14 Aralık 2018 13:47

Kuş cenneti rant tehdidi altında

İzmir Barosu koruma altında olan Gediz Deltası’nın rant ve inşa projeleriyle tehdit altında olduğuna dikkat çekti.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İzmir Barosu, İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında “Körfez Geçiş Projesi’ne karşı Gediz Deltası’nda bulunan kuş cennetinde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel ve avukatların yer aldığı açıklamada, kuş cennetinin ‘rant tehdidi’ altında olduğu ifade edilerek Gediz Deltası ile ilgili açılan davalara müdahil olunacağı ifade edildi. 

Sasalı’da bulunan kuş cennetinde yapılan ve İzmir Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Av. Derman Güler’in okuduğu basın açıklamasında, sağlıklı bir çevrede yaşam hakkının ayrı bir hak olarak tanımlanması gerektiği belirtilerek, “Bugün açıklamamızı burada Gediz Deltası kuş cennetinde yapmamızın sebebi de budur. Sahip olduğu son derece değerli ekosistemi dünyanın sayılı sulak alanlarından olan ve uluslararası sözleşmelerle koruma altında Gediz Deltası, bugün gerçek görevi kendisini korumak olan iki bakanlığın, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığının tehdidi altındadır. Gediz Deltası, bir taraftan Çevre ve Şehircilik Bakanlığının hazırladığı İzmir Körfez Geçişi Projesi ile parçalanma tehdidi altında iken, diğer taraftan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Gediz Deltası’nın koruma alanlarını düşüren kararı ile delta sulak alanını sadece köprü geçişlerine değil, bir sulak alanda yapılması akla ve hayale uygun düşmeyen her türlü rant ve inşa projesine açmanın adımlarını atmaktadır” açıklamasını yaptı.

Açıklamada, Gediz Deltası’nın, flamingolar başta olmak üzere çok sayıda kuş türünün dünyadaki en önemli yaşama alanlarından biri olduğu hatırlatılarak, “Türkiye’deki 14 uluslararası öneme sahip Ramsar Alanı’ndan biri olan Gediz Deltası, aynı zamanda doğal sit alanı olarak korunmaktadır. Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kıyı sulak alanlarından biri olan ve 40 binden çok flamingonun yuvası olan İzmir’in Gediz Deltası, UNESCO’nun dünya doğa mirası ile ilgili dört kriterinin tamamını sağlamaktadır. Bugün bu iki korkunç girişim, neyse ki kentine sahip çıkan İzmirliler ve sivil toplum örgütleri tarafından yargıya taşınmıştır. Biz de İzmir Barosu olarak, Avukatlık Kanunu’nun barolara yüklediği 'Hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunma, koruma ve bu kavramlara işlerlik kazandırma' görevimize uygun olarak, bundan sonraki süreçte öncelikle Gediz Deltası sulak alanını tehdit eden bu iki girişime engel olmak için açılan iki davaya müdahil olacağımızı bildirmek isteriz” denildi.

‘BU KUŞLARI BİR DAHA GÖREMEYEBİLİRİZ’

Basın açıklaması sonrasında konuşan Baro Başkanı Av. Özkan Yücel ise “Yetkililer ölçümlerini para ve zaman üzerinden yapmaya kararlılar. Oysa para ve zamanla tahrip ettiğimiz ve geri alamayacağımız şeyler var. Çocuklarımız burada gördükleri kuşları bir daha göremeyebilirler. Buraları korumak bu alanları gelecek nesillere taşımak aynı zamanda bizim görevimiz.  Bu alanın korunması için her türlü çaba içerisinde olacağız” dedi.

Av. Özkan Yücel konuşması sırasında İzmir Barosu olarak Türkiye’nin her yerinde çevreye verilen zararın önlenmesi ile mücadele geleneğinin oluşmasının mimarlarından biri olan İzmir Barosu’nun önceki başkanlarından Av. Noyan Özkan için uluslararası bir çevre ödülü verileceğini, yine Türkiye’de insan haklarının korunması anlamında büyük mücadeleler veren, aldığı AİHM kararları ile Türkiye’nin hukuk sisteminin yeniden şekillenmesini ve bazı mevzuatın değişmesini sağlamış İzmir Barosunun başkanlarından Av. Güney Dinç’in anısına da bir makale yarışması düzenleneceğini ifade etti.

ÖNCEKİ HABER

Tren kazası nasıl oldu, ihmaller nelerdi?

SONRAKİ HABER

Zeytinliklere komşu ormana taş ocağı ve beton santrali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...