31 Ağustos 2018 09:30
Son Güncellenme Tarihi: 31 Ağustos 2018 13:30

Danıştay saldırısında karar verildi, Osman Yıldırım sınırda yakalandı

17 Mayıs 2006'da düzenlenen Danıştay saldırısında karar açıklandı. Sanık Alparslan Arslan’a ağırlaştırılmış müebbet ve 72 yıl hapis cezası verildi.

Fotoğraf: Vikiçizer/Wikimedia Commons(CC BY-SA 3.0)

Paylaş

Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in yaşamını yitirdiği, 4 kişinin yaralandığı 17 Mayıs 2006'da düzenlenen silahlı saldırıya ilişkin Ergenekon davasından ayrılan Danıştay saldırısı davasında karar verildi.

Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen karar duruşmasına tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları katıldı. Saldırının faili Alparslan Aslan ve başka suçtan tutuklu Erhan Timuroğlu ile tutuklu bulundukları cezaevlerinden telekonferans sistemiyle bağlantı kuruldu. Mahkeme Başkanı Abdullah Köksal, sanık ve avukatlarının, savcının esas hakkındaki mütalaasına karşı son savunmalarını yaptıklarını belirterek, karar için müzakereye çekileceklerini söyledi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET CEZASI

Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme, sanık Alparslan Arslan'ı, Mustafa Yücel Özbilgin'e ilişkin "kamu görevlisini yerine getirdiği görev nedeniyle tasarlayarak öldürmek" suçundan "ağırlaştırılmış müebbet" hapis cezasına çarptırdı.

Arslan'a ayrıca silahla yaraladığı Daire Başkanı Mustafa Birden, üyeler Ayla Gönenç ve Ayfer Özdemir ile tetkik hakimi Ahmet Çobanoğlu'na yönelik eylemlerine ilişkin "kamu görevlisini tasarlayarak öldürmeye teşebbüs" suçundan 72 yıl hapis cezası verildi.

Hakkında her iki suçtan takdir indirimi yapılmayan Arslan'ın, hükümle birlikte tutukluluk halinin devamı kararlaştırıldı.

Sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır hakkında "kasten öldürmeye yardım" suçundan 14 yıl 2'şer ay, 4 kişinin "öldürülmesine teşebbüse yardım" suçundan da 25'şer yıl olmak üzere toplam 39 yıl 2'şer ay hapis cezasına hükmedildi.

Sanıklardan Mahmut Güzel'e "silah ticareti yapmak" suçundan 5 yıl hapis cezası ile 375 lira adli para cezası verildi. Aynı suçtan yargılanan sanık Erkan Ayyıldız ise 4 yıl 7 ay hapis ile 375 lira adli para cezasına çarptırıldı.

"Kasten öldürmeye yardım" ve "kasten öldürmeye teşebbüse yardım" ile suçlanan Süleyman Esen, delil yetersizliğinden beraat etti.

Sanıklar Aykut Metin Şükre, Kenan Özay ve Selçuk Özkan hakkındaki "ruhsatsız silah bulundurma" davası zaman aşımından düştü.

DANIŞTAY SALDIRISI DAVASI SANIĞI OSMAN YILDIRIM, SINIRDA YAKALANDI, TUTUKLANDI

Davada 39 yıl 2 ay hapse mahkum edilen Osman Yıldırım, gece saat 01.45'te Selçuk Akyüz adına düzenlenen sahte kimlikle Yunanistan'a geçmek üzereyken güvenlik güçleri tarafından durduruldu.  

Jandarma ekiplerine kendisini Selçuk Akyüz olarak tanıtan Yıldırım'ın, gerçek kimliği parmak izi tespitiyle belirlendi. Bunun üzerine gözaltına alınarak Edirne il Jandarma Komutanlığına götürülen Yıldırım, ifadesinde sahte kimlik taşıdığını kabul etti.

Ardından Edirne Cumhuriyet Başsavcılığı, Yıldırım'ın sınırı geçmek üzereyken yakalandığı bilgisini Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesine bildirdi. 

