMİ: KAYYUM HALK İRADESİNİN GASPIDIR!

Kocaeli Demokrasi Girişimi, kayyumları eleştirerek, “Gün, demokrasi mücadelesini büyütme ve genişletme günüdür” dedi.

Kocaeli Demokrasi Girişimi Sözcüsü Bekir Yurdagül'ün yaptığı açıklamada “Tek adam tek parti yönetimine karşı olan tüm emekçileri, emek ve demokrasi güçlerini bu irade gaspına karşı birlikte mücadeleye etmeye çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Diyarbakır, Van ve Mardin'deki kayyum atamalarının sadece bu üç büyükşehir halkının, Kürtlerin ve HDP’nin sorunu olmadığına dikkat çeken Kocaeli Demokrasi Girişimi Sözcüsü Bekir Yurdagül, "Bu sorun, Türkiye’nin demokratikleşmesinin, tek parti tek adam yönetimine karşı mücadelenin sorunudur. Bu yüzden de; 'tek parti tek adam yönetimi'ne karşı olan bütün kesimlerin, demokrasi güçlerinin, ilerici demokrat çevrelerin, aydınların, sanatçıların, akademisyenlerin, bütün güçlerin ortak mücadelesini gerektirecek kadar önemli bir demokratikleşme sorunudur. Bu yaşananlar halk iradesi ve demokrasiye açık darbedir. Kocaeli Demokrasi Girişimi olarak 'tek adam tek parti yönetimi'ne karşı olan tüm emekçileri, emek ve demokrasi güçlerini bu irade gaspına karşı birlikte mücadeleye etmeye çağırıyoruz. Gün, demokrasi mücadelesini büyütme ve genişletme günüdür” dedi.

İHD: SEÇİMLE ELE GEÇİRİLEMEYEN YETKİ İLE ALINIYOR!

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi İçişleri Bakanlığı kararı ile HDP’li Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye başkanlarının görevden alınıp kayyum atanmasına ilişkin dernek binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısında konuşan İHD İzmir Şube Yöneticisi Ali Aydın, demokrasinin ilk ve olmazsa olmaz şartının seçmen iradesini tanımak olduğunu söyledi. Aydın, “Yapılan işlem ulusal mevzuata ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Gerek iç hukuk gerek uluslararası mevzuat seçme seçilme hakkını temel hak ve özgürlükler arasında saymaktadır. Temel hak ve özgürlükler hiçbir koşulda askıya alınamaz ve uygulanması dolaylı da olsa engellenemez” dedi.

Aydın, “Bugün gerçekleştirilen görevden alma ve belediyeye el koyma

operasyonu Anayasa’ya mutlak aykırı olup siyasi iktidarın seçimlerle ele geçiremediği belediyeleri antidemokratik yasa ve yetkilerle ele geçirme operasyonudur” diye konuştu.

BU KENTLERİ İKTİDAR PARTİSİ YÖNETECEK

OHAL sürecinde yapılan anayasa referandumunu ve değiştirilen maddeleri hatırlatan Aydın, “Bu Anayasa ile Türkiye, partili Cumhurbaşkanı tarafından yönetilmeye başlanmıştır. Dolayısıyla Cumhurbaşkanı tarafından atanan vali ve kaymakamların aynı zamanda iktidardaki siyasi parti temsilcisi gibi davranacakları da eşyanın tabiatındandır. Bu nedenle seçimle kazanılamayan büyükşehirlerin bu şekilde valilerin yönetimine geçirilmesi demek, iktidardaki siyasi partinin yönetimine geçirilmesi demektir” dedi.

Aydın, İzmir Valiliğinin aldığı 10 günlük eylem ve etkinlik yasağı kararını da eleştirdi.

