10 Aralık 2018 11:25
Son Güncellenme Tarihi: 11 Aralık 2018 10:27

Sözcü gazetesi yazar ve yöneticileri hakkında 'FETÖ' davası açıldı

Gazeteciler Emin Çölaşan ve Necati Doğru hakkında ‘FETÖ’ soruşturmasından iddianame düzenlendi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Sözcü gazetesinin yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru ile gazetenin genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz'ın da aralarında bulunduğu 5 kişi hakkında, ‘FETÖ’ üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu'nca, Sözcü gazetesinin yazarları Emin Çölaşan ve Necati Doğru ile gazetenin genel yayın yönetmeni Metin Yılmaz, internet haber koordinatörü Yücel Arı ve internet genel yayın yönetmeni Mustafa Çetin hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı.

Savcılık tarafından hazırlanan 61 sayfalık iddianamede, bu 5 şüphelinin ‘FETÖ’ içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

İddianame, başsavcılıkça onaylanmasının ardından gönderildiği İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

Mahkeme heyeti, hazırladığı tensip zaptında ilk duruşmanın 18 Ocak 2019'da yapılmasına, sanıkların da bu duruşmada hazır olması için çağrı kağıdı gönderilmesine karar verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, gazeteci Uğur Dündar ve Saygı Öztürk'ün de aralarında bulunduğu 5 kişi hakkında yürütülen soruşturma sonucunda ise takipsizlik kararı verildi.

‘AMAÇ, KALAN YÜZDE 5'İ DE KONTROL ETMEK'

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Başkanı Gökhan Durmuş, Sözcü gazetesi yazarları ve yöneticileri hakkında ‘FETÖ’ üyesi olmamakla birlikte örgüte bilerek yardım etme suçundan açılan davanın amacını, “medyada muhalif olarak kalan yüzde 5'lik kesimi de kontrol altına almak” diye tanımladı.

DW Türkçe'ye konuşan Durmuş, “AKP iktidarı son yıllarda kendine muhalif olan tüm kesimleri terör örgütü üyeliği ya da yardım suçlaması yaparak cezalandırıyor. Sözcü gazetesi FETÖ karşıtı yayınları ile ön plana çıkarken, bugün sahibi ve yazarlarının yardım etmekle suçlanması insan aklı ile dalga geçmek anlamına geliyor. Bu tarz suçlamalarla gazetelerin ve gazetecilerin kamuoyunda itibarları zedeleniyor, zayıflaması amaçlanıyor. Bugün Sözcü gazetesine ve yazarlarına yapılmak istenen de tam budur” ifadelerini kullandı.

“Üzülerek söylemek zorundayım ki bu iktidar düşmanlaştırarak kazanıyor. Şimdi Sözcü okurları içinde 'Sözcü de mi FETÖ'cüymüş' duygusu yaratarak etkisini azaltmayı amaçlıyor” diyen Durmuş, hükümetin yerel seçimleri de “toplumu ayrıştırarak ve düşmanlaştırarak” kazanmayı hedeflediğini söyledi. Türkiye'de medyanın büyük bölümünün hükümete yakın isimlere ait olduğunu hatırlatan TGS Başkanı, “Medyanın yüzde 95'ini kontrolü altına almasına rağmen bununla yetinmeyen iktidar, muhalif olarak kalan yüzde 5'lik kesimi de bu şekilde kontrolü altına almaya çalışıyor” dedi.

Dayanışma çağrısı yapan Durmuş, “Gazetecilere yönelik bu tarz suçlamalar asılsız gerçek dışı ve yıpratmaya yöneliktir. Hukukun bağımsızlığını yitirmesinden kaynaklı tek çözüm gazetecilerin kendi arasındaki dayanışması olacaktır. Gazeteciliğin suç olmadığını bu iktidara öğretmek zorundayız” ifadesini kullandı.

ÖNDEROĞLU: MUHALİFLERİ TASFİYE

RSF’den Erol Önderoğlu ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Gazeteciler Emin Çölaşan ve Necati Doğru’ya da “FETÖ’ye yardım”dan dava açılabiliyorsa bu, iktidarın yargı desteğiyle muhalif tasfiyesinde yol almak varken hepimizi hayrete düşürmeyi pek de umursamadığını gösterir. #TCK220 hukuki değil, politik araçtır!” ifadelerini kullandı.

CHP 26. Dönem Milletvekili Barış Yarkadaş ise, “Mesele ne? Mesele, yerel seçimlere giderken başta Sözcü olmak üzere muhalif tüm gazete ve gazetecilere gözdağı vermek. AKP yerel seçimlere giderken özellikle muhalif medyayı baskı altına almak, muhalif

Yerel seçimler yaklaşırken ne yapıyorlar? Gazeteci ve muhaliflere “Susun” diyorlar” diye konuştu.

PORTAKAL: YARIN BENİ DE ALIRLAR SİZİ DE ALIRLAR

Sözcü gazetesi yazarları ve çalışanları hakkında hazırlanan ‘FETÖ’ iddianamesine bir tepki de FOX TV Ana Haber sunucusu gazeteci Fatih Portakal’dan geldi.

Fox TV canlı yayınında, Sözcü yazarları Emin Çölaşan, Necati Doğru ve çalışanları hakkında hazırlanan iddianame ile birlikte Türkiye’de herkesin ‘FETÖ’den tutuklanabileceğini söyleyen Portakal, “Yok artık gündemine geldik. Herkes FETÖ’cü olarak alınabilir, bu sözü bu cümleyi kurduktan sonra yarın beni de alırlar sizi de alırlar herkesi alabilirler. Ama geçmişte manşet atanlar, kitap yazanlar onlara dokunulmaz. Bu ülkede Genelkurmay Başkanı bile gözaltına alınmıştı... Geçmiş olsun diyelim iki büyüğe” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Erdal Eren isminin hayatları yeşertmesini istedik’

SONRAKİ HABER

Sezgin Tanrıkulu: Cumartesi Anneleri haklarını kullanamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...