20 Ağustos 2019 13:55

Agonya Ovası’nda kömür ocağı projesine yöre halkından tepki

Çanakkale'nin Agonya Ovası’nda kömür ocağı projesine karşı çıkan yöre halkı doğal ve kültürel değerlere zarar verecek yatırımların gündemden çıkarılmasını istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Baykal SAĞLAM
Çanakkale

Çanakkale Yenice’nin Hıdırlar Köyü, Agonya Ovası’nda yapılmak istenen Kömür Ocağı Projesine karşı yöre halkı Truva Atı önünde buluştu. Açıklamayı yapan Örencik Köyü’nde yaşayan Emekli Tarih Öğretmeni Cavit Yılmaz, “Hıdırlar Kömür Ocağı Projesi’nin iptal edilmesini, ayrıca doğaya ve insana olumsuz etkileri bilinen, bölgemizin doğal ve kültürel değerlerine zarar verecek yatırımların gündemden çıkarılmasını talep ediyoruz” dedi.

Çanakkale yöresi, termik santral, altın madeni ve kömür ocağı gibi yatırımlarla gündeme gelmeye devam ediyor. Çanakkale bölgesinin ekolojik, kültürel ve ekonomik değerlerine zarar verecek olan yatırımlara ilk tepki yine yöre halkından geldi. 30 Mayıs tarihinde Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün resmi internet sitesinden Çanakkale İli, Yenice İlçesi, Hıdırlar Köyü, i18a3 ve i18a4 paftalarda ‘Kömür İşletmeleri A.Ş.’ tarafından yapılması planlanan Kömür Ocağı Projesi ile ilgili olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17’nci Maddesi doğrultusunda incelendiği ve projeye ilişkin ÇED sürecinin başladığı kamuoyuna duyurulmuştu. Yöre halkı, köylerine, tarım arazilerine, geçim kaynaklarına zararı olacağı nedeniyle projeye tepki gösterdi.

Tepkilerini daha güçlü gösterebilmek için Çanakkale Valiliği önünde bulunan Truva Atı önünde basın açıklaması yapan bölge halkını, yine Yeniceli olan CHP'nin 26 ve 27’nci dönem Çanakkale Milletvekili adayı Metin Ümit Ural, CHP Çanakkale İl Başkanı İsmet Güneşhan, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, çevre gönüllüleri ve Çanakkaleliler karşıladı. Yöre halkı da basın açıklaması yapılacak alana çiçeklerle girdi.

“PROJE ORMANLIK ALAN VE KUŞ GÖÇ YOLLARI ÜZERİNDE”

Valiliğe ve ilgili kurumlara projeye itiraz dilekçelerini ileteceklerini belirten emekli Tarih Öğretmeni Cavit Yılmaz, Hıdırlar Köyü Kömür Ocağı Projesi nedeniyle Hıdırlar, Yukarıçavuş, Aşağıçavuş, Akçakoyun ve Oğlanalanı köylerinin sınırlarının, Örencik Köyü'nün ise tamamının ruhsat alanı içinde kaldığına dikkat çekti.

Üretim alanının ise tamamen Aşağıçavuş Köyü sınırları içinde, Çambağlar mevkii olarak bilinen, yetişkin çam ve meşelik alanda olduğunu belirten Yılmaz Çanakkale-Yenice-Örencik-Balya-Pazarköy-Örencik ve Edremit-Kalkım-Örencik ulaşım güzergâhları üzerindeki tüm yerleşimlerin de projeden etkileneceğini vurguladı.

“MADEN PROJESİ İPTAL EDİLSİN"

Proje sahasının tamamının ormanlık alan içerisinde bulunduğu, proje sahası etrafının verimli tarım arazileri ile çevrili olduğu, proje sahasının ekolojik hassasiyeti olan Marmara Havzası içerisinde yer aldığı, proje sahasına yakın bölgelerde su kaynakları bulunduğu, maden nakliye güzergâhının Örencik ve Hıdırlar köylerinde evlere 10 m mesafedeki tali yoldan geçeceği, faaliyet alanının yakın çevresinin kuş göç yolları üzerinde olduğunun proje raporunda belirtildiğini ifade eden Yılmaz projenin iptal edilmesini istedi.

