16 Eylül 2018 11:39

Kağıt krizine BİK çözümü: Zorunlu asgari muhabir sayısı düşürüldü

Gazetelerin döviz kuruyla birlikte artan kağıt masraflarına Basın İlan Kurumu’nun getirdiği ‘çözüm’ zorunlu muhabir sayısının düşürülmesi oldu.

Basın İlan Kurumu logosu

Paylaş

Basın İlan Kurumu (BİK) ‘Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Buna göre yaygın gazetelerde çalıştırılması zorunlu muhabir sayısı yediden altıya düşürüldü. Yerel gazetelerde ise dört olan zorunlu muhabir sayısı üçe düşürüldü. Karar, bağımsız gazetelerin ve gazetecilerin hiçbir talebini karşılamazken, faturanın emekçiye kesileceği endişesi doğdu.

Türkiye Gazeteciler Sendikası değişiklik ile kağıt krizinin faturasının çalışanlara kesilmek istendiğini belirtti. CHP Milletvekili Utku Çakırözer de, “Bir an önce bu yanlıştan geri dönülsün. Sektöre yanlış sinyaller verecek bir değişiklik. İşçi çıkararak krizle mücadele edilmez” diyerek değişikliğe tepki gösterdi.

Kağıt sektöründe yaşanan kriz nedeniyle bir süredir zor durumda olan gazeteler için Basın İlan Kurumunun aldığı "çalışan sayısını" düşürme kararı çözüm değildir.

Bir süredir sendikamızın da içinde bulunduğu bir çok kesim kağıt sorunu nedeniyle krizin etkilerini derinden yaşayan gazete ve yayınevleri için çözüm önerileri sıralamıştı. Dövizdeki artışlar ithal edilen kağıt fiyatını neredeyse yüzde 100'ü aşan oranlarda yükselmesine neden oldu.

Ağustos ayında yapılan Basın İlan Kururmu Genel Kurulunda asgari çalışan sayısının düşmesi konusunda yapılan teklif kabul edilmiş, bugünde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI

Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğine göre, KOSGEB Genel Destek Programı Uygulama Esasları uyarınca Nitelikli Eleman İstihdam Destek Programından yararlanan gazeteler, en fazla iki kişi olmak kaydıyla aynı program kapsamında istihdam ettikleri kişileri bu yönetmeliğin ilgili maddelerinde belirtilen nitelikleri taşımasalar dahi asgari fikir işçileri kadrosunda çalıştırabilecek.

ASGARİ KADROLAR AZALTILDI

Öte yandan, yönetmelikte yapılan değişiklikle, yaygın gazeteler ile yayın yeri İstanbul, Ankara ve İzmir olan gazetelerin asgari kadrolarında, bir sorumlu müdür (yazı işleri müdürü), bir sayfa editörü (görsel yönetmen veya sayfa sekreteri), bir haber müdürü (istihbarat şefi), altı muhabir ve iki yazar bulundurmaları zorunlu olacak. Daha önce zorunlu muhabir sayısı yedi idi.

YEREL GAZETELER ETKİLENECEK

Yayın yeri İstanbul, Ankara ve İzmir illeri dışında, Kurum şubesi bulunan diğer illerdeki gazetelerin asgari kadrolarında, bir sorumlu müdür (yazı işleri müdürü), bir sayfa editörü (görsel yönetmen veya sayfa sekreteri), üç muhabir ve bir yazar bulundurmaları zorunluluğu getirilerek zorunlu muhabir sayısı burada da azaltılmış oldu.

‘İŞÇİ ÇIKARARAK KRİZLE MÜCADELE EDİLMEZ’

Konu ile ilgili Evrensel’e konuşan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer şunları söyledi: “Yaşanmakta olan kağıt krizi sürecinde gazetelerin BİK’e önerileri ve beklentileri var. Ben de bunu geçen hafta dile getirmiştim. Birincisi, BİK daha fazla ilan verebilir, ilan fiyatlarını arttırabilir. İkincisi yerel gazetelerin minimum basım sayısı zorunluluğunu azaltılabilir demiştik. Çalışanların primlerinin devlet tarafından ödenmesi ya da ertelenmesi demiştik. Biz zaten bu kriz işsizliğe neden olmasın diye önlemler buluyoruz. Gazeteler kapanmasın, basın özgürlüğü sınırlanmasın, insanlar haber alma hakkından mahrum kalmasın ama bir taraftan da meslektaşlarımız işsiz kalmasın diye çırpınıyoruz. Ama bir bakıyoruz karşımıza çıkan sonuçlara, tam tersine bugün görüyoruz ki gqazetelerde birer muhabir eksiltilmesi diye bir karar çıktı. Bunun çok vahim sonuçları olur. Türkiye çapında yüzlerce meslektaşımız işsiz kalacaktır. Bu son derece yanlıştır. Gazetecilik Türkiye’de işsizliğin en yaygın olduğu sektör. Bu işsizlik daha da derinleşecek. Fevkalade yanlış bir karar. Bu değişiklikte hiçbir talebimiz yok. Basın ilan kurumu sadece emekçiye zarar verecek bir adım atıyor.Nerede işçinin gelirini arttıracak adımlar? Bir an önce bu yanlıştan geri dönülsün. Sektöre yanlış sinyaller verecek bir değişiklik. İşçi çıkararak krizle mücadele edilmez.”

‘YENİ SORUNLARI BERABERİNDE GETİRECEK’

Türkiye Gazeteciler Sendikası ise yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Bu karar Türkiye medyasında hiçbir sorunu çözmeyeceği gibi yeni sorunları da beraberinde getirecektir. Basın İlan Kurumundan resmi ilan alan yaklaşık 1200 gazeteden birer kişinin işten çıkartılması, 1200 işsiz gazeteci daha demektir. Zaten işkolları arasında yüzde 30'luk oranla en yüksek işsize sahip olan sektörümüzde bu rakam daha da yukarı çıkacaktır. 

Ayrıca "KOSGEB Genel Destek Programı Uygulama Esasları uyarınca Nitelikli Eleman İstihdam Destek Programından yararlanan gazetelerin en fazla iki kişi olmak kaydıyla aynı program kapsamında istihdam ettikleri kişileri bu Yönetmeliğin 65 ve 78 inci maddelerinde belirtilen nitelikleri taşımasalar dahi asgari fikir işçileri kadrosunda çalıştırabilmelerine olanak sağlandı" kararıyla da nitelikli, mesleği gazetecilik olan 2'şer kişinin daha işten atılması toplamda bu süreçte işten atılan gazeteci sayısını 3000'in üzerine çıkartacaktır.

Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak Perşembe günü Olağanüstü Genel Kurulu toplayacak olan Basın İlan Kurumuna önerilerimiz şu şekildedir; Zorunlu çalışan sayısı değil zorunlu sayfa sayısı azaltılmalı, İlan ücretlerine en az yüzde 50 oranında zam yapılmalı, İyi niyetle yapılmış olsa da bu kararın arkasında yeni kıyım haberleri duymak istemiyoruz. Bizim önerilerimiz çalışanıyla, patronuyla bu sorunu çözecektir.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

CHP Genel Başkan Yardımcısı: Ekim ortasında seçim startını vereceğiz

SONRAKİ HABER

Yaz okulu katılımcıları: Adeta Antik Yunan’ı yaşıyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...