15 Şubat 2019 21:18
Son Güncellenme Tarihi: 18 Şubat 2019 06:54

Organize İşler: Sazan Sarmalı, vizyondan kalkmadan Netflix'e geldi

Halen gösterimde olan Yılmaz Erdoğan'ın Organize İşler 2: Sazan Sarmalı filmi Netflix'e geldi. TESİYAP kararı yanlış bulduklarını duyurdu.

Görsel: Organize İşler Sazan Sarmalı filminin afişi

Paylaş

Yılmaz Erdoğan'ın Organize İşler 2: Sazan Sarmalı filmi Netflix'e geldi. 1 Şubat’ta sinemalarda gösterime giren filmin halen sinema salonlarındayken Netflix’e gelmesi tartışma yarattı.

Netflix’in konuyla ilgili olarak gönderdiği basın açıklamasında “Türkiye dahil, ABD’den İngiltere’ye, Kanada’dan Danimarka’ya, 190’dan fazla ülkedeki izleyiciler, İstanbul’un altını üstüne getiren üçkağıtçı Asım Noyan ve çetesinin maceralarına tanıklık edecek” denildi.

SOSYAL MEDYADA TARTIŞILDI

Filmi izlemek için sinemaya giden sosyal medya kullanıcıları karara tepki gösterirken, filmi izlemek isteyip henüz filme bilet almamış olan sosyal medya kullanıcıları ise olumlu yorumlarda bulundu. 

Bazı sosyal medya kullanıcıları ise sinemanın geleceğini tartıştı.

TESİYAP: MİLLİ SİNEMAMIZ İÇİN ÇOK KÖTÜ BİR GELİŞME

Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği (TESİYAP) konuyla ilgili yaptığı açıklamada ise "Bu, TESİYAP'ın ortak kararı değildir, BKM adlı üyemizin kendi ticari kararıdır. Birliğimiz bu kararı yanlış bulmakta ve milli sinemamız için çok kötü bir gelişme olarak değerlendirmektedir" denildi. Açıklamada ayrıca "TESİYAP olarak sinemanın herhangi bir bileşenini dışarıda bırakan hiçbir gelişmeyi onaylamıyor ve 'film, sinema salonlarında izlenir' felsefesiyle salon işletmecilerinin yanında olduğumuzu kamuoyuna duyururuz" ifadeleri kullanıldı.

Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği Başkanı Birol Güven imzasıyla yayınlanan açıklama şöyle:

"Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliği olarak bir filmi vizyondayken aynı anda dijital platformlarda da gösterime sokmanın sinema sektörümüze telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini düşünüyoruz.

Çok uzun bir süredir yeni sinema yasası için verdiğimiz mücadele öncelikle sinemamızın geleceği içindi. Bilet geliri olmayan, sinema işletmecilerinin ekonomik sıkıntı içinde olduğu bir sinema sektörünün ne geleceği olur ne de özgürlüğü.

15 Şubat 2019 tarihinde ortaya çıkan yeni durum tüm sektörümüzü olduğu gibi bizi de şaşkınlık içinde bırakmıştır. Tek söyleyebileceğimiz şudur; bu Televizyon ve Sinema Film Yapımcıları Meslek Birliğinin ortak kararı değildir, BKM adlı üyemizin kendi ticari kararıdır. Birliğimiz bu kararı yanlış bulmakta ve milli sinemamız için çok kötü bir gelişme olarak değerlendirmektedir.

TESİYAP olarak sinemanın herhangi bir bileşenini dışarıda bırakan hiçbir gelişmeyi onaylamıyor ve “film, sinema salonlarında izlenir “ felsefesiyle salon işletmecilerinin yanında olduğumuzu kamuoyuna duyururuz."

MEDYATAVA: ANLAŞMA TARTIŞMADAN ÖNCE İMZALANMIŞTI

Medyatava’dan Canan Kaya’nın haberine göre, "promosyonlu bilet" tartışmasından önce filmin vizyon tarihi 1 Ocak olarak belirlenmişti ve 6 hafta sonrasında gösterilmek üzere Netflix’le satış sözleşmesi imzalanmıştı. Ancak CGV Mars Entertainment Group ve yapımcılar arasında başlayan tartışma boy gösterince, Organize İşler 2: Sazan Sarmalı’nın vizyon tarihi ertelendi ve film 1 Şubat’ta gösterime girdi. Dolayısıyla Netflix’te önceden yapılmış olan bir anlaşmadan dolayı film, vizyon süreci tamamlanmadan dijitalde gösterime girmiş oldu.

