27 Mayıs 2019 14:30

Eşref Kolçak kimdir? Hangi filmlerde rol aldı?

92 yaşında hayatını kaybeden ünlü sinema sanatçısı Eşref Kolçak kimdir? Aldığı ödüller ve filmler neler?

Fotoğraf: Abdurrahman Antakyalı/AA

Paylaş

Ünlü sinema sanatçısı Eşref Kolçak, 92 yaşında bir süredir tedavi gördüğü Gemlik Devlet Hastanesinde hayatını kaybetti.

Eşref Kolçak, 28 Ocak 1927'de Erzurum'un İspir ilçesinde doğdu. 1941 yılında İstanbul'a gelen Kolçak, Sultan Ahmet Erkek Sanat Enstitüsünü bitirdi. 1944 yılında Atilla Revü Operetinde tiyatroya başlayan Kolçak, 1945 yılında ses tiyatrosuna geçti. 1947'de figüranlıktan oyunculuğa geçtiği film Cahide Sonku ile beraber oynadığı "Fedakar Ana" filmi oldu.

1950'li ve 60'lı yıllarda, melodram ve kahramanlık filmlerinin jönü olarak çıkan Kolçak'ın, Bir Şoförün Gizli Defteri (Atıf Yılmaz), Namus Uğruna, Düşman Yolları Kesti (Osman Seden) önemli filmlerinden bazılarıdır. 

Sanat hayatı boyunca 200'e yakın sinema filmi ve televizyon dizisinde rol alan Kolçak, müzisyen Harun Kolçak'ın da babasıdır.

Eşref Kolçak'ın ödülleri:

1961 - Türk Filmleri Yarışması, "En İyi Erkek Oyuncu" Ödülü, Namus Uğruna

2000 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu" Ödülü, Güle Güle

2003 - Antalya Altın Portakal Film Festivali, Yıldırım Önal Anı Ödülü

Eşref Kolçak'ın filmografisi: 

