03 Eylül 2018 05:51
Son Güncellenme Tarihi: 03 Eylül 2018 14:03

Hazro’da çatışma: 4 kişi gözaltına alındı

Diyarbakır'ın Lice ve Hazro ilçelerine bağlı 6 köyde düzenlenecek operasyon nedeniyle sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Fotoğraf: HDP Basın

Paylaş

Diyarbakır’ın Lice ve Hazro ilçeleri kırsalında düzenlenecek operasyon öncesinde, bu ilçelere bağlı 6 köyde ikinci duyuruya kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Hazro ilçesine bağlı Çiftlibahçe köyünün yakınlarında güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyon sırasında çatışma çıkarken, 4 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. HDP heyeti bölgeye inceleme yapmaya gitti.

Diyarbakır Valiliğinden yapılan yazılı açıklamada, İl Jandarma Komutanlığı’nca Hazro ilçesi Çitlibahçe köyü mülki sınırları içerisinde bugün gerçekleştirilen operasyon sırasında çatışma çıktığı açıklandı. DHA’nın haberine göre çıkan çatışmada 2 PKK’linin hayatını kaybettiği bildirildi. MA’nın haberine göre ise, PKK’linin 3 PKK’linin yaşamını yitirdiği iddia edildi.

Öte yandan söz konusu mahalle Mezopotamya Ajansı’nın(MA) iddiasına göre; sabah 04.00’de askeri operasyonun köy merkezinde yoğunlaştığı öğrenildi. Havadan çok sayıda helikopter ile yapılan bombardıman sonrası, askerlerin köye girdiği ve çatışmanın yoğunlaştığı kaydedildi. Yapılan bombalama sonucu ise birçok evde maddi hasarın meydana geldiği belirtildi. Askerler tarafından ablukaya alınan köyde arama yapıldığı ifade edildi. 

HDP HEYETİ İNCELEMELERDE BULUNDU

Köyde oturan yurttaşların verdiği ilk bilgiler üzerine, köyde incelemelerde bulunmak üzere  Amed  HDP’den  bir heyet oluşturuldu.

HDP Amed İl Eş Başkanı Şerif Çamci, HDP Amed milletvekilleri Remziye Tosun, Selçuk Mızraklı, Musa Farisoğulları'ndan  oluşan heyet çatışmanın yaşandığı köyde incelemelerde bulundu.

İnceleme, gözlem ve köyde olaya tanıklık edenlerden edinilen bilgilere göre;

"1- Bir gün önceden Devlet güçlerince köyün ablukaya alındığı
2- Olay günü sabah 05.00 saatlerinden itibaren 4-5 helikopterin koyun  çeşitli  noktasına yoğun ateş etmeye başladığını;
3- Eşzamanlı  olarak köy çevresine konumlanmış pek çok panzerden de silahla yoğun atışların yapıldığı,
4- Havadan helikopterlerle ve panzerlerden yapı lan atışlar sonrası 3-4 helikopterden köye havadan birliklerin indirildiği,
5- Tüm çatışmanın köyün orta yerinde ve köyde yaşayan sivil insanların güvenliği  hiçe sayılarak  operasyonun yürütüldüğü,
6- Çatışma boyunca kimsenin evinden çıkmaması  ve sokağa çıkma yasağı olduğuna dair anonsların yapıldığı,
7- Pek çok evde, bahçede ağır silahlara ait mermi  izlerinin bulunduğu,
8- Köylülere ait kimi hayvanların bile mermilere maruz kaldığı,
9- Köyde oturan 2 aileden 3 kişinin, operasyon bitimiyle birlikte evlerine yapılan baskınla gözaltına alındığı,
10- Hazro'daki askeri birlikte gözaltında tutulan Yahya Tekin, Mülkiye Tekin, 1 Yaşındaki çocukları ve Adnan Daşlık adlı kişilerin akıbetine dair askeri birliğe giden yakınlarına, yetkililerin hiçbir bilgi vermediği,
11- Gözaltı sırasında baskın yapılan evlerin özensizce aranarak, evlere zarar verildiği,
12- Köylülerin halen büyük bir korku ve endişe içinde oldukları,  " ifadeleri yer aldı.

4 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

MA’nın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, askeri birlikler, mahallede bulunan ve içinde Tekin aile fertlerinin bulunduğu evi önce taradı sonra da baskın düzenlediği iddia edildi. Evin içindeki eşyaları dağıtarak arama yapan askerler daha sonra Yahya Tekin, eşi Mülkiye Tekin ve iki yaşındaki çocukları Roza Tekin’i gözaltına aldı. Askerlerin köyde bulunan başka bir eve de baskın düzenlediği Abdullah Daşlık adlı kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

 Bölgeye giden Halkların Demokratik Partisi (HDP) heyeti mahallede incelemelerde bulunuyor.

VALİLİKTEN YAPILAN AÇIKLAMA

Diyarbakır Valiliği’nden Lice ile Hazro ilçeleri kırsalında düzenlenecek operasyon ve sokağa çıkma yasağıyla ilgili yapılan yazılı açıklama, şöyle: “İlimiz Lice ve Hazro ilçeleri mülki sınırları içerisindeki dağlık ve ormanlık alanda faaliyet yürüten, aralarında üst düzey örgüt yöneticilerinin de bulunduğu değerlendirilen bölücü terör örgütü mensuplarını ve işbirlikçilerini etkisiz hale getirmek, bölgede bölücü terör örgütü mensupları tarafından kullanıldığı değerlendirilen sığınak, barınak, depo alanlarını, uçaksavar mevziilerini tahrip etmek ve malzemeleri ele geçirmek maksadıyla operasyon düzenlenecektir. Operasyon icra edilen bölgelerde halkın can ve mal güvenliğinin sağlanması ve sivil vatandaşların zarar görmemesi amacıyla, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun ilgili maddeleri gereğince, belirtilen bölgelerde (Lice İlçesine bağlı olan; Dolunay, Çavundur, Yalaza, Bağlan ve Ortaç Köyleri ile Hazro İlçesine bağlı olan Çitlibahçe köyünde)  03 Eylül 2018 Pazartesi günü saat 06.00'dan itibaren geçerli olmak üzere ikinci bir duyuruya kadar sokağa çıkma yasaklanmıştır. Söz konusu yasağa uyulması, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği yönünden önem arz etmekte olup, yasağın bitim süresi ayrıca duyurulacaktır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Çekmeköy'de silahlı kavga: 1 polis öldü, eşi ve bir astsubay yaralandı

SONRAKİ HABER

Enflasyon 17,90'a yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...