30 Mayıs 2019 10:27
Son Güncellenme Tarihi: 30 Mayıs 2019 10:51

Erdoğan yargı reformu paketini açıkladı: İfade özgürlüğünü güçlendireceğiz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yargı Reformu Stratejisi Programı'nda konuştu.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Yargı Reformu Stratejisi Programı'nda konuştu.

9 amacı olduğunu söylediği Yargı Reformu Paketi'ni açıklayan Erdoğan, "İşkence ve kötü muamele iddialarının artık geride kaldığını iddia ederek, amaçlarının yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve şeffaflığının geliştirilmesi olduğunu söyledi, adil yargılama hakkına değindi.

"AB DAYATTI DİYE DEĞİL..."

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle: 

"Bu reformlara AB dayattığı için değil, milletimizin ihtiyacı olduğu için sahip çıkıyor ve hayata geçiriyoruz. Devleti adalet üzerine inşa eden bir medeniyetin temsilcileriyiz."

“Yargı reformu stratejisinde 2 temel persfektif, 9 amaç, 63 hedef, 256 faaliyet bulunuyor. Bu reform belgesiyle, her ne kadar bize verilen sözler tutulmuyorsa da, AB tam üyelik sürecine bağlılığımızı da ifade etmiş oluyoruz."

"(Yargı Reformu) Bu belge ile ifade özgürlüğünün güçlendirilmesi ve daha ileriye taşınması konusunda yeni yaklaşımlar ortaya koyuyoruz."

"İŞKENCE VE KÖTÜ MUAMELE İDDİALARI GERİDE KALDI"

"Kötü muamele iddiaları artık geride kalmıştır. Türkiye işkenceye sıfır tolerans vermektedir."

“Toplantı ve yürüyüşlerin güvence altına alınması gibi pek çok konuda önemli yenilikler getiriyoruz.”

“9 amaçtan ilki hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi.”

"TUTUKLULUĞA ANCAK ZORUNLU HALLERDE BAŞVURULMALI"

“Tutuklama tedbirinin ölçülü kullanılmasına yönelik yeni adımlar atıyoruz.Tutukluluk tedbirine ancak zorunlu hallerde başvurusuna yönelik değişiklikler yapacağız.” 

"Önümüzdeki dönemde adil yargılanma hakkının daha etkin şekilde korunmasını hedefliyoruz." 

"Bir internet sitesinin tamamına değil, engellenmesine karar verilen kısmına erişimin sınırlanmasına imkan verecek bir düzenleme yapılacak."

“İkinci amaç yargı bağımsızlığı tarafsızlığı ve şeffaflığının geliştirilmesi.”

"Reform belgemizin üçüncü amaç başlığı insan kaynaklarının nicelik ve niteliğinin artırılması" 

“Hukuk fakültelerinde eğitim süresi 5 yıla çıakcak, kontenjanlar sınırlandırılacak.”

"4. amaç başlığı performans ve verimliliğin artırılması."

"Bunun için yargıda performans ve ölçüm sistemi kuruyoruz."

"İstinaf mahkemelerini güçlendiriyoruz. 11 istinaf mahkemesi bulunuyor. Önümüzdeki dönemde 4 bölge adliye mahkemesi daha faaliyete geçecektir. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın beyanlarının alınabilmesi ve dilekçe sunabilmesi sağlanacak."

"Mahkeme nöbet sistemini geliştirerek 24 saat esasıyla hizmet vermesini planlıyoruz. Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız yabancı ülke tarafından verilen kararlarla ilgili önemli sorunlar yaşayabiliyor. Yurtdışındaki vatandaşlarımızın da sıkıntılarını çözüyoruz."

"Beşinci amaç başlığı savunma hakkının etkin kullanımının sağlanmasıdır. Avukatların bilgi ve belge temin etmelerine ilişkin yasal yetkilerini genişletiyoruz."

"AVUKATLARA YEŞİL PASAPORT HAKKI VERECEĞİZ"

“Avukatlara yeşil pasaport hakkı vereceğiz.”

"Altıncı başlık adalete erişimin kolaylaştırılması.  Tanıklık uygulaması, maddi gerçeğin ortaya çıkarılmasına doğrudan etki eden yöntemdir. Tanıklığı zorlaştıran uygulama ve yaklaşımların ortadan kaldırılmasına yönelik çalışma yapılacak."

“7. amaç başlığı ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılmasıdır.”

"Cumhuriyet Savcılarının yetkileri genişletilecektir. Soruşturmaların kalitesinin artırılması için hukuk fakültesi mezunlarının adli kollukta istihdamı sağlanacaktır. Emniyette görev yapacak hukukçuların çoğalması görevlerin gereği gibi yerine getirilmesini sağlayacaktır."

“Çocuklarla ilgili davalara öncelik verilecek. Bazı ağır suçlar hariç 15 yaşından küçük çocukların ilk fiilleri koruma mekanizması içinde değerlendirilecek

"Sekizinci amaç başlığı hukuk ile idari yargılamanın sadeleştirilmesi ve etkinliğini artırılmasıdır."

"Sınavla noter yardımcılığına girilecek noterlik kariyer mesleği haline dönüştürülecek, noter sayısı artırılacaktır. Her asliye hukuk mahkemesinin yargı çevresinde bir noterlik kurulması zorunlu hale geliyor. Bazı çekişmesiz yargı işlerinin noterlikler aracılığıyla yapılması sağlanacak. Noterliklerin resmi çalışma saatleri dışında da hizmet sunma uygulamasını zaten Nisan ayı itibariyle başlatmıştık."

"Halihazırda zorunlu arabuluculuk iş uyuşmazlıklarında ve ticari uyuşmazlıklarda uygulanıyor. Tüketici uyuşmazlıkları gibi alanlarda da arabuluculuğa başvuran dava şartı haline getirilmesi planlanıyor. Kamunun taraf olduğu davalarda ihtiyari sulh yönteminin kapsamı genişletilecektir."

"Dokuzuncu amaç başlığı alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin oluşturulmasıdır." 

“Şiddet içermeyen uyuşmazlıklarda aile arabuluculuğu getirilecek”

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Adıyaman'da inşaattan düşen 51 yaşındaki işçi hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Süper Lig'de yaz transfer dönemi | Tüm kulüplerde gelenler-gidenler

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...