06 Ağustos 2019 20:16

İstanbul Valiliği tarafından sınır dışı edilen Suriyeli mülteci sınırda vuruldu

İstanbul Valiliği'nin Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesi kararı sonucu bir Suriyeli mülteci ailesinin yanına dönmeye çalışırken sınırda vurularak öldürüldü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İstanbul Valiliğinin kentte kayıtlı olmayan Suriyeli mültecilerin geri gönderilmesi kararı sonucu bir Suriyeli mülteci ailesinin yanına dönmeye çalışırken vurularak öldürüldü.

Independent Türkçe'nin haberine göre, 21 yaşındaki mülteci Hişam Muhammed Haziran ayında İdlib'e gönderildi. İstanbul'a kayıtlı geçici koruma belgesi de bulunan Haşim Muhammed, İstanbul'da kalan ailesinin yanına dönmek isterken sınırda vuruldu. 

Babası, kardeşleri, eşi, üç çocuğu ve ölen amcasının eşi ve çocuklarıyla birlikte İstanbul Bağcılar’da bir ev kiralayan Hişam, üç aileye bakmaya çalışıyordu. Mayıs ayında evinde gözaltına alınarak İdlib’e gönderilen mültecilerden Hişam Muhammed, İstanbul'da kayıtlı olmasına rağmen bir ay geri gönderme merkezinde tutuldu ve 19 Haziran'da Suriye’nin İdlib kentine sınır dışı edildi.

TÜRKİYE'YE 400 METRE MESAFEDE VURULDU

Üç çocuğu, eşi ve babası İstanbul’da kalırken bir ay boyunca Derkuş ilçesinde kalan Hişam Suriye ordusunun ateşkesi bozduğu gün çocuklarının yanına dönmeye karar verdi. 5 Ağustos akşamı Azmarin köyünden Türkiye sınırına girmeye çalışırken üstüne ateş açıldı. Hastaneye kaldırılan Hişam el Muhammed kurtarılamayarak hayatını kaybetti. Haberde ateşin kim tarafından açıldığının netlik kazanmadığı belirtildi. Yerel kaynaklara göre Hişam sınırı geçemeden, Türkiye’ye 400 metre mesafede vuruldu. Cenazesi ise Suriye’de toprağa verildi.

İstanbul Valiliği, kentte geçici koruma kapsamında olmayan, kimliği bulunmayan ve başka bir ilde kaydı olan Suriyeli mültecilerin 20 Ağustos 2019'a kadar İstanbul'dan gitmeleri açıklaması yapmıştı. Hişam'ın ve ailesinin İstanbul Valiliği tarafından verilen geçici koruma kimlik belgesine sahip olduğu belirtildi. (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Fas, İran ile diplomatik ilişkilerini kesti, elçiliği kapatma kararı aldı

SONRAKİ HABER

Bayramda otoyol ve köprüler ile toplu taşıma ücretsiz, "yap-işlet-devret" paralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...