Avukatlara yapılan müdahaleden sonra bir açıklama yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu, polis saldırısını kınadı. Herkesin gösteri ve yürüyüş hakkının anayasada yazılı olduğunu belirten Katırcıoğlu, “Bu hakkımız bir bakan veya valinin verdiği kararla değiştirilemez. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Belediye başkanlarını alan aylayışın yaygınlaşacağına dair bir planın parçasıdır” diye konuştu.  Katırcıoğlu, “Gerçekten demokrasiden, özgürlükten yana olan insanlarla yan yana gelmeye çalışalım. Çünkü bunları geriletmek iktidarını sonlandırmanın yolu özgürlükleri ve demokrasiyi savunmaktan geçiyor ve bizlerin bir güç birliği içinde olmasından geçiyor” dedi.

KADINLARDAN KAYYUMA KARŞI MÜCADELE ÇAĞRISI

Ankara Kadın Platformu HDP’li belediyelere yeniden kayyum atanmasına tepki gösterdi. Kayyumların ilk elden kadınların kazanımlarını ortadan kaldırmaya çalıştığını belirten kadınlar, tüm kadın örgütlerine, sendikalara, siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerine kayyum düzenine karşı birlikte ses çıkarma çağrısında bulundu.

Mülkiyeliler Birliği Toplantı Salonu’nda gerçekleşen açıklamayı, platform adına İlke Işık okudu. AKP-MHP hükümetinin kadın düşmanı politikalarının kendini yeniden yapılandırma ve tahkim sürecinde öncelik haline geldiğini belirten Işık, yaşamın bütün alanlarında halklar, inançlar, emekçiler, kadın ve LGBTİ’ler üzerinden savaş politikalarının esas kabul edildiğini ifade etti. Işık, milliyetçiliğin ve cinsiyetçiliğin zirve yaptığı bu dönemde her türlü faşizan politikanın ilk yöneliminin kadın mücadelesi ve kadın kazanımları olduğunu belirterek “Siyasal iktidar kadınların direnerek ve mücadele ederek elde ettikleri kazanımları yok ederek yerine kadına yönelik şiddetin, taciz ve tecavüzlerin alabildiğine sıradanlaştırıldığı erkek egemen bir yaşam inşa etmeye çalışmaktadır” dedi.

‘KAYYUMLARIN İLK İCRAATI KADINLARA KARŞIYDI’

Kayyumların, ülkede seçimin, demokrasinin ve halk iradesinin tanınmamasının ilanı olduğunu dile getiren Işık, Kayyum, kadınların kazanılmış haklarını ellerinden alan, lüks makam odalarından kadınların hayata katılımlarını engelleyen ve yaşam hakkına saldıran AKP-MHP koalisyonunun vücut bulmuş halidir” dedi. Işık, kadın düşmanı kayyumlara karşı halk iradesini, demokrasiyi ve cinsiyet eşitliğini savunduklarını belirterek tüm kadın örgütlerine, sendikalara, siyasi partilere, demokratik kitle örgütlerine kayyum düzenine karşı hep birlikte ses çıkarma çağrısında bulundu.

ADANA’DA  ÇAY İÇEN VATANDAŞ DA ALANDAN ÇIKARILDI

Adana’da HDP’nin basın açıklamasına Adana Emniyeti Valiliğin yasak kararını gerekçe göstererek izin vermedi. 5 Ocak Meydanı’nda basın açıklamasının başlama saatini çay içerek bekleyen vatandaşların alanda beklemesine de izin verilmedi. Emniyet taburelerde oturan vatandaşların 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na aykırı davrandığı yönünde anons yaptı. Vatandaşlar çay içtiklerini, ortada eylem bile olmadığını belirterek tepki gösterdi.

HDP BİNASINDAN ÇIKMALARINA İZİN VERİLMEDİ”

Vatandaşlar HDP il binasına geçti. Ancak orada da dışarı çıkıp açıklama yapmak isteyen HDP üyelerinin önü yine polis barikatı ile kesildi.  HDP İl Eş Başkanı Masum Eriğ, kayyumların ve yasaklama kararının haksız, hukuksuz, yasal zemini olmadığını belirterek basın açıklamasını bitirdi.

