22 Aralık 2018 10:20
Son Güncellenme Tarihi: 22 Aralık 2018 12:21

Arjen Arî Şiir Yarışması’na başvurular başladı

Kürt şair Arjen Arî anısına düzenlenen şiir yarışması 6. kez düzenlenecek. Yarışmaya, sadece Kurmancî lehçesinde yazılmış eserlerle başvurulabilecek.

Arjen Arî | Fotoğraf: Mikael If / Wikimedia Commons ( CC BY-SA 3.0 )

Paylaş

Kürt şiirinin çağdaş öncülerinden Arjen Arî anısına düzenlenen şiir yarışması 2019 yılında 6. kez düzenlenecek. Arjen Arî’nin ailesi ve Sor Yayınları (Weşanên Sor) tarafından düzenlenen yarışmanın şartnamesi bugün yapılan basın toplantısıyla açıklandı. Eğitim Sen Diyarbakır 1 No’lu Şubede yapılan basın açıklamasını Sor Yayınları’ndan Reşo Ronahî okudu.

Yarışmayı, Arjen Arî’nin yaşamı boyunca emek verdiği Kürt dili ve edebiyatına sahip çıkmak için 6. kez düzenlediklerini dile getiren Ronahî, yarışmayla “Kürt dili ve edebiyatının seviyesi yüksek örneklerini yayın dünyasına kazandırmayı ve daha geniş bir okuyucu kitlesine ulaştırmayı amaçlıyoruz” dedi.

KATILIM KOŞULLARI

“Arjen Arî Şiir Yarışması”na sadece Kürtçenin Kurmancî lehçesinde yazılmış eserlerle başvurulabilecek. Yarışma daha önce şiir kitabı yayınlanmamış olan her yaştan şaire açık olurken daha önce herhangi bir kurumdan, yarışmadan ödül almış eserler yarışmaya kabul edilmeyecek. Bu yılki jüri üyeleri arasında Berken Bereh, Necla Arî, Îrfan Amîda, Mem Bawer ve Zulkuf Ergun bulunuyor. Yarışmada ödülü kazanan eser, Sor Yayınları tarafından kitaplaştırılacak.

Başvuruların kargo ya da posta yoluyla, 1 Nisan tarihine kadar Evrensel Gazetesi Diyarbakır Bürosu’na yapılması gerekiyor. Sonuçlar ise Kürt Dil Bayramı’nın ikinci günü olan 16 Mayıs’ta açıklanacak, ödül töreni ise daha sonra belirlenen bir tarihte yapılacak. Yarışma hakkındaki detaylı bilgiler “0541 514 54 97” ve “0412 228 26 13” numaralı telefonlardan alınabilir.

REŞO RONAHİ İDDİALARA YANIT VERDİ

Reşo Ronahî, basın toplantısında yarışmanın 4. yılında ödül kazanan Narin Yükler’in dosyası hakkında soysal medyada ortaya atılan bazı iddialara da yanıt verdi. “Bu iddiaların sahipleri yarışmanın 4. yılında ödül alan Narin Yükler’in şiir dosyasını Kürtçe değil, Türkçe yazdığı ve daha sonra bu dosyanın Kürtçeye çevrildiği yönündeydi” ifadelerini kullanan Ronahî “İddialar koordinasyonumuza ulaştıktan sonra biz de bu iddiaları ve hem iddiaları sunan kişilerin, hem de dosya sahibinin açıklamalarını her dört jüri üyesine ilettik. Jüri üyeleri kendi aralarında bu iddiaları tartışmış ve Narin Yükler’in dosyasının başkalarınca çevrilmiş bir dosya olmadığına ve bu nedenle ödülün geri alınmasına gerek olmadığına kanaat getirmiştir” dedi.

Yarışmaya katılım koşulları şu şekilde:

■ Ödül Kürtçe’nin Kurmancî lehçesi ile yazılmış eserlere verilecektir.
■ Yarışmanın ödülü olarak kazanan eser, yarışmanın düzenleyicisi olan Sor Yayınları tarafından kitaplaştırılacaktır.
■ Yarışma kapsamında jüri, Arjen Arî’nin ailesi ve Sor Yayınları’nın birlikte belirleyecekleri, Kürt dili ve edebiyatının var olma mücadelesine destek olup emek vermiş bir kişiye ‘onur ödülü’ olarak plaket verilecektir.
■ Yarışma daha önce şiir kitabı yayınlanmamış olan her yaştan şaire açıktır.
■ Daha önce herhangi bir kurumdan, yarışmadan ödül almış eserler yarışmaya katılamaz.
■ Yarışmaya katılacak eserlerin Latin Alfabesi ile yazılmış olması gerekmektedir.
■ Yarışmada ödül kazanan eserin basıma hazırlanması sırasında jürinin eser üzerinde düzenleme yapma hakkı bulunmaktadır.
■ Jürinin ödüle layık eser bulmaması halinde ödül verilmeyecektir.
■ Yarışmaya gönderilecek dosyaların bir kitap oylumunda, 64 sayfa (4 forma) olması gerekmektedir.
■ Dosyalar, A4 formatında, 5 (beş) ayrı nüsha olarak dosyalanarak gönderilmelidir.
■ Dosyanın tamamını içeren bir adet CD’yle birlikte gönderilmelidir.
■ Bilgisayar dizgisi olmayan ve içine CD konulmayan hiçbir dosya işleme alınmayacaktır.
■ Dosyanın ve kaydedilmiş CD’nin herhangi bir yerinde eser sahibinin açık kimliğini belli edecek isim, işaret, mahlas vb. olmamalıdır.
■ Yarışmaya katılacak şairler özgeçmişlerini ve iletişim bilgilerini kapalı bir zarfın içinde göndereceklerdir.
■ Yarışmanın sonucu Kürt Dil Bayramı’nın ikinci günü, yani 16 Mayıs 2019’da açıklanacak; ödül töreni ise sonrasındaki bir tarihte yapılacaktır.
■ Elden ve mail ile yapılan başvurular kabul edilmeyecektir.
■ Yarışmaya katılan dosyalar iade edilmeyecektir.
■ Arjen Arî Şiir Yarışması’nın seçici kurul üyeleri oy verdiği dosyanın kime ait olduğunu sonuçlar belirlendikten sonra öğrenecektir.
■ Dosya kabul tarihi 23 Aralık 2018-1 Nisan 2019 tarihleri arasıdır. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Sudan'da protestoların kitleselleştiği bölgede OHAL ilan edildi

SONRAKİ HABER

TGS Başkanı Gökhan Durmuş: Basın kartını meslek örgütleri vermeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa