31 Mayıs 2019 07:08

Ankara Barosu Başkanı Sağkan: HSK yapısı tamamen değişmeli

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, dün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan 'Yargı Reformu'nu değerlendirdi.

Fotoğraf: Akın Çeliktaş/DHA

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

'Yargı Reformu'nu Evrensel'e değerlendiren Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan, modern hukukta olması gereken maddelerin yer aldığını ve bunların ivedilikle uygulanması gerektiğini söyledi. Yargı bağımsızlığı başlığına dikkat çeken Sağkan, “En ufak bir kararda bile yargı bağımsız hareket edemez durumda. HSK yapısının tamamen değişmesi gerekiyor. Buralarda iktidarın temsilcilerinin olması bile sakıncalı. Paket içerisinde bunun da olması gerekirdi” dedi.

Açıklanan yargı paketinde olumlu gelişmeler olsa da bunun zaten olması gerektiği ama uygulanmadığına dikkat çeken Sağkan, yargı bağımsızlığı başlığının ise samimiyetsiz olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan pakette modern hukuk devletinde olması gereken maddelerin bulunduğunu söyleyen Sağkan, “Bu anlamda doğru buluyoruz. Bu maddeler bir an önce hayata geçmeli ancak yazılı belgeler tek başına bir anlam ifade etmiyor. Anayasada hükme bağlansa da uygulamada bağımsız yargıdan bahsedemiyoruz”dedi.

"YASADA ZATEN VAR AMA UYGULANMIYOR"

Vatandaşın adalete erişimi ve yargının hızlandırılması konusunda da önemli başlıklar olduğunu belirten Sağkan, “Avukatların belgelere ulaşımı ve belge sağlaması içerikleri de 1736 sayılı yasada zaten mevcut, sadece uygulanmıyordu. O sebeple tekrar altını çizmek gerekirse sadece kanun maddeleri eklemek değil uygulatabilmek önemli” diye konuştu.

Yargı bağımsızlığı üzerine olan başlığı samimiyetsiz bulduğunu belirten “En ufak bir kararda bile yargı bağımsız hareket edemez durumda. HSK'nin yapısının tamamen değişmesi gerekiyor. Buralarda iktidarın temsilcilerinin olması bile sakıncalı. Paket içerisinde bunun da olması gerekirdi” dedi.

"NİTELİKLİ EĞİTİM VERİLMESİ GEREKİYOR"

Hukuk fakültelerindeki değişiklikleri de değerlendiren Sağkan, eğitimin süresinin uzatılıp kısaltılmasının teknik bir mesele olduğunu ve bunu akademisyenlerin bileceğini söyledi. Sağkan, “Bizim tartışabileceğimiz müfredat ve fakültelerdeki kontenjan meselesi. Hukuk fakültesi kazanmak ve mezun olmak bu kadar kolay olmamalı. Sınavlar tek başına çözüm değil en azından YÖK'ün belirlediği standartlara uygun ders verilmesi gerekiyor. Eğitimin nitelikli verilmesi çok önemli” diye konuştu.

"YEŞİL PASAPORT SORUNUNU DÜNYAYA ANLATAMIYORDUK"

Yeşil pasaport konusunun ise yıllardır Türkiye'deki avukatların kanayan yarası olduğunu belirten Sağkan, “2019 yılında tüm dünyada avukatlar bu hakka sahipken bizim sahip olamamamız zaten garipti. Bunu yurt dışındaki avukatlara anlatamıyorduk. Aynı zamanda bu konu mesleğin itibarı için de önemlidir. Bu ise belli kıdemdeki avukatlar için konuşuluyor. Hakim ve savcıların meslekte derece ve kıdemdeki haklarından avukatların da yararlanmasını istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavı sona erdi

SONRAKİ HABER

Pervin Buldan: İstanbul'da hedef sandığa gitmeyen 200 bin HDP'li

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...