Alınan bilgiye göre, Elçili köyü yakınlarında 1. derece askeri yasak bölgede yakalanan Yıldırım'ın jandarmadaki işlemleri tamamlandı. Yıldırım, Edirne Adliyesi'ne sevk edildi. Yakalandığı sırada Yıldırım'ın üzerinde 2 bin avro olduğu öğrenildi.

Yıldırım'ın, çıkarıldığı hakimlikçe tutuklanmasına karar verildi.

Yıldırım, Danıştay saldırısı davası kapsamında 5 yıl tutuklu kaldıktan sonra "il dışı çıkma yasağı", "yurt dışına çıkma yasağı" ve "haftada iki kez imza atma yükümlülüğü" gibi adli kontrol hükümleriyle tahliye edilmişti.

NE OLMUŞTU?

Danıştay 2. Daire Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in yaşamını yitirdiği, 4 kişinin yaralandığı saldırı 17 Mayıs 2006'da Alparslan Arslan tarafından düzenlendi.

Saldırıya ilişkin ilk yargılamayı yapan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi,  Alparslan Arslan hakkında, ''cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, yerine yeni bir düzen getirmeye, fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'' suçundan ve ''Danıştay 2. Dairesi Başkanı Mustafa Yücel Özbilgin'i, tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmek'' suçundan ayrı ayrı 2 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi.

Mahkeme, sanıklar Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu ve İsmail Sağır'ı ise "cebir ve şiddet kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya, yerine yeni bir düzen getirmeye, fiilen uygulanmasını önlemeye teşebbüs etmek'' suçundan müebbet hapisle cezalandırdı.

Sanık Süleyman Esen, "silahlı suç örgütünün üyesi olmak'' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası alırken, sanıklar hakkında ''patlayıcı madde bulundurmak ve taşımak'', ''kişiler arasında korku, kaygı ve panik yaratacak şekilde patlayıcı madde kullanmak'', ''tasarlayarak ve yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle kasten öldürmeye teşebbüse yardım etmek'' suçlarından çeşitli hapis cezaları da verildi.

Mahkeme, sanıklardan Aykut Metin Şükre, Ayhan Parlak ve Salih Kurter'in de üzerlerine atılı suçlardan ayrı ayrı beraatlarına hükmetmişti.

‘ERGENEKON İLE BİRLEŞSİN’ KARARI

Temyiz aşamasında Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesince verilen kararı oy birliğiyle bozdu.

Daire, “dosya kapsamına göre sanıkların mensubu bulundukları iddia edilen örgütün niteliği, atılı suçların vasfının belirlenmesi ve delillerin birlikte değerlendirilmesi yönünden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine açılan Ergenekon davası ile bu dava arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunun iddia edilmiş olması karşısında, öncelikle davaların birleştirilmesinde zorunluluk bulunduğu” yönünde karar verdi.

Karar sonrası, Danıştay saldırısı davası, Ergenekon davasının görüldüğü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi.

Mahkeme, Ergenekon ana davası ile birleşen dosyada kararını 5 Ağustos 2013'te açıkladı.

YARGITAYIN BOZMA KARARI

Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bu kez Danıştay saldırısı davası ile Ergenekon davası arasındaki hukuki ve fiili irtibatın somut delillerle gösterilememesini bozma nedeni yaparak, yerel mahkeme kararını bozdu.

Yargıtayın bozma kararına uyan İstanbul'daki mahkeme, "terör örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs ve nitelikli kasten öldürme" gibi suçlardan yargılanan tutuklu sanık Alparslan Arslan ile Osman Yıldırım, Erhan Timuroğlu, Aykut Metin Şükre, Salih Kurter, Süleyman Esen, İsmail Sağır ve Tekin İrşi, silah temin ettikleri iddia edilen sanıklar Kenan Özay, Selçuk Özkan, Erkan Akyıldız ve Mahmut Güzel hakkındaki dosyayla ilgili görevsizlik kararı vererek dosyanın Ankara 23. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesini kararlaştırmıştı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim'in firari sanıklarının duruşması 8 Kasım'da

SONRAKİ HABER

19 yaşındaki işçi 4. kattan düşerek ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...