BKM'DEN "NETFLİX" AÇIKLAMASI

Yılmaz Erdoğan'ın yazıp yönettiği "Organize İşler Sazan Sarmalı" filminin vizyondan kalkmadan Netflix'te yer almasına gösterilen tepkilere yapım şirketi BKM'den yanıt geldi.

Şirketten yapılan yazılı açıklamada, 1 Şubat'ta sinemalarda gösterime giren filmin, üçüncü haftasında hem sinemalarda hem de Netflix üzerinden gösterime devam etmekte olduğu belirtildi.

"Organize İşler Sazan Sarmalı" filminin Netflix üzerinden Türkiye dahil toplam 190 ülkede yayına açılacağı aktarılan açıklamada, BKM olarak, sonuna kadar desteklediğimiz ve yasalaşmasından büyük memnuniyet duyduğumuz sinemalarla ilgili düzenlemenin; kampanyalar ve yazılımlarla ilgili kısmının yürürlüğünün, teknik ve ticari nedenlerle 1 Temmuz 2019'a ertelenmiş olmasına rağmen, filmlerimizin vizyon tarihini ertelemedik ve sezon için hazırladığımız tüm filmlerimizi vizyona çıkarma kararı aldık. Sektörümüzde yaşanan krizde ve değişen dünya koşullarında sinemayı ayakta tutmak adına Netflix ile yaptığımız bu anlaşmanın Türk sinemasını daha iyi yere taşıyacağına eminiz." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, filmin gişe rakamlarının beklenen düzeyde devam ettiği belirtilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"İstanbul'a ait bir filmi dünya çapında milyonlarca izleyiciye sunmak kararımızın gelecekte Türk sinemasının da aynen Türk dizilerinde olduğu gibi dünya seyircisi ile buluşmasına önayak olacağına, ülkemizin ve Türk sinemasının tanıtımına büyük katkı sağlayacağına kalpten inanıyoruz. Ayrıca bu özel anlaşma ile filmimizi dünyanın her yerinde yaşayan sinema seyircisine ve yurttaşlarımıza izletme imkanı bulduğumuz için sevinçli ve gururluyuz. Netflix ile yaptığımız anlaşma sadece "Organize İşler Sazan Sarmalı" filmimiz için geçerlidir ve diğer BKM filmleri yalnızca sinemalarda gösterime girecektir."

KONUYU ŞENAY AYDEMİR İLE KONUŞMUŞTUK

Evrensel, geçtiğimiz günlerde düzenlediği dosyada bu konuyu ele almıştı. Dosya kapsamında Okan Başal'ın röportaj yaptığı Sinema Yazarı Şenay Aydemir, "Filmi evde izleme çağı mı, sinema salonları tarih mi olacak?" sorusuna yanıt vermişti.

Röportajdan bir bölüm şöyle:

"Mars Entertainment Group ile yapımcılar arasında yaşanan paylaşım krizi sırasında Yılmaz Erdoğan, yeni filmini Netflix’te yayınlamak için görüşmeler gerçekleştirdiğini söylemişti. Yapımcılar, bu platformları sinema salonlarına bir alternatif olarak mı görüyor ya da görmeye başladılar diyebilir miyiz?

Tabii. Süreç iki türlü işliyor. Bir; yapımcı filmini yapar ve Netflix’e satar, oradan bir para alır. Yılmaz Erdoğan’ın yapacağı şey bu olduğu için filminin maliyetini buradan karşılaması imkansız. Netflix ona filminin toplam maliyeti kadar para vermez. Dolayısıyla bir şekilde vizyona girmek zorunda.

İkincisi; Netflix doğrudan yapımcılara para vererek onların projelerini destekleyerek film çekmeye başladı. Mesela Coen kardeşlerin filmi, ‘Roma’ filmi Netflix sermayesiyle çekildi…

Özellikle de Amerika’da büyük yapımcıların desteğini alamayan yönetmenler film yapmaya kalktığında para bulamıyor. Çünkü yapımcılar, 50 milyon dolar koydukları filmin 250 milyon dolar gişe hasılatı elde etmesini istiyorlar. Ama Netflix bunları uzun vadede çıkartabiliyor. Çünkü bunların hepsi abone olarak Netflix’e geliyor ve o abonelerden her ay düzenli bir gelir elde ettiği için bu yatırımların karşılığını şimdilik alıyormuş gibi görünüyor." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

S&P Türkiye’nin kredi notunu açıkladı

SONRAKİ HABER

BUDO ve İDO'da sefer iptalleri (16 Şubat)

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...