17 Mart 2019 05:23
Son Güncellenme Tarihi: 19 Mart 2019 05:25

Posta, Hürriyet ve CNN Türk'ten Sezai Temelli çarpıtması

Hürriyet, Posta ve CNN Türk, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli'nin söylemediği sözleri ‘haberleştirdi’.

Fotoğraf: Mezopotamya Ajansı

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin katıldığı bir televizyon programındaki sözleri, Demirören medya grubunun yayın organlarında açıkça çarpıtıldı, hatta söylemediği cümleler kullanıldı. Hürriyet gazetesi Temelli öyle bir cümle kullanmadığı halde “HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’den açık açık itiraf ve tehdit: İstanbul-Ankara’yı İmamoğlu ile Yavaş değil HDP yönetecek” başlığıyla haberi verdi. Gelen tepkiler üzerine yaptığı açıklamada "Bizden değil HDP'den açıklama istenmeli" dedi. Haberin hurriyet.com.tr yazı işlerine hazır hâlde, “yukarıdan” geldiği iddia edildi. Hürriyet'in okur temsilciliğini yaparken işten çıkarılan Faruk Bildirici de, "Haberi 2 gün boyunca manşette tuttular, bu yalanda ısrar ettiler. Tüm bunları alt alta topladığımızda gösteriyor ki bu haberler belirli bir yerden geliyor" dedi.

DEMİRÖREN GRUBU SÖYLENMEYEN SÖZLERİ 'HABER' YAPTI

Hürriyet gazetesi, “HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’den açık açık itiraf ve tehdit: İstanbul-Ankara’yı İmamoğlu ile Yavaş değil HDP yönetecek” başlığıyla servis ettiği haber tepki çekti. (16 Mart) Tepkilerden sonra Hürriyet başlığını değiştirerek, “HDP Eş Genel Başkanı gizli ittifakı itiraf etti: Yavaş ve İmamoğlu bilecek ki seçilmişse HDP oylarıyla seçilmiştir" biçiminde yine Temelli’yi suçlayan bir üslupla devam etti. 

Posta gazetesi de haberi Temelli’nin ağzından “Yavaş ve İmamoğlu değil HDP yönetecek” ifadesiyle kullandı. CNN Türk televizyonu da “Eş Genel Başkandan itiraf ve tehdit: İstanbul ve Ankara’yı CHP değil HDP yönetecek” başlığıyla haberi servis etti. 

TEMELLİ NE DEMİŞTİ? 

Artı TV canlı yayınına konuk olan Sezai Temelli, Ankara ve İstanbul’daki aday çıkarmama eleştirilerine ilişkin şunları söylemişti: "Mansur Yavaş da bilecek ki seçilmişse HDP oylarıyla seçilmiştir. HDP'lileri yok sayarak, Kürtleri yok sayarak, Ankaralıları yok sayarak siyaset yapamaz. O da işte bizim gücümüzdür. Ekrem İmamoğlu seçilmişse bilecek ki o kentte yaşayan 3 milyon Kürt'ün oyuyla seçilmiştir. Kürtlere rağmen siyaset yapamayacağını bilecektir. Yapmaya çabalarsa zaten siyaseten bir karşılığı olmayacaktır. O kentin belediye başkanı olmayacak, o olsa olsa o kentin kayyumu olur. Biz bu riski alıyoruz. Seçmenlerimize diyoruz ki biz bu riski alacağız ve Türkiye'yi değiştireceğiz."

HÜRRİYET TEPKİLER ÜZERİNE AÇIKLAMA YAPTI, ÜSTE ÇIKTI

Hürriyet, gelen tepkiler üzerine yaptığı açıklamada çarpıtmasının arkasında durdu ve üste çıktı: Bizden değil HDP’den açıklama istenmeli

Hürriyet'in internet sitesinden yayımladığı açıklaması şöyle: 

"Anadolu Ajansı'nın yayınladığı habere göre Temelli şunları söyledi, 'Hep burada HDP meselesi, HDP ile olan mesafe ve ilişki meseleleri muhalefet partileri için sorun oldu. Mansur Yavaş da bilecek ki seçilmişse HDP oylarıyla seçilmiştir. HDP'lileri yok sayarak, Kürtleri yok sayarak, Ankaralıları yok sayarak siyaset yapamaz. O da işte bizim gücümüzdür. Ekrem İmamoğlu seçilmişse bilecek ki o kentte yaşayan 3 milyon Kürt'ün oyuyla seçilmiştir. Kürtlere rağmen siyaset yapamayacağını bilecektir. Yapmaya çabalarsa zaten siyaseten bir karşılığı olmayacaktır. O kentin belediye başkanı olmayacak, o olsa olsa o kentin kayyumu olur.' 

hurriyet.com.tr, Temelli’nin açıklamalarıyla ittifaktaki varlıklarını söylemesi haberini vermiştir. CHP’li adaylar ya da haberi eleştiren çevreler bizden değil HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’den açıklama istemelidirler."

"HABER YAZI İŞLERİNE HAZIR HALDE 'YUKARIDAN' GELDİ" İDDİASI

Journo, bu dönemde yeni ekiplerle beraber Hürriyet binasına gelerek göreve başlayan bir kaynağa haberin dijital yazı işlerine nasıl ulaştığını sordu. Habere göre kaynak şunları anlattı: "Böyle haberler doğrudan Bülent Ayanoğlu’dan ‘Bunu manşet yapıyoruz’ gibi talimatlarla birlikte geliyor. Geçen yıl da cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Muharrem İnce’nin yalancılıkla suçlandığı haberde benzeri olmuştu. Editörler bunların asıl kaynağını bilmez ama ben Ayanoğlu’nun bir müdahalede bulunduğunu sanmıyorum. Bunlar muhtemelen ‘yukarıdan’ Soysal’a geliyor, o da aynen yayınlanmak üzere dijital yazı işleri sorumlusuna iletiyor.”

FARUK BİLDİRİCİ: KORKARIM Kİ BU TARZ ŞEYLERİ BUNDAN SONRA DAHA ÇOK GÖRECEĞİZ

Doğan Grubu’ndan Demirören Holding’e geçen Hürriyet gazetesinin son ombudsmanı Faruk Bildirici, Hürriyet’in HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli çarpıtmasını yorumladı. 

Halk TV Ana Haber Bülteni’ne konuk olan Bildirici “70 yıllık Hürriyet Gazetesi'nin inanılırlığını güvenilirliğini yıktılar geçtiler. Bundan sonra tiraj daha da düşecek. Yok edecekler, çünkü ceplerinden para çıkmadı. Ziraat Bankası'ndan paralar alındı ve bu ülkenin kaynakları o iş için kullanıldı. Bundan sonra ne olacak derseniz korkarım ki bu tarz şeyleri bundan sonra daha çok göreceğiz” ifadelerini kullandı. 

Bildirici şu ifadeleri kullandı: “Haberi 2 gün boyunca manşette tuttular bu yalanda ısrar ettiler. Bu gazetecilik olamaz. Tüm bunları alt alta topladığımızda gösteriyor ki bu haberler belirli bir yerden geliyor. Ayrıca günlerdir konuşulan Sezai Temelli haberi Milliyet, Posta, CNN Türk gibi diğer Demirören mecralarında da aynı şekilde yer aldı. Bu demek oluyor ki bu haber üst yönetimden geldi. Üst yönetime nereden geldi paket halinde bir yerlerden geldi” dedi.

TEMELLİ'DEN HÜRRİYET'E TEPKİ: HABERİ YAPAN SENSİN, BEN NİYE DÜZELTEYİM?

Temelli de Hürriyet’in haberine tepki gösterdi: “Çıkmışlar yalan haber yapmışlar. Sonra da diyorlar ki haberi Sezai Temelli düzeltsin, ama haberi yapan sensin, ben niye düzelteyim. Siz yalan söyledikçe, o yalanlarda boğulacaksınız. Bu halk sizi teşhir etmeye devam edecek. Ama diyeceksiniz ki bu medya nasıl yalan makinesi haline geldi? Gelir tabii. Ziraat Bankası’ndan aldığı krediyi bu haberlerle geri ödüyor. Biz de diyoruz ki, o krediyi o çiftçinin hakkı olan krediyi, son kuruşuna kadar ödeyeceksin. Ne kadar yalan haber yaparsan yap o borcu geri ödeyeceksin” dedi.

İMAMOĞLU: UTANIN

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Ekrem İmamoğlu da 'habere' tepki gösterdi: "Bu Hürriyet Gazetesi. ‘HDP yönetecek’ diye şu gördüğünüz ana sayfada, ben görev talip oldum olalı manşetten benim bir tek haberim çıkmadı. Benim haberlerim, hep ‘yerel yönetim’ diye bir şey var, oradan verildi. Benim şu gördüğünüz sayfadaki fotoğraf, ‘HDP Yönetecek’! Bunu kim demiş? HDP’nin eş başkanı söylemiş! Söylememiş adam öyle bir şey ya, söylememiş! Yok böyle bir laf ya! Nereden çıktı yalan haberi manşete taşımak? Hürriyet Gazetesine yakışır mı? Aynı şey, CNN Türk. ‘Sezai Temelli: İstanbul ve Ankara İmamoğlu ile başlayıp HDP yönetecek!’ Yok böyle bir cümlesi ya! Ayıptır, yazıktır, günahtır! Utanın! Düzeltin kendinizi" (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bağımsızlık yanlısı Katalanlar Madrid'de eylem yaptı

SONRAKİ HABER

On binlerce EYT'li Maltepe mitinginde: EYT burada, devlet nerede!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...