31 Mayıs 2019 08:10

"Arabuluculuk sistemi tüketici uyuşmazlıklarında kabul edilemez"

Tüketici dernekleri Erdoğan'ın açıkladığı Yargı Reformu Stratejisi Belgesi’nde geçen, tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuk sisteminin uygulanmasına karşı çıktı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Tüketici dernekleri Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün açıkladığı Yargı Reformu Stratejisi Belgesi’nde geçen, tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuk sisteminin uygulanmasına karşı çıktı.

Tüketici dernekleri, TÜDEF, TÖF, TBF, TÜÇEDEF’in genel başkanlarının imzasıyla yayınlanan açıklamada Cumhurbaşkanı tarafından kamuoyuna açıklanan Yargı Reformu Stratejisi Belgesi ile tüketici uyuşmazlıkları gibi alanlarda arabulucuya başvuru konusunun dava şartı olarak planlanması ile, Adalet Bakanının, tüketici uyuşmazlıklarında arabuluculuk sisteminin uygulanması konusunda çalışma yürüttüklerini belirttiği hatırlatılarak "Bir arabulucuya bu kapıyı açacağız yaklaşımı tüketicilerin görüş ve önerileri alınmadan kurgulanan metinlerdir” denildi.

"DEVLET TÜKETİCİYİ KORUMAK ZORUNDADIR"

En temel alanlardan biri olan iş hukuku uyuşmazlıklarında getirilen zorunlu arabuluculuğun, tüketici uyuşmazlıklarına da yaygınlaştırılmasının, güçlüye karşı güçsüz konumda olan taraflardan birinin desteklenmesine anlamına geldiği belirtilen açıklamada “Bu temel ve evrensel hukuk anlayışı ve mevcut yasal düzenlemelere de aykırıdır. Adalet herkes için eşit ve erişilebilir, öngörülebilir olmalıdır. Tüketici işleminde güçsüz olan tüketici tarafı korunması anayasal bir hak ve şarttır. Anayasamızın 172. maddesi gereği, “devlet tüketiciyi korumak ve koruyucu tedbirleri almak zorundadır.” Bu bir tavsiye değil, anayasal görevdir” denildi.

TÜKETİCİNİN KAZANIMLARININ ORTADAN KALDIRILMASI ANLAMINA GELİYOR

Uygulamanın 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun amaç maddesiyle çeliştiğine dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi; “Bu yaklaşım bugüne kadar tüketicinin hak arama sürecindeki tüm kazanımlarının ortadan kaldırılması anlamına gelmektedir.

Tüketici davalarının harç ve rüsumdan muaf olması gibi özel durumları söz konusu iken, arabulucu sisteminin getirilmesiyle ortaya çıkacak ek masraflar tüketicinin hak aramasının önünde engel oluşturacak ve caydırıcı bir unsur olarak işlev görecektir. Ayrıca arabuluculukta uzlaşma sağlanamadığı takdirde tüketicinin hak arama süreci uzayacak, adalet gecikecektir. Tüketici hukukunun temel yaklaşımı, hukuka aykırı tüketici işlemi yapanın ‘cesaretini kıracak’ önlemleri almaktır. Yani uyuşmazlığın doğmasını engellemektir. Aksi takdirde hiçbir çözüm, gerçekte tüketici lehine olmayacaktır.”

Zorunlu arabuluculuk uygulamasının, “hızlı” ve “ücretsiz” olması gereken tüketici yargılamasında süreyi tüketici aleyhine uzatacağı ve bu durumun tüketicinin hak arama eğilimine zarar vereceğinin altı çizilen açıklamada “Tüketici uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk, bir yandan kamu sağlığını yakından ilgilendiren çok çeşitli tüketici uyuşmazlıklarında gizliliğe neden olacak öte yandan tüketicinin temel ve evrensel tüketici haklarından biri olan bilgilenme hakkını da kullanılmaz hale getirecektir” denildi.

Tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulanmasına yönelik yapılan çalışmaların uygulamada olumsuz sonuçlar doğuracağı ifade edilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Tüketici uyuşmazlıklarında, taraflar arası uzlaşmanın sağlanması yönünde; avukatlık kanununda, ön inceleme aşamasında, dava öncesi satıcı ve sağlayıcıya tüketici örgütleri aracılığı ile gönderilen yazılarda ve tüketicinin bilgilendirme ve talebinde arabuluculuğa benzer sistem işlemekte ve uygulanmaktadır. 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki kanunun işlevini gölge düşürecek olan ve kanun ile tüketiciye tanınmış hakların arabuluculuk masasında pazarlık konusu yapılacak olması; Tüketiciler olarak hiçbir şekilde kabul etmeyeceğimiz, tüketici uyuşmazlıklardan kaynaklı arabuluculuk sistemi çok geç olmadan ve uygulama çalışmaları gündemden kaldırılmalıdır” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

CHP'li Onursal Adıgüzel: Wikipedia'ya erişim engeli kalkacak mı?

SONRAKİ HABER

Panzer Davası: Emniyet müdürüne ilişkin sözler tutanağa geçmedi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...