Diyarbakır, Mardin, Van, İstanbul ve Ankara'da kayyum eylemlerine polis saldırdı

Diyarbakır, Mardin, Van, İstanbul ve Ankara'da belediyelere kayyum atanmasına karşı yapılan eylemlere polis saldırdı, 4 milletvekili yaralandı. Eylemlerde çok sayıda kişi de gözaltına alındı.

20 Ağustos 2019 07:07
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ağustos 2019 18:53
Paylaş

HDP’li üç büyükşehir belediyesine İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atanmasının ardından yurt genelinde başlayan eylemler yayılarak sürüyor. Kayyum atanan Diyarbakır, Mardin ve Van'ın yanı sıra İstanbul ve Ankara'da yapılmak istenen eylemlere de polis saldırdı.

HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde yapacağı açıklama için toplanan milletvekilleri, belediye eş başkanları ve yurttaşlara polis saldırdı. Mardin'de de belediye önünde yapılması planlanan basın açıklaması valilik tarafından yasaklandı. Aralarında HDP'li milletvekillerinin de bulunduğu kitlenin belediye binasına yürümek istemesi üzerine polisler saldırdı. Van'da milletvekillerini çembere alan polisler kitleye müdahale etti. 3 ilde polis saldırısı sonucu 4 milletvekili yaralanırken, çok sayıda yurttaş gözaltına alındı. İstanbul Kadıköy'de ise eylem adresi olarak belilenen Süreyya Operasının çevresi polis ablukasına alındı. Ankara'da ise kayyum protestosuna engel olan polis bir kişiyi gözaltına alırken, bir kişiyi darbetti.

TEMELLİ: SES ÇIKARTIN, HAYATI DURDURUN

İçişleri Bakanlığı tarafından Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediyesi eşbaşkanlarının görevden alınması ve yerlerine kayyum atanmasına tepkiler sürüyor. HDP’nin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi (DBB) hizmet binası önünde yapacağı açıklama katılmak için Eş Genel Başkan Sezai Temelli, milletvekilleri ve belediye başkanları Lise Caddesi’ne geldi. Polis ablukasına alınan Temelli’nin açıklama yapacağı sırada polis, milletvekillerine ve belediye eşbaşkanlarına saldırdı.

HDP VEKİL BAŞARAN BAŞINDAN YARALANDI

Yurttaşları milletvekillerin bulunduğu noktaya girişlerine izin verilmedi. TOMA’larla yurttaşlara tazyikli su sıkılırken, polis müdahalesinde HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran yaralandı. Başaran sosyal medya heabından yaptığı paylaşımla sağlık durumun iyi olduğunu belirtti. Başaran "Bugünkü polis saldırısında başıma aldığım darbeler nedeniyle bir süre hastanede müşahade altında tutuldum ve taburcu oldum. Şu anda iyiyim. Arayan, mesaj atan dostlara teşekkür ederim. Yaşamak direnmektir, yarın herkesi aynı yerde direnişe ortak olmaya bekleriz" dedi

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yapılması engellenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, herkese "Her yerde ses çıkartın, durdurun hayatı" çağrısı yaptı.

VEKİLLER DARBEDİLDİ, İKİ VEKİL HASTANEYE KALDIRILDI 

HDP il binası önünde oturma eylemi yapmak isteyen DTK Eşbaşkanları Leyla Güven ve Berdan Öztürk, HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, HDP milletvekilleri Semra Güzel, Remziye Tosun ve Feleknas Uca ile yurttaşlar da polislerce engellendi. 

Grubun HDP binasından dışarı çıkmasına izin vermeyen polis, dışarı çıkmak isteyen milletvekillerine cop ve kalkanlarla saldırdı. Berdan Öztürk, Mehmet Aslan ve Leyla Güven, Feleknas Uca ve Saliha Aydeniz darbedildi. HDP'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda polislerin saldırısı gözler önüne serildi. HDP il binasının kapısını kapatan polisler, giriş ve çıkışlara izin vermedi.

Polis saldırısında yaralanan Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Semra Güzel, ambulansla hastaneye kaldırıldı.

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan Yenişehir ilçesi Ofis semtinde gösterilere katıldığı belirtilen Fesih Balbay, Yaşar Akboğa, Veli Eren ve Berfin Can’ın gözaltına alındığı belirtildi. Gözaltı sırasında polislerin, hakaretler ederek 4 kişiyi darp ettiği kaydedildi. Polis araçlarına bindirilen 4 kişinin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldüğü belirtildi. 