  • New York'ta Beş Minare (2010)-Fırat'ın Dedesi
  • Kollama (2011)- Mazhar Bey
  • Yalan Dünya (2007) - Nezih
  • Tutkunum Sana (2006)) - Şeref
  • Kınalı Kuzular: Nişanlıya Verilen Söz (2006) - Salim Bey
  • Zeynep (2005) - Seyfi Bey
  • Kimsesiz Zaman Tasvirleri (2004)
  • Kayıp Aşklar (2004)
  • Yadigar (2004) - Ethem Albay
  • Yağmur Zamanı (2004) - Sadık
  • Çanakkale: Son Kale (2003)
  • Umutların Ötesi (2003)
  • Kınalı Kar (2002) - Hulusi
  • Yeşil Işık (2001)
  • Aşk Hırsızı (2000)
  • Ağaçlar Ayakta Ölür (2000)
  • Güle Güle (1999) - Celal
  • Sırılsıklam (1998)
  • Affet Bizi Hocam (1998)
  • İntizar (1997)
  • Bir Umut (1997)
  • Hüzün Çiçeği (1996)
  • Sahte Dünyalar (1995)
  • Çiçek Taksi (1995) - Fırtına Murat
  • Kanayan Yara - Bosna Mavi Karanlık (1994)
  • Rüyalara Gelin (1993)
  • Berlin in Berlin (1993) - Ekber
  • Zirvedekiler (1993)
  • Hüdayi Yolu / Aziz Mahmud Hüdai Hz. (1993) - Üftade Hz.
  • Yağmur Beklerken (1992)
  • Polis (1992)
  • Aile Bağları (1991)
  • Köroğlu (1991)
  • Vurguna İnmek (1990)
  • Yuva (1990) - Sadri
  • Kanun Savaşçıları (1989)
  • Meçhul Tohum (1988)
  • Yaşamak (1988)
  • Hanım (1988) - Necip
  • Benim Olsaydın (1987)
  • Bomba (1987)
  • Çakırcalı Mehmet Efe (1987)
  • Yavrumu Kurtarın (1987)
  • Çatallı Köy (1987)
  • Kuruluş / Osmancık (1987) - Gündüz Bey
  • Dikenli Yol (1986)
  • Yarın Ağlayacağım / Erkekler de Ağlar (1986) - Mazmanoğlu
  • Çalıkuşu (1986) - Şeyh Yusuf
  • Altar (1985) - Zodiak
  • Domdom Kurşunu (1985)
  • Yaranamadım (1985)
  • Suçlu Gençlik (1985)
  • Kahreden Gençlik (1985)
  • Feryat (1983)
  • Kahır (1983)
  • Esir (1983)
  • İkimiz De Sevdik (1983)
  • Küçük Ağa (1983) - Binbaşı Hamdi
  • Dört Yanım Cehennem (1982)
  • Kelepçe (film) (1982)
  • Öğretmen Kemal (1981)
  • Takip (1981)
  • Unutulmayanlar (1981) - Eşref Baba
  • Önce Hayaller Ölür (1981)
  • Fırat (1979)
  • Hayat Harcadın Beni (1979)
  • Süpermen Dönüyor (1979) - Prof. Çetinel
  • Ölüm Görevi (1978) - Haşmet
  • Kaybolan Yıllar (1978)
  • Görünmeyen Düşman (1978) - Haldun
  • Denizin Kanı (1978)
  • Akrep Yuvası (1977) - Kadırgalı Tahir
  • Şeref Sözü (1977) - Eşref bey
  • Silah Arkadaşları (1977)
  • Lanet / İlenç (1977)
  • Yuvanın Bekçileri (1977)
  • Hain (1977)
  • Hedefteki Adam (1977)
  • Yıkılmayan Adam (1977)
  • Bedia (1977) - Halil
  • Tek Başına (1976)
  • Kader Bu (1976)
  • Mikrop (1976)
  • Örgüt (1976)
  • Seni Sevmekle Suçluyum (1976)
  • Bizim Düğün Ne Zaman (1976)
  • Gurbetçiler Dönüyor (1976) - Necmi
  • Şafakta Buluşalım (1975) - Semih Bey
  • Cemil (1975) - Tahsin Erkoç
  • Kanlı Sevda (1974)
  • Kalleş (1974)
  • Alo Polis (1974)
  • Eski Kurtlar (1974)
  • Şehitler (1974)
  • Kurt Kapanı (1973)
  • Soğukkanlılar (1973)
  • Topal (1973)
  • Vahşet (1973)
  • Bu Toprağın Kızı (1973)
  • Cezanı Çekeceksin (1972)
  • Son Duanı Et (1972)
  • Silahlar Affetmez (1971)
  • Üç Öfkeli Adam (1971)
  • Kartallar (1971)
  • Bela Çiçekleri (1970)
  • Bu Yumruk Sana (1970)
  • Ölüm Pazarı (1970)
  • Günahını Kanlarıyla Ödediler (1969)
  • Beyaz Mendilim (1969)
  • Emmioğlu (1969)
  • Eşkiya Aşkı (1969)
  • Satılık Gelin (1969)
  • Şeytanın Oyunu (1969)
  • Kardeş Kurşunu (1969) - Ahmet
  • Mekansız Kurtlar (1968)
  • Cehennemde Boş Yer Yok (1968)
  • Kurşun Yolu (1968)
  • Bir Mahkum Kaçtı (1968)
  • Kızgın Adam (1968)
  • Dertli Pınar (1968) - Ali
  • Kara Kartal (1967)
  • Kocadağlı (1967)
  • İslamoğlu (1966)
  • Kanlı Pazar (1966) - Ali
  • Kıran Kırana (1966)
  • Namus Borcu (1966)
  • Ölüm Busesi (1966)
  • Dalgacı Mahmut (1965)
  • Düşman Kardeşler (1965)
  • Kanunsuzlar (1965)
  • Yumruk Yumruğa (1965) - Eşref
  • Filinta Kadri (1964)
  • Yalnız Efe (1964)
  • Erkek Ali (1964) - Ali
  • Yarın Bizimdir (1963)
  • Korkusuz Kabadayı (1963)
  • Gecelerin Hakimi (1963)
  • Rüzgarlı Tepe (1963)
  • Öksüz Hasan (1963)
  • Hancının Kızı (1963)
  • Beyoğlu Piliçleri (1963) - Süleyman
  • Başımı Belaya Sokma (1963) - Demir
  • Çıkar Yol (1962)
  • Dağlar Bulutlu Efem (1962)
  • Bardaktaki Adam (1962)
  • Aşk Bekliyor (1962)
  • Boşver Doktor (1962)
  • Beş Kardeştiler (1962)
  • Kurşun Yağmuru (1962)
  • Silah Arkadaşları (1962)
  • Çöpçatan (1962) - Orhan
  • Ümitler Kırılınca (1962) - Nejat
  • Düğün Alayı (1961) - Erol
  • Kaderin Önüne Geçilmez (1961)
  • Şoför Ahmet (1961) - Ahmet
  • Ayşecik Şeytan Çekici (1960)
  • Gece Kuşu (1960) - Ali
  • Namus Uğruna (1960) - Eşref
  • Beklenen Bomba (1959) - Yzb. Kudret
  • Dağlar Şahini Yörük Efe (1959)
  • Düşman Yolları Kesti (1959) - Yzb. Nazmi
  • Hayatım Sana Feda (1959)
  • Unutulmayan Aşk / Zeynebim (1959)
  • Civan Ali (1958)
  • Kumpanya (1958)
  • Ninni Talihsiz Yetime (1958)
  • Sokak Çocuğu (1958)
  • Bir Şoförün Gizli Defteri (1958) - Şoför Erol
  • Kin (1957)
  • Ceylan Emine (1957)
  • Öksüz Ayşe (1957)
  • Yangın (film)Yangın (1956)
  • Zeynep'ın İntikamı (1956)
  • Şehir Yıldızları (1956)
  • Yetim Yavrular (1955)
  • Kanlarıyla Ödediler (1955)
  • Çılgınlar Cehennemi (1954)
  • Gülnaz Sultan (1954)
  • Ölüme Giden Yol (1954)
  • Çalsın Sazlar Oynasın Kızlar / Oyna Kızım Oyna (1954) - Ali
  • Affet Beni Allahım (1953)
  • Fedakar Ana (1949) 

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cinsel istismar sanığına 45 yıl hapis 

SONRAKİ HABER

AA'dan 31 Mart seçimleri açıklaması: AA veri aktaran bir medya kuruluşudur

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa