18 Nisan 2019 07:05
Son Güncellenme Tarihi: 18 Nisan 2019 11:22

Sözcü davasında hapis cezası ve kırmızı bülten talebi

Sözcü gazetesine yönelik davada yazar ve çalışanlar hakkında hapis cezası; gazetenin sahibi Burak Akbay için "kırmızı bülten" istendi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Eylem NAZLIER
İstanbul

Sözcü gazetesinin sahibi Burak Akbay ile köşe yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru, gazetenin genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz’ın da arasında bulunduğu 9 kişinin yargılandığı davada mütalaa verildi. 17 sayfalık mütalaada Emin Çölaşan ve Necati Doğru'nun da aralarında olduğu 6 kişi hakkında “FETÖ/PDY’nin hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte bu örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi.

Mahkeme Burak Akbay hakkında kırmızı bülten çıkarılması için işlemlerin başlatılmasına karar verdi. Mütalaada Akbay’ın dosyasının ayrılması da istendi.

İKİ DAVA BİRLEŞTİRİLMİŞTİ

Gazeteye yönelik ilk dava patron Burak Akbay, çalışanlar Gökmen Ulu, Mediha Olgun ve Yonca Yücekaleli hakkında açılmıştı. Daha sonra yazarlar Emin Çölaşan, Necati Doğru, Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, İnternet Haber Koordinatörü Yücel Arı ve İnternet Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin’e de dava açılmıştı. Tüm isimlere "FETÖ’ye üye olmamakla birlikte örgüte yardım etmek" suçlaması yöneltilmiş, davalar birleştirilmişti.

Çağlayan’daki İstanbul 37’nci Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada Metin Yılmaz, Mustafa Çetin, Necati Doğru, Yücel Arı, Bekir Gökmen Ulu, Mediha Olgun, Yonca Yücekaleli ile avukatları hazır bulundu. Emin Çölaşan SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

MÜTALAADA NE VAR?

Duruşma, savcının 17 sayfalık esas hakkındaki mütalaasını mahkemeye sunmasıyla başladı.

Mütalaada Burak Akbay’ın savunması alınamadığı gerekçesiyle dosyasının ayrılması istenirken Emin Çölaşan, Necati Doğru, Gökmen Ulu, Metin Yılmaz, Mustafa Çetin, Yücel Arı, Yonca Yücekaleli hakkında ise “FETÖ/PDY’nin “hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte bu örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıyla 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası istendi. Yurt dışında bulunan Sözcü Gazetesi Sahibi Burak Akbay hakkında kırmızı bülten çıkarılmasına ilişkin işlemlerin başlanmasına karar verildi.

Daha sonra mahkeme başkanı, mütalaaya karşı süre talebi olup olmadığını sordu. Yargılanan gazeteciler tek tek söz alarak mütalaanın kendilerine tebliğ edilmediğini belirterek, mütalaaya karşı beyanda bulunmak için ek süre talep etti. Emin Çölaşan, mütalaanın tebliğ edilmediğini belirterek, süre talep etti.

AVUKATLAR: BU AŞAMADA MÜTALAA VERİLEMEZ

Mütalaanın kendilerine tebliğ edilmediğini söyleyen Sözcü gazetesi avukatlarından İsmail Yılmaz, dosyanın bu aşamasında mütalaa verilemeyeceğini belirtti. Yılmaz, “Dosya tekerrür etmemiştir. Dosya eksiktir. Tekerrür etmeden mütalaa yazılamaz. Deliller eksiktir. Şahitler var. Bunlar olmadan bu dosyada savcının mütalaa yazması son derece yanlıştır” diye konuştu.

Avukatların taleplerine karşı duruşma savcısı “Tevsi tahkikat talepleri konusunda daha önceki celse karar verilmişti” dedi ve mütalaayı tekrarladığını söyledi.

Yeniden söz alan Avukat İsmail Yılmaz “Şu aşamada mütalaa verilemeyeceğini düşünüyoruz. Bu son derece hukuka aykırıdır. Savcı dosyaya yeni geldi. Bu dosyada soruşturma aşamasında yapılması gerekenlerin yüzde 50’si yapılamadı. Bitmeyen dosya bitirilmeye çalışılıyor” diye konuştu.

MUHABİR MİSİNİZ MAHKEME Mİ?

Talebin değerlendirilmesi için duruşmaya ara verildi. Mahkeme başkanı, delillerin dosyayı getirilmesi ya da araştırılma yapılmasının yargılamaya bir katkı sağlamayacağına savunarak bu talebi reddetti.

Buna tepki gösteren Avukat Celal Ülgen, henüz mütalaanın kendilerine tebliğ edilmeden Sabah gazetesinde yayınlanmasının nasıl olabildiğini mahkeme başkanına sordu ve ekledi: “Siz muhabir değilsiniz, T.C. mahkemesisiniz. Böyle yargılama olmaz. Biz bunları FETÖ'de de yaşadık."

Bu sözlerin ardından kararını açıklayan mahkeme adli kontrol uygulamalarının kaldırılması talebini reddetti. Avukatların esasa ilişkin son beyanlarını hazırlamak üzere süre verilmesi talebini kabul eden mahkeme heyeti Burak Akbay için de kırmızı bülten çıkarılmasını isteyerek, bir sonraki duruşmanın 14 Haziran’da görülmesine hükmetti.

NE OLMUŞTU?

Sözcü'ye yönelik operasyon 19 Mayıs 2017'de başlatıldı. Sözcü çalışanları Gökmen Ulu ve Mediha Olgun tutuklandı. Soruşturma sürecinde Ulu ve Olgun serbest bırakıldı. 10 Aralık 2018'de ise Sözcü bu kez haberleri ve köşe yazarlarının yazılarıyla ikinci bir iddianamenin konusu oldu. Bu kapsamda Genel Yayın Yönetmeni Metin Yılmaz, köşe yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru, sozcu.com.tr Yayın Yönetmeni Mustafa Çetin ve sozcu.com.tr'nin Haber Koordinatörü Yücel Arı, “FETÖ silahlı terör örgütü içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme” iddiasıyla 18 Ocak’ta hakim karşısına çıktı.

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan'dan 9 rektör ataması: AKP'ye yakın isimler dikkat çekiyor

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Başkanlarımız partizanlığı değil liyakati esas alacaktır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...