20 Mayıs 2019 04:03
Son Güncellenme Tarihi: 20 Mayıs 2019 13:35

Google, Huawei'nin yeni telefonlarında Android lisansını kısıtladı

ABD Başkanı Trump'ın Huawei'yi kara listeye almasının ardından Google, Huawei'nin yeni telefonlarında Android yazılımının güncellenmeyeceğini duyurdu.

(CC0 1.0)

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump'ın, ulusal güvenlik riski teşkil ettiğine inanılan yabancı telekomünikasyon şirketlerinin Amerikalı firmaların teknolojilerini kullanmasını yasaklayan kararının ardından Google, Çinli Huawei şirketi ile anlaşmasını sınırlandırdı. 

Google'ın çatı şirketi Alphabet'in aldığı karar gereği bundan sonraki Huawei telefonlarında Android işletim sisteminin Google'ın geliştirdiği sürümü güncellenemeyecek. Google'ın aldığı karar şimdilik Huawei telefonuna sahip olan kişileri etkilemiyor. Ancak Android işletim sisteminin güncellemesi yapıldığında Huawei kullanıcılarının yeni sisteme erişimi olmayacak.

Trump, Çin'le yaşadıkları ekonomik çarpışmanın hamlelerinden biri olarak çıkardığı kararnamede açık adı yazılmasa da Çin telekomünikasyon tekeli Huawei’nin ürünlerinin ABD firmaları tarafından kullanılmasını yasaklayan bir kararnameye imza atmıştı.

Android'in resmi hesabından yapılan açıklamada ise mevcut Huewei kullanıcılarının Google Play ve Google Play Protect'i kullanmaya devam edebilecekleri belirtildi.

Google'ın yanı sıra Intel, Broadcom, Qualcomm ve Xilinx gibi ABD'li dev teknoloji şirketlerinin de Huawei'yle olan ilişkilerini askıya aldıkları ve ürün tedariki sağlamayacakları kaydedildi.

YENİ TELEFONLARDA GOOGLE PLAY, GMAIL VE YOUTUBE'A DA ERİŞİM OLMAYACAK

Google'ın çatı şirketi olan Alphabet, Huawei ile yazılım, donanım ve teknik servis hizmetlerini içeren anlaşmayı kısıtladıklarını açıkladı. Karar gereği bundan sonraki Huawei telefonlarında Google'ın geliştirdiği Android yazılımı güncellenemeyecek; bu telefonlarda uygulama yüklenmesini sağlayan Google Play erişimi olmayacak. Gmail ve YouTube gibi Google lisanslı uygulamalara erişim olmayacak. Mevcut Huawei telefonlarında ise bu hizmetler olduğu gibi kullanılmaya devam edecek.

HUAWEI'DEN AÇIKLAMA

Huawei'den yapılan açıklamada ise "tüm dünyada bugüne kadar satılan ve halihazırda stokta bulunan tüm HUAWEI ve Honor akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edecektir" denildi. Huawei yaptığı açıklamada, Google ve Android'in mevcut telefonlarda hizmetlerin olduğu gibi devam edeceğine ilişkin açıklamalarına da referans verdi.

HUAWEI KENDİ YAZILIMINI GELİŞTİRİYOR

Huawei daha önce de her türlü duruma hazırlıklı olduklarını, son birkaç yıldır Android sistemini kullanmasının engellenmesi takdirinde kendi yazılımını devreye sokmak için çalıştıklarını açıklamıştı. Çin'de kullanılan bazı modellerin bu yazılıma ait teknolojileri kullandığı belirtiliyor.

DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ AKILLI TELEFON ÜRETİCİSİ NASIL ETKİLENECEK?

Huawei dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi konumunda. Çin'de zaten Google uygulamaları yasak olduğu için bu durumdan etkilenmeyecek. Ancak şirketin en büyük ikinci pazarı olan Avrupa'da bu durumun nasıl sonuçlar doğuracağı merak ediliyor.

NE OLMUŞTU?

Trump geçen hafta içinde imzaladığı başkanlık emrinde, açıkladığı kara listede yer alan yabancı şirketlerin, hükümet izni olmadan Amerikalı şirketlerin geliştirdiği teknolojiyi kullanamayacağını ve -isim belirtilmese de- Huawei’nin ürünlerinin de ABD firmaları tarafından kullanılmasını yasaklayan bir kararnameye imza atmıştı.

Yaptırım kararlarına ilişkin şirketin kurucusu ve başkanı Ren Zhengfei ise kararın Huawei’nin performansı üzerinde çok büyük bir etkisi olmayacağını belirtmiş, yaptırımların Huawei’nin büyümesini durduramayacağını ancak kısmen yavaşlatabileceğini söylemişti.

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HUAWEI-ABD GERİLİMİ

Huawei'nin hızla dünyada en çok satan telefonların arasına katılması, telekomünikasyon pazarının da önemli bir kısmını kapması ABD, Çin ilişkilerinde gerilimi artırmıştı. 2018'in sonunda Huawei'nin kurucusunun kızı ve aynı zamanda Huawei'nin Mali İşler Müdürü olan Meng Wnzhou'nun Kanada'da tutuklanması ile başlayan gerilimli süreçte karşılıklı pekçok adım atıldı. indir.com'dan Caner Küçükbinar, bu gelişmeleri derledi:

6 Aralık 2018 - Huawei'nin Kurucusu Ren Zhengfei'nin kızı ve aynı zamanda Huawei'nin Mali İşler Müdürü (CFO) olan Meng Wnzhou Kanada'da gözaltına alındı. Gerekçe olarak Huawei'nin ABD'nin İran'a yönelik ticari ambargosunu deldiği gösterildi.

12 Aralık 2018 - Meng Wanzhou serbest bırakıldı

12 Aralık 2018 - Trump’ın, 2019 yılında Huawei ve ZTE markalarını ülkesinde yasaklatacağı yönünde söylentiler yayılmaya başladı.

27 Aralık 2018 - Çinli firmalar bir süredir devam eden Apple boykotuna katıldı.

19 Şubat 2019 - Huawei’nin Kurucusu Ren Zhengfei ABD’ye sert çıktı: Dünya bizi terk ezemez, çünkü rakiplerimize göre daha gelişmiş bir teknolojiye sahibiz.

7 Mart 2019 - Huawei ürün yasağı için ABD'de dava açtı.

12 Mart 2019 - ABD Huawei'ye yönelik tehditlerini artırdı.

16 Mayıs 2019 - Trump 70 şirketin ABD'deki şirketler ile iş yapmalarını ve ürün satmalarını engelleyen yasayı imzaladı.

17 Mayıs 2019 - Huawei'den ABD yaptırımına ilişkin açıklama: Karar ABD’yi olduğundan daha güvenli hale getirmeyecek, bu durum ABD’nin standartlarını düşürecek, kullanıcılar daha pahalı ürünlere yönelecek.

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Samsun'daki 19 Mayıs töreninde Kılıçdaroğlu ile Bahçeli tokalaşmadı

SONRAKİ HABER

Gazetelerde 'Ne Var Ne Yok?' - 20 Mayıs 2019 Pazartesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...