31 Temmuz 2019 17:08

"Kazdağları'nın üstü altından değerlidir"

Çanakkale Kazdağları'ndaki yaşamı tehdit eden siyanürle altın çıkarma iznine karşı #KazDaglariHepimizin çağrısıyla Beşiktaş'ta protesto eylemi düzenlendi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Çanakkale'nin su kaynağını oluşturan Atikhisar Barajı üstünde kurulması planlanan ve Kazdağları'ndaki yaşamı tehdit eden siyanürle altın çıkarma iznine karşı #KazDaglariHepimizin çağrısıyla "Kazdağları'ndan elinizi çekin" pankartı açılarak Beşiktaş Hakan Pastanesi önünde su nöbeti tutuldu ve bir basın açıklaması düzenlendi. 

Basın açıklaması imzacıları arasında doğal yaşamı koruma dernekleri, yöre dernekleri, yaşam savunucuları ve EMEP, HDP Ekoloji Meclisi Komisyonu, ÖDP Ekoloji Çalışma Grubu ve Türkiye İşçi Partisi de yer aldı. Katılımcılar "Kazdagları'nın üstü altından değerlidir", "Kazdagları'nda yaşam kazanacak", "Şirket dağın altında kalsın" dövizlerini taşıdı.

#KazDaglariHepimizin adına basın açıklamasını okuyan Eda Güven, 2014 yılında ÇED Olumlu Kararlarının Danıştay kararıyla iptal edildiğini hatırlattı.

"Ancak Danıştay dosyanın yeniden görüşülmesi için yerel mahkemeye göndermiş, yerel mahkemenin aleyhte karar vermesi üzerine, Danıştay itirazda bulunulmuştur" diye durumu özetleyen Güven, hukuki süreç devam ederken Tarım ve Orman Bakanlığının kesilen ağaç sayısını 13.400 olarak açıklandığını vurguladı.

Yapılan teknik tespitler sayesinde kesilen ağaç sayısının 195.000 olduğunun anlaşıldığını belirten Güven, "Üstelik proje de Çanakkale'nin tek içme ve sulama suyunu sağlayan Atikhisar Barajı üstündedir. Bu da bize içme suyumuzun kirleneceğini göstermektedir" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Van'dan Ankara'ya hareket eden KESK yürüyüş kolu Adana’ya ulaştı

SONRAKİ HABER

ABD Merkez Bankası Fed, 11 yıl aradan sonra faiz indirimine gitti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...