GİRİŞLER YASAKLANDI, BELEDİYEYE ÇIKAN YOLLAR KAPATILDI

HDP’nin yapacağı açıklama öncesinde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne çıkan tüm yollar kapatılarak, çok sayıda polis konumlandırıldı. Açıklama için kent dışından gelenlere de izin verilmedi. Bingöl’den Diyarbakır’a gelen HDP Milletvekili Hişyar Özsoy’un aracının da Diyarbakır’ın Ergani ilçesinin Değirmen Dere mevkisindeki karakolda durdurulduğu ve Genel Bilgi Taraması’ndan (GBT) geçirildiğini belirtildi. Özsoy’un, aracının geçişine saatlerce izin verilmedi.


MARDİN'DE VALİLİK KAYYUM PROTESTOSUNU YASAKLADI, POLİS SALDIRDI

HDP tarafından saat 11'de belediye önünde yapılması planlanan basın açıklaması da valilik tarafından yasaklandı. Aralarında HDP'li milletvekillerinin de bulunduğu kitlenin belediye binasına yürümek istemesi üzerine polisler tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı.

HDP'Lİ VEKİL HATIMOĞULLARI HASTANEYE KALDIRILDI

Polisin saldırısı sonucunda Adana Milletvekili Tülay Hatımoğulları yaralandı. Hastaneye kaldırılan Hatımoğlulları, tedavi altına alındığını belirtildi.

Polislerin saldırısına karşı HDP'liler, Mardin-Kızıltepe karayolunu trafiğe kapattı. 

GAZETECİLER GÖZALTINA ALINDI

Kayyım atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi önünde yapılan protesto eylemlerini takip ederken gazeteciler Ahmet Kanbal, Mehmet Şah Oruç, Rojda Aydın, Nurcan Yalçın ve Halime Parlak gözaltına alındı. Gaztecilerin gözaltında çıplak aramaya maruz kaldıkları öğrenildi. 

ÖNCE DARP SONRA KELEPÇE 

Polis saldırısını çekerken darp edilip kelepçelenerek gözaltına alınan gazetecilerin götürüldüğü Mardin Emniyet Müdürlüğü TEM Şubesi’nde de darbedildikleri ve kelepçelerinin sıkıldığı belirtildi. Avukatlardan edinilen bilgilere göre, savcılığın “Bir iki gün gözaltında kalacaklar” dediği gazeteciler, çıplak aramaya maruz kaldı.

YÜZLERCE KİŞİ DURDURULDU

Şırnak, Siirt ve Urfa’dan yüzlerce kişi yapılacak olan basın açıklamasına katılmak için Mardin’e doğru yola çıktı. Ancak yüzlerce kişi Mardin girişinde Valilik talimatı olduğu gerekçesi ile polisler tarafından durduruluyor.

Mardin HDP İl Binası ve belediye önünde ise dünden beri zırhlı araçlar ve polisler konuşlandırılmış durumda. 


VAN'DA POLİS BASIN AÇIKLAMASINI ENGELLEDİ, KİTLEYE SALDIRDI

Belediyesine kayyum atanan Van’da protestolar gün boyu hiç durmadı. Milletvekillerinin katıldığı yürüyüşe polis saldırdı, kadınlar yerlerde sürüklendi, gazetecilere plastik mermi sıkıldı, çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alındı. Abluka altındaki vekillerin oturma eylemi sürüyor. 

HDP’li milletvekilleri Fatma Kurtulan, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Mensur Işık, Şevin Coşkun, Ali Kenanoğlu, Hüda Kaya, Murat Sarısaç, Abdullah Koç, Habip Eksik, Muazzez Orhan, Tayip Temel ve Erdal Aydemir, belediye eşbaşkanları, il ilçe eş başkanlarının bulunduğu grup, Cumhuriyet Caddesi’ne geldi.

1 MİLLETVEKİLİ VE ÇOK SAYIDA YURTTAŞ YARALANDI

Kitlenin caddeye gelmesiyle birlikte cadde yüzlerce polis tarafından kapatıldı. Milletvekillerini çembere alan polis ile vekiller arasında yaşanan tartışmanın ardından polis kitleye saldırdı. Saldırıda HDP Milletvekili Abdullah Koç yaralanırken, bir yurttaş ise hastaneye kaldırıldı. 

Milletvekilleri çembere alınırken, Cumhuriyet Caddesi üzerindeki tüm ara sokaklarda alana çıkan gençlere polisler, gaz bombası, TOMA ve plastik mermiyle saldırdı.

Saldırıda çok sayıda kişi yaralanırken, yaralanan yurttaşlar ambulanslarla hastanelere kaldırıldı. Çok sayıda kişi yaka paça gözaltına alındı. 