"DOĞAL KAYNAKLARI, TARIM VE HAYVANCILIĞI OLUMSUZ ETKİLEYECEK"

Yılmaz şöyle devam etti: “Agonya Ovası olarak bilinen ve gönen barajı su toplama havzası içinde yer alan bölgemizde, başlıca geçim kaynağı ve marka değeri olan kapya biber, çilek, fasulye, mısır vb. sulu tarım ürünleri yetiştirilmekte, hayvancılık ve ormancılık faaliyetleri yapılmaktadır. Ayrıca bölgemizde kestane, kekik ve sarmaşık balı üretilmekte ve kömür ocağı faaliyet alanı içinde arı kışlatması yapılmaktadır. Köylerimizin içinde ve etrafındaki doğal zenginlikler, su kaynakları, bitki örtüsü, yabani hayvanlar, endemik türler, şifalı bitkiler ile Hıdırlar köyündeki sıcak su kaynağı büyük turizm potansiyeli taşımakta, ruhsat alanının tamamı 2006 yılında ilan edilen Hıdırlar Termal Turizm Merkezi sınırları içinde, Kocatepe arkeolojik sit alanına bitişiktir. Bölgemizdeki bu doğal kaynak ve potansiyelleri tehdit edecek, Kazdağı Milli Parkı’na 15 km mesafedeki bu kömür ocağının açılması halinde bölgede, köylerimizin içinden geçen yollar da dâhil olmak üzere, sürekli gürültü ve toz açığa çıkması kaçınılmaz olacaktır. Ocak işletmesi sırasında oluşacak kömür tozundan yeraltı ve yerüstü su kaynakları, tarım ürünleri ve orman ekosistemi kirlenecektir. Köylerimizin madencilik ile anılması hem tarım ürünlerimiz hem de turizm açısından marka değerimizi olumsuz etkileyecektir. Dünyamız ve özellikle ülkemiz iklim değişiklikleri ile çölleşmeye gitmekte, bölgemizde ise yoğun metalik madencilik projeleriyle de ormansızlaşma hızla ilerlemektedir. Dünya yenilenebilir enerji kaynaklarına özellikle güneşe yönelmişken bizim halen kömürle uğraşmamızı yadırgamamak elde değildir. Bu proje Türkiye’nin meşhur ormanlarından Yenice ormanlarına zarar verecektir. Doğal tarım ve hayvancılığa ve çiftlik-ekoturizm faaliyetlerine çok uygun olan bu bölgede kömür madenciliğine izin verilmesi, bölgede çok ciddi gelir kayıplarına, yöre halkının bir kısmının bölgeyi terk etmek zorunda kalmasına yol açacaktır. Yapılması planlanan Kömür Ocağı Projesi’nin bölgemizde yaşamın sürdürülebilirliğine her yönden tehdit oluşturacağı açıktır ve ilgili kurumlar bu projenin gerçekleşmemesi için gerekeni yapmalıdır. Ruhsat alanı içinde ve çevresinde yaşayan hemşerilerimiz adına Hıdırlar Kömür Ocağı Projesi’nin iptal edilmesini; ayrıca doğaya ve insana olumsuz etkileri bilinen, bölgemizin doğal ve kültürel değerlerine zarar verecek, jeotermal enerji, termik santral ve benzeri yatırımların da gündemden çıkarılmasını talep ediyoruz. Aşağıçavuş, Yukarıçavuş, Oğlanalanı, Örencik, Hıdırlar, Akçakoyun, Kalkım, Hamdibey Reşadiye ve Kurtlar köyleri halkı adına duyuruyoruz”

ÖNCEKİ HABER

CHP Sözcüsü Faik Öztrak’tan kayyum tepkisi: 5 ayda ne değişti?

SONRAKİ HABER

ABD hükümetine güvensizlik artarken halk ve emek hareketi boyut kazanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...