20 Ağustos 2019 08:02
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ağustos 2019 11:12

HDP eş başkanları Buldan ve Temelli: Sessizliği bozun, her yerde ses çıkartın!

HDP Eş Başkanı Pervin Buldan İstanbul'dan, Sezai Temelli Diyarbakır'dan seslendi: "Her yerde ses çıkartın! Sessizliğinizi bozun. Gün bugündür!"

HDP eş başkanları Pervin Buldan (solda, fotoğraf: AA) ve Sezai Temelli (sağda, fotoğraf: MA).  

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Mardin, Van ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyelerine kayyum atanmasının ardından HDP İstanbul İl Örgütünde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya HDP Milletvekillleri Ahmet Şık, Filiz Kerestecioglu, Musa Piroğlu, Züleyha Gülüm, Erol Katırcıoğlu, Oya Ersoy katılırken bina polis ekiplerince çevrildi ve sokak başlarında polis kontrolleri yapıldı. Yerel, ulusal ve uluslararası kuruluşlardan basın mensuplarının basın toplantısına yoğun ilgi gösterdiği gözlemlendi.

31 Mart yerel seçimlerinin hemen ertesinde HDP'den seçilen bazı belediye başkanlarına KHK'li oldukları gerekçesiyle mazbatalarının verilmediğini hatırlatan Pervin Buldan, "İlk kez orada sivil darbeyle karşılaştık. İkinci olan adaylara mazbatayı verdiler. Şimdi ise halkın yüzde altmışına yakınının oy verdiği kentlerde halkın iradesini gasbettiler" diye söze başladı.

"Bu bir hırsızlıktır" diyen Buldan, AKP iktidarının ekonomik, sosyal ve siyasal krizi kayyum atayarak gizlemeye çalıştığını vurguladı. Daha önce de aynı illere kayyum atandığını ve kayyumların milyarlarca lira borç bıraktığını hatırlatan Buldan, "O arkadaşlarımız dört buçuk aydır kayyumun pisliklerini temizlemeye çalışıyorlardı" diye konuştu.

Kayyumların Kürt halkının iradesi ve onuruna  bir saldırı niteliği taşıdığını söyleyen Buldan, "AKP iktidarı yıkılmaktadır. Bugün kayyumları destekleyen açıklamalar yapan MHP, halkımızın oylarına ve göstermiş oldukları iradeye ihanet etmiştir" diye konuştu.

İstanbul seçimlerinde Türkiye'nin geleceği için birlik ve beraberlik oluşturduklarını vurgulayan Buldan, "İstanbul'u kaybedenler intikam diye kayyumları koydular. Türkiye'de muhalif olan partilerin, sivil toplum örgütlerinin, sendikaların, herkesin ortak hareket etmesi gereken günlerden geçiyoruz. Eğer bunu yapamazsan karanlık günler göreceğiz" dedi.

Bu demokrasi sınavından birlikte geçilmesi gerektiğini vurgulayan Buldan sözlerini şöyle sürdürdü: "Başta Kılıçdaroğlu'na ve bütün siyasi partilere sesleniyorum. Eğer bu gidişatı durduramazsak yarın herkes bu çembere girer. Özellikle CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na buradan çağrı yapıyorum. Sessizliğinizi bozun. Herkesin söyleyecek bir sözü mutlaka vardır. AKP'nin artık son demlerini yaşadığı bu süreçte bunlardan kurtulabiliriz."

“AKP hükümeti her şeyi yalan her şeyi iftira üzerinden kendi ömrünü uzatmak için yapıyor” diyerek yaşanılan süreci değerlendiren Buldan, yeni bir anayasa yapılacağı söylenen bugünlerde kayyum zihniyetinden AKP'nin hemen vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.

"ŞU AN SİNE-İ MİLLET KARARIMIZ YOK, AMA HER ŞEY MASADA"

Belediye başkanları hakkında kanunen kesinleşmiş hiçbir suçun olmadığını vurgulayan Buldan bir basın mensubunun “sine-i millete dönecek misiniz” sorusuna karşılık “Şu anda böyle bir kararımız yok. Ama her şey masada” yanıtı verdi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ciddi bir sağlık sorunu geçirdiğini belirterek, “Bu zor günlerde onun için İstanbul’dayım” dedi.

Buldan, basın toplantısından sonra toplantıya katılan milletvekillerinin de görevlendirildikleri bölgelere yola çıkacağını ifade etti. (İstanbul/EVRENSEL)

SEZAİ TEMELLİ'NİN BELEDİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPMASI ENGELLENDİ

Öte yandan kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yapması engellenen HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, herkese "Her yerde ses çıkartın, durdurun hayatı" çağrısı yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin, kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi önünde açıklama yapılması engellendi. Belediyeyi dünden beri zırhlı araçlarla ablukaya alan polis, HDP’lilerin belediye binası önüne gitmesine izin vermedi.

Belediye binasının karşısında bulunan Lise Caddesi’nde "Direne direne kazanacağız" sloganları arasında açıklama yapan Temelli, "Her yerden ses çıkartın, durdurun hayatı. Bizimkisi bir hukuk ve adalet mücadelesidir. İradenize geleceğinize sahip çıkın. Dün olduğu gibi bugün de meydanlardayız. Faşizmi yıkacağız, bu ülkeyi mutlaka özgürleştireceğiz, mutlaka kazanacağız" dedi. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

CHP Milletvekili Burhanettin Bulut, boğulma vakalarına tedbir alınmasını istedi

SONRAKİ HABER

Memur-Sen’den "sınırlı" iş bırakma eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...