21 Ağustos 2019 00:54
Son Güncellenme Tarihi: 22 Ağustos 2019 07:37

Van kayyumunun ilk işi belediye meclisini fesh etmek oldu

Van Büyükşehir Belediyesine kayyum atanmasının ardından tüm daire başkanları görevden alındı, meclis feshedildi, çok sayıda belediye çalışanı da gözaltına alındı. 

Van Büyükşehir Belediyesi | Fotoğraf: Necat Hazar/AA

Paylaş

Zelal Sahidenur SARİ
Van

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın yerine kayyum atanan Vali Mehmet Emin Bilmez, meclis üyelerine gönderdiği yazıyla belediye meclisinin feshedildiğini duyururken, belediyede tüm daire başkanlarını ve müdürlerini de görevden aldı. Ayrıca çok sayıda belediye çalışanı da gözaltına alındı. Evrensel’e konuşan Ertan, söz konusu durumun tek kişilik otoriter rejimin yerelde de bir yansıması olduğunu söyleyerek, kayyumun sözünün emir olarak kabul edileceğini ve halkın belediye bütçesine dair hesap sorma hakkının elinde alındığını dile getirdi.

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın görevinden alınarak yerine kayyum olarak atanan Vali Mehmet Emin Bilmez, belediye meclis üyelerine yazı göndererek, meclisin feshedildiğini bildirdi. Kayyum Bilmez, bundan sonra meclisin görev ve yetkililerinin belediye encümeninde olacağını bildirdi. Böylelikle belediye meclisi artık toplanmayacak. Toplam 71 üyesi olan belediye meclisinde, HDP 44, AKP ise 27 üye ile temsil ediliyordu. 2016’da da atanan kayyum yine belediye meclisini feshetmiş, meclisin işlerini kendi seçtikleri memurların yer aldığı encümenlerle yürütmüştü. Konuyla ilgili görevinden alınan Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ile konuştuk.

KENDİ SEÇİYOR KENDİ İMZALIYOR

Günlerdir bu konuya dikkat çekmeye çalıştığını söyleyen Ertan , “Kayyum demek aynı zamanda bir kentin yerel yönetim anlayışını ve kurgusunu da çökertmek anlamına geliyor. Geçen dönem kayyum atanınca KHK’yle beraber meclisi toplantıya çağırma yetkisi de kayyuma verildiği için meclisi toplamamayı tercih etmişti. Ve kendi kurumunda çalışan memurlardan seçtiği daimi encümenlerle yetinerek belediye meclisini onlardan kurarak kararlar alıyor, imzalıyor ve böyle yönetiyordu. Bu açık bir darbe zaten tek kişilik otoriter rejimin yerelde de bir yansıması” dedi.

"VALİNİN SÖZÜ EMİR KABUL EDİLİYOR"

Bunun bir model olarak kullandığını dikkat çeken Ertan, sözlerine şöyle devam etti: “Valilere verilen en geniş yetkilerle beraber bir de belediye başkanlığı yetkilerini kullanırken tek başına karar alma yetkisiyle donatılıyor. Valinin sözü emir kabul ediliyor ve kimse hesabını sormuyor. Her ne kadar kanunda kanuna aykırı emiri uygulamamakla yükümlüdür deseler bile kimse bunu uygulamadı ve valilerin kararlarına karşı çıkmadı.”

"HALKIN HESAP SORMA HAKKI ELİNDEN ALINDI"

Belediye yönetiminin aynı zamanda bir bütçe yönetimi olduğunu belirten Ertan, “Yerel temsilciler seçimle seçilir, halk seçer; meclis üyeleriyle meclis oluşur belediye başkanından ayrı bir organdır bu tüm belediyelerde kurumsal olarak. Belediye başkanı ve belediye meclisi birbirinden ayrı seçiliyor. Ve sonuçta bu meclis bütçe hakkını yerine getiriyor. Halkın hesap sorma, denetleme, kabul etme ya da etmeme yani kent adına yapılacak işlemleri kabul etme ya da etmeme yerine getirme hakkını da içeriyor. İşte bu hak halkın elinden alındı çünkü mecliste HDP’li meclis üyelerinin yanında AKP’li meclis üyeleri de var. Dolayısıyla AKP seçmeninin de denetim hakkı, hesap sorma hakkı, izleme hakkı gibi haklarını da elinden almış oluyor. Bu tam bir darbe her yönüyle açığa çıkarabiliriz. Belediye başkanı görevinden geçici olarak uzaklaştırıldı ama sonuç olarak bir kentin tamamının Diyarbakır’ın, Van’ın, Mardin’in bütün halkının ve kentlerinin bütçesinin halk vergisiyle oluşan bütçenin hesap sorma hakkı herkesin elinden alınmış oluyor. Tek yetki kayyumlarda. Onların da geçen dönem nasıl bir bütçe bıraktıkları ortada” diye konuştu.

KAYYUM TÜM DAİRE BAŞKANLARINI DA GÖREVDEN ALDI

Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan’ın yerine atanan kayyum ve Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, HDP döneminde göreve getirilen daire başkanlarını da görevden aldı. 12 daire başkanı, genel sekreter ve çok sayıda müdürü görevinden alan kayyum, daha önceki kayyum döneminde görev yapan kişileri atadı. Kayyum, eski genel sekreter yardımcılığı yapan ve rüşvet aldığı ses kayıtlarına yansıyan Ülker Cem Kaplan’ı VASKİ genel müdürlüğüne getirirken, Salih Allahverdi’yi ise genel sekreter olarak atadı.

BELEDİYE ÇALIŞANLARINA GÖZALTI

Dün sabah saatlerinde ise ihraç edilen belediye çalışanlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişinin evine baskın yapıldı. Alınan ilk bilgilere göre; Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm-Bel Sen) Van Şube Eş Başkanı Şükrü Kaçıcı, belediye çalışanlarından Çimen Ümit, Cahit Duran, Veysel Engin gözaltına alınırken, çok sayıda belediye çalışanının da evine baskın yapıldı. Baskın sırasında gözaltına alınan belediye çalışanlarıyla ilgili avukat yasağı ve gizlilik kararı alındı.

32 KİŞİ DE GÖZALTINA ALINMIŞTI

Öte yandan düzenlenen protesto eylemlerinde aralarında milletvekili danışmanlarının da bulunduğu 32 kişi Terörle Mücadele Şubesinde (TEM) tutuluyor.

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da "aile kavgası" denilen olay erkek şiddeti çıktı: 6 ölü, 9 yaralı

SONRAKİ HABER

Arrested Columnist and Literary Critic Ayşegül Tözeren sent a message via her lawyers from the cell

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...