KESK İSTANBUL KADIN MECLİSİ: KAYYUM, ERKEK EGEMEN ZİHNİYETİN ÜRÜNÜDÜR

KESK İstanbul Kadın Meclisi de Eğitim Sen İstanbul 6 No'lu Üniversiteler Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenledi. "Halkın iradesine yapılan darbeyi ve kadın düşmanı kayyumları tanımıyoruz" pankartı önünde düzenlenen basın toplantısına KESK Kadın Meclisi üyeleri katıldı.

Açıklamayı yapan Eğitim Sen 4 No'lu Şube Sekreteri Emel Caymaz, geçmiş dönemdeki kayyumların kadınları hedef alan uygulamalarını hatırlattı.

Emel Caymaz, kayyum zihniyetinin, kolluk güçlerine ‘kadın çocuk demeden saldırın’ diye emir veren, Münevver Karabulut cinayetinde 'kızınıza sahip çıksaydınız' diyen, üç yetmez beş çocuk olsun diyerek kadınların bedenlerini kontrol altına almaya kalkan, hamile kadınlar sokakta dolaşmasın diyen, kadınları hedef gösteren, işsizliği kadınların çalışmasına bağlayan erkek egemen zihniyetle aynı olduğunu söyledi.

ÜNİVERSİTE ÖĞRETİM ÜYELERİ DERNEĞİ: KAYYUM ATAMALARI HUKUKA AYKIRIDIR

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği de yazılı açıklama yaparak kayyum atamalarının hukuka aykırı olduğunu ifade etti. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Seçme ve seçilme hakkı, siyasi iktidarın seçim sonuçlarını beğenmemesi nedeniyle, Anayasaya rağmen yok edilmiştir. Yaşadıklarımız, bu topraklarda yükselen barış ve birlikte yaşama talebine karşı yapılmış bir darbedir. Bu nedenle, hukuka aykırı kayyım atamalarının kaldırılarak belediye başkanlarının göreve iadelerini ve haksız gözaltıların bir an önce sonlandırılmasını, demokratik hukuk devletinin gereklerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz. Tüm demokratik kamuoyunu, bu büyük haksızlığa ses olmaya çağırıyoruz.”

ÖHD: BİR AN ÖNCE HUKUKSUZLUKLARA SON VERİLMELİ

Özgürlükçü Hukukçular Derneği de kayyumlara karşı eylem yaptıkları için polislerce darbedilen meslektaşlarına sahip çıktı. Diyarbakır Adliyesi önünde düzenlenen basın açıklamasına HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, DBB Eş Genel Başkanı Selçuk Mızraklı ve KKP Genel Başkanı Sinan Çiftyürek de destek verdi.

Açıklamayı okuyan ÖHD Eş Genel Başkanı Bünyamin Şeker, kayyum atanmasının ardından eş zamanlı olarak birçok kentte gözaltıların yapıldığını hatırlatarak, “Yüzlerce belediye meclis üyesi, belediye çalışanı, siyasi parti temsilcileri, sendika ve kurum yöneticileri gözaltına alınmıştır. Bu hukuksuz uygulamaları protesto etmek isteyenler ise sokak ortasında işkence ve kötü muameleye maruz kalmışlardır. Yine dün Çağlayan Adliyesi önünde ‘Halkın iradesi gasbedilemez’ diyerek bulundukları her sahayı demokrasi ve hukuk mücadelesinin alanına çeviren meslektaşlarımız ise darp edilmiştir” dedi.

Ev baskınları ile halkın iradesini gasbeden zihniyetin kentlerde OHAL uygulamalarını devam ettirme niyetini bir kez daha gösterdiğini belirten Şeker, “Biz hukukçular tam da bu nedenle, demokratik bir hukuk devletinin tesisi için sesimizi yükseltmenin bir sorumluluk olduğunun bilincindeyiz. Uygulamadaki hukukun yalnızca siyasal iktidara hizmet eden bir araç haline getirildiğini görüyoruz. Oysaki geçtiğimiz dört yılda yaşanan ağır tecrübeler göstermiştir ki çözüm bu politikaların sürdürülmesinde değil Kürt halkının iradesini muhatap alınarak demokratik ve anayasal çözümü esas alan politikaların gelişmesindedir. Biz; ÖHD olarak hukuksuzlukların bir an önce toplumsal bir barışın tesisi ile giderilmesini, hukukun demokrasi ve adalete hizmet etmesi gerektiğini yeniden hatırlatıyor ve halkın iradesinin gasbedilemeyeceğini bir kez daha yineliyoruz” dedi.

