Polislerce gözaltına alınan Cargill işçileri serbest bırakıldı

Sendika hakları için Cargill Genel Müdürlüğü önüne yürüyen Cargill işçileri, Tuzla’da gözaltına alındı; ifade işlemleri sonrası serbest bırakıldı.

17 Eylül 2018 07:40
Son Güncellenme Tarihi: 17 Eylül 2018 17:34
Paylaş

Sendikalaştıkları için işten atılan Cargill işçileri başlattıkları İstanbul yürüyüşünde, Gebze’de direnişte olan Flormar işçileri ile buluştu. Bursa’dan başlayan yürüyüşün 4. gününde işçiler Gebze’ye geldi. Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Flormar'da yine aynı gerekçeyle işten çıkarılan Flormar işçileri bir araya gelen işçilere sendikalaştıkları için işten atılan Tuzla Organize'de bulunan Bilgin Tekstil işçileri de destek verdi. Eskihisar feribot iskelesinden Gebze Meydanı’na yürüyen işçiler sık sık, “Flormar işçisi yalnız değildir” ve “Cargill işçisi yalnız değildir” sloganlarını attı. 3. havalimanı işçilerinin mücadelesine de değinen işçiler “İnşaat işçisi yalnız değildir” sloganını da attı.

Gebze Meydanı’nda Cargill işçileri adına konuşan Suat Karlıkaya, 153 gündür mücadele ettiklerini belirterek, “Biz bir aileyiz dediler yıllarca bu insanlara, ama sendikalaşmak istediğimizde aile olmayı unutup arkadaşlarımızı sokağa attılar” dedi. Her mücadelenin bir şeyler öğrettiğini söyleyen Karlıkaya, “Flormar işçisinin mücadelesi yoktur, Cargill işçisinin mücadelesi yoktur, Türkiye işçi sınıfının mücadelesi vardır. İşçi sınıfı ayağa kalkarsa oturması zordur, işçi sınıfını ayağa kaldırmak boynumuzun borcudur, çocuklarımızın geleceğidir. bunu herkes bilecek, patronlar bilecek. Çocuklar iyi yaşasın diye babalar direniyor, anneler direniyor, hepimiz direneceğiz. Biz bir gelecek inşa ediyoruz bunu herkes bilecek” dedi.

Geceyi meydanda geçireceklerini belirten Suat Karlıkaya, “Bize üzülmeyin, biz yaptığımız işten onur duyuyoruz” dedi.

İŞÇİLER TUZLA'DA GÖZALTINA ALINDI

Bursa’dan Cargill’in İstanbul’da bulunan genel müdürlüğü önüne yürüyen işçiler Tuzla’da gözaltına alındı. Cargill işçi komitesi tarafından paylaşılan mesajda, “Gözaltına alınmış bulunmaktayız.. Karakola götürülüyoruz” denildi. Polisin engel olmak istediği yürüyüşe devam etmekte kararlı olan işçilerin polis tarafından gözaltına alındığı öğrenildi. İşçiler ifade işlemlerinin ardından akşam saatlerinde serbest bırakıldı. Cargill işçilerinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "Gözaltına alınan bütün Cargill işçileri serbest bırakılmıştır. Kamuoyuna bildirir herkese teşekkür ederiz. Şimdi Kartal Meydanı'na geçeceğiz. Sabah yürüyüşümüze devam edeceğiz. Yarın saat 14:00’da Palladium Towers önünde basın açıklamamız vardır" denildi.

Petrol-İş Sendikası Genel Örgütlenne Sekreteri Mustafa Mesut Tekik de “Bugün ülkede siyasi partiler, basın, toplumun çok geniş katmanları sindirilmişken toplumun direniş adacıkları da yavaş yavaş oluşmaya başlıyor. Cargill direnişçilerinin, Flormar direnişçilerinin, 3. havalimanında kölelik dayatılan inşaat işçilerinin, Tayaş işçilerinin ve başarıyla biten DHL Express işçilerinin tüm eylemleri birer adacık olarak Türkiye halklarının, Türkiye işçi sınıfının önünü ve cesaretini, mücadele alanını açmaya devam ediyor. Biz sendikacılara, emek dostlarına, işçi sınıfının öncüsüyüz iddiasında bulunan herkese de bu mücadeleleri birleştirmek ve birleşik bir emek mücadelesi ile sermayeye ve onun siyasal sözcüsü olan iktidarlara kafa tutmak düşüyor” diye konuştu.

Sermayenin de onun sözcülüğünü yapan iktidarın da tutumunun ideolojik olduğunu dile getiren Tekik, “Bize düşen görevde ideolojik ayrımı, farklıları bir kenara bırakarak birleşik emek mücadelesi vermektir” dedi.

Tek Gıda-İş Gebze Şube Başkanı Yunus Durdu ise “154 gündür Cargil işçileri 125 gündür de Flormar işçileri mücadele ediyor. Bu iki mücadele de ikisi de kazanana kadar devam edecek. Bu mücadeleye destek veren sendikalara, üyelerimize, destek olan herkese teşekkür ediyoruz. Biz bu meydanda bu gece sabahlayacağız. Sabah yürüyerek Flormar işçilerinin yanına gideceğiz” dedi. (Gebze/EVRENSEL)

Geceyi Gebze’de geçirecek işçilerin yürüyüş programları şu şekilde:

17 EYLÜL PAZARTESİ

Sabah erken saatlerde yola çıkılacak, direnişteki Flormar işçilerine dayanışma ve destek ziyareti gerçekleştirilecek. Buradan yürüyüş devam ederek Kartal Meydanı’na ulaşılıp gece burada geçirilecek.

18 EYLÜL SALI

Saat 14:00’da Cargill Genel Müdürlüğü önünde olunacak şekilde yürüyüşe geçilecek. Genel Müdürlük önünde Saat 14:00’te bir basın açıklaması gerçekleştirilip 21 Eylül Cuma gününe kadar burada konaklanılacak. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Erdoğan: Eğitimde tarihi değişimlere hazırlanıyoruz

SONRAKİ HABER

İran’da maaşları ödenmeyen işçiler eylem yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...