KADINLAR YERLERDE SÜRÜKLENDİ

Gün boyu başlayan eylemler aralıksız bir şekilde sürerken, kentte bulunan milletvekilleri ise Cumhuriyet Caddesi üzerinde oturma eylemi başlattı. Oturma eylemi esnasında bir polisin HDP’li vekil Murat Sarısaç’a hitaben, “Bırakın otursunlar, birazdan yağmur yağacak ıslanırsınız. O zaman görüşürüz" sözleri dikkat çekti. Milletvekillerinin trafiğe kapattığı Cumhuriyet Caddesi’nde oturan milletvekillerine polisler sis bombası ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Caddeyi bir anda sis bulutu kaplarken, aralarında DBP İl Eşbaşkanı Ökkeş Kava’nın da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

GAZETECİLERE PLASTİK MERMİ SIKILDI

Protesto eylemler devam ederken polis ile gazeteciler arasında tartışmalar çıktı. Polis, gazetecilere küfür ve hakaretler etti. Sanat Sokağı’ndaki müdahaleyi çeken gazetecilerin üzerine polis plastik mermi sıktı. 

30 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kentin ara sokaklarında halen protesto gösterileri devam ederken, şuana kadar 30 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. 

Milletvekillerinin Cumhuriyet Caddesi'ndeki oturma eylemi ise polis ablukasında devam ediyor.

İSTANBUL'DA EYLEM ALANI POLİS ABLUKASIYLA ÇEVRİLDİ

İstanbul'da ise kayyum atamalarını protesto etmek isteyenlerin buluşma noktası olarak belirlediği Kadıköy Süreyya Operası'nın çevresi polis ablukasına alındı. Bölgedeki yurttaşlar polis tarafından uzaklaştırılırken bölgeye girişler de engellendi.

Moda Sahnesi tarafından Süreyya Operasına, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Saray yenilecek, halk kazanacak” sloganları ile yürümeye çalışanlara polis saldırdı. Saldırıda iki kişi gözaltına alındı.

Daha sonra Rıhtım tarafından sloganlarla gelen yurttaşlara da saldıran polis grubu dağıtmayı başaramadı. Rexx Sineması önünden Moda Caddesine kadar ara sokaklarda sloganlar atarak yürüyen yurttaşlara sık sık gazlı mermiyle polis müdahalesi olurken çevrede bulunan yurttaşların da eyleme alkışlarla destek verdiği görüldü.

ANKARA'DA 1 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI, 1 KİŞİ DARBEDİLDİ

Ankara'da Batıkent Dayanışma Platformu'nun HDP'li belediyelere kattım atanmasına karşı yapmak istediği basın açıklamasına polis saldırdı. Valiliğin izin vermediği gerekçesiyle basın açıklamasını engelleyen polis, kapalı alanda basına açıklaması yapmaya giden kitlenin slogan atmasına müdahale etti. Çıkan arbedede belediye işçisi olduğu öğrenilen bir kişi gözaltına alınırken, birkaç kişi ise polis tarafından darbedildi.

Kapalı alanda gerçekleşmek zorunda kalan basın açıklamasında, "Türkiye 19 Ağustos'da, Diyarbakır, Van ve Mardin Belediye Eş başkanlarının görevden alındığı, yerlerine kayyım atandığı ve 29 ilde çok geniş çaplı gözaltıların yapıldığı bir güne uyandı. Biz bu utancı ikinci kez yaşıyoruz. 2016 yılında yine çok sayıda HDP’li belediyeye kayyım atanmış; belediye eş başkanları ve pek çok belediye çalışanı tutuklanmıştı.Bu süreçte 3 büyükşehir başta olmak üzere bütün belediyelerin yağmalandığını, bütün kaynaklarının tüketilmiş olduğunu ve usulsüz yapılan harcamalarla belediyelerin ağır bir borç yükünün altına sokulmuş olduğunu gördük. Yine bu dönemde belediyelerin değerli arazi ve arsalarının gerici tarikatlara peşkeş çekildiğini ve pek çok belediye demirbaşının kayıp yada emniyet ,valilik vb. yerlere hibe edildiğini öğrendik. 31 Mart ve 23 Haziran seçimleri sonucu hırsız yada hırsızlar suçüstü yakalanmıştır" denildi. (HABER MERKEZİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Antep'teki IŞİD saldırısında ölen çocuğun ailesine ayda sadece 128 TL verilecek

SONRAKİ HABER

Niğde'de iş cinayeti: Maden ocağında üzerine kaya parçası düşen işçi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...