AYDIN DEMOKRASİ PLATFORMU: YASAKLARINIZI DA KAYYUMLARI DA TANIMIYORUZ

Aydın Demokrasi Platformu üyeleri de valiliğin kent genelinde ilan ettiği eylem yasağı kararına rağmen kayyum atamalarını protesto etti. Yüzlerce kişi KESK binası önüne yürüyerek kayyumları ve valiliğin yasak kararına tepki gösterdi. Yürüyüşün ardından konuşan Demokrasi Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Aydın Şube Başkanı Kadir Özdemir, “Valiliğin antidemokratik kararını tanımıyoruz ve kınıyoruz. 10 gün sonra tekrar aynı yerde ve aynı saat yine eylem yapacağız” dedi. Eyleme katılan HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu’nun konuşması ise polislerce engellendi.

EDREMİT’TE DE KAYYUMLAR PROTESTO EDİLDİ

Balıkesir Edremit’e bağlı Akçay’da da kayyum atamaları protesto edildi. Zeytinli Pir Sultan Abdal Derneği, Altınoluk Alevi Kültür Derneği, Burhaniye Alevi Derneği ve Zeytinli Hacı Bektaş Derneği tarafından gerçekleştirilmek istenen basın açıklaması polislerce engellendi. Bunun üzerine açıklama “Halk iradesi gasbedilemez” başlıklı açıklama Zeytinli Pir Sultan Abdal Derneği salonunda yapıldı.

Zeytinli Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Hüseyin Simliova “AKP iktidarı, ülke içinde de, kendisine muhalif olan herkesi iç düşman olarak kodlamaktadır. Bizler Alevi kurumları olarak, yaşanan bu hukuksuzluğa karşı, bölge halkı ve HDP ile dayanışma içinde olduğumuzu belirtiyoruz ve halk iradesinin hiçe sayılarak Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasını protesto ediyoruz” dedi.

BURHANİYE'DE POLİS SALDIRISI: 9 GÖZALTI

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde de Demokrasi Platformu üyeleri kayyumları protesto etmek üzere basın açıklaması yapmak istedi. Açıklama için bir araya gelenlere polis saldırdı. Saldırıda 9 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında HDP Balıkesir İl Başkanı Mehmet Ağa Benli de bulunuyor.

DATÇA’DA KAYYUM PROTESTOSUNA POLİS SALDIRISI

Datça'da ise kayyumlara karşı yapılmak istenen basın açıklamasına polis saldırdı. Muğla Valiliğinin eylem yasağı kararına ve kayyumlara karşı açıklama yapmak isteyen Datça Demokrasi Platformu üyeleri polis saldırısına maruz kaldı. Saldırı sırasında 15 kişi gözaltına alındı.

CHP DENİZLİ İL BAŞKANI: TAVRIMIZ DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE DEMOKRASİDEN YANA

Kayyum atamalarına ilişkin açıklama yapan CHP Denizli İl Başkanı Mahir Akbaba da “Milli iradeyi hiçe sayanlara, saygı duymayanlara, belediyecilik anlayışı demokrasiden değil ‘iptalden ve kayyumdan’ ibaret olanlara karşı tavrımız; dün olduğu gibi bugün de demokrasi içinde sorunları çözmekten yanadır” dedi.

Van’a atanan kayyumun belediye meclisini feshederek, meclisin artık toplanmayacağını ilan etmesine de değinen Akbaba, “Meclisi feshetmek, halk iradesini gasbetmek ve bunun adına da ileri demokrasi demek hukuki değil, izahı olmayacak, antidemokratik bir siyasi karardır” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Temel Karamollaoğlu: Kayyum kararıyla halkın iradesi dikkate alınmamıştır

SONRAKİ HABER

Adana'dan kayyum tepkisi: Kayyum atayacaklarına önce ekonomiyi düzeltsinler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...