29 Ağustos 2018 12:39
Son Güncellenme Tarihi: 29 Ağustos 2018 14:41

4. Reform Eylem Grubu Toplantısı: AB ile yeniden masaya oturma çabası

Mevlüt Çavuşoğlu, Abdulhamit Gül, Berat Albayrak ve Süleyman Soylu 4. Reform Eylem Grubu Toplantısı yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

AKP iktidarı, ABD ile gerilen ilişkiler sonrası Avrupa Birliği (AB) ile yeniden masaya oturma girişimleriniz hızlandırdı. Türkiye’nin Avrupa Birliğine katılım sürecinin mekanizmalarından biri olan Reform Eylem Grubu, 3 yıllık aradan sonra ilk kez toplandı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla gerçekleşen toplantı sonrası bakanlar ortak açıklama yaptı. Demokrasi, insan hakları ve hukuk konusunda büyük tartışmaların yaşandığı süreçte yapılan toplantının ardından konuşan bakanlar; demokrasi, insan hakları ve reform vurgusu yaptı.

“AB'ye katılım sürecinde siyasi kriterler, Yargı ve Temel Haklar ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik Fasılları kapsamında reformların en üst düzeyde takip edilebilmesi ve reformların etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamak” amacıyla toplam 30 Reform İzleme Grubu ve sonrasında yeni ismiyle 3 Reform Eylem Grubu Toplantısı düzenlenmişti.

REG toplantılarının ilki, 8 Kasım 2014, ikincisi 20 Şubat 2015 ve üçüncüsü 11 Aralık 2015 tarihlerinde yapılmıştı.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı'nda düzenlenen yeni sistemin ilk Reform Eylem Grubu (REG) Toplantısında Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilerin her alanda canlandırılması ve siyasi reform sürecinin ele alındığı bildirildi.

ORTAK BİLDİRGEDE 'AB'YE ÜYELİK' HEDEFİ YER ALDI 

Toplantının ardından yayımlanan ortak bildirgede şunlar kaydedildi:

"AB’den temel beklentimiz, başta AB’ye katılım müzakerelerinin tekrar canlandırılması olmak üzere Vize Serbestisi Diyaloğunun neticelendirilmesi, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi müzakerelerine başlanması, Gönüllü İnsani Kabul Programı'nın uygulamaya geçirilmesi ve ülkemizdeki Suriyelilere mali yardımın hızlandırılmasıdır.

Ülkemiz göç yönetimine insan odaklı yaklaşımını sürdürmeye devam edecektir. En fazla sığınmacı barındıran ve hem miktar hem de milli gelirine oranla en fazla insani yardım sağlayan ülke olarak Türkiye başarılı bir insani sınav vermektedir. Başta AB olmak üzere uluslararası toplumdan beklentimiz külfet ve sorumluluk paylaşımıdır."

Toplantıda, Türkiye-AB Vize Serbestisi Diyalogu'nun ele alındığı ifade edilen bildirgeye şöyle devam edildi: 

"Vize Serbestisi Yol Haritası kapsamında kalan yükümlülüklerle ilgili çalışma kağıdımızı şubat ayında AB Komisyonuna ilettik. İkinci nesil pasaportların 2 Nisan’da basılmaya başlanmasıyla birlikte kalan yedi yükümlülüğümüz altıya düşmüştür. 31 Mayıs tarihinde de AB tarafıyla teknik bir toplantı gerçekleştirdik. Bundan sonraki süreçte vize serbestisine ilişkin önümüze siyasi nitelikli farklı engeller çıkartılmamasını ve çabalarımızın karşılığını almayı umuyoruz. Yargı ve Temel Haklar ile Adalet, Özgürlük ve Güvenlik fasıllarının bir an evvel müzakereye açılması reform ve uyum çalışmalarımızı teşvik edecektir.

Türkiye, AB’ye üyelik hedefi doğrultusunda önümüzdeki süreçte çalışmalarına kararlılıkla devam edecektir. Ülkemiz, siyasi reformlar alanında her geçen gün çıtayı daha yukarıya çeken ve geleceğin inşasında demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının korunmasını esas alan bir duruş sergileme kararlılığını sürdürmektedir. Reformlarımız gerçekleştirilirken, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile AB’nin norm ve müktesebatının da dikkate alınmasına devam edilecektir." 

Bir sonraki REG toplantısının Adalet Bakanlığının ev sahipliğinde 11 Aralık 2018 tarihinde Ankara’da gerçekleştirileceği duyuruldu.. 

ÇAVUŞOĞLU: VİZE SERBESTİSİ DAHİL ÇABALARIMIZIN KARŞILIĞINI ALMAK İSTİYORUZ

Çavuşoğlu, toplantıda özellikle siyasi reform sürecinin hızlandırılması konusunda mutabık kalındığını ifade ederek "Önümüzdeki süreçte yargı ve temel haklar, özgürlük ve güvenlik alanlarındaki başlıklara tüm kurumlarımız olarak ve AB Başkanlığı olarak odaklanacağız." dedi.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "AB ile ilişkilerimizde öncelikle devam eden ve sonuç alabileceğimiz konulara odaklanacağız. Bu konulardan bir tanesi Gümrük Birliği müzakerelerinin tekrar başlatılması ve vize serbestisinin hayata geçirilmesi. Gümrük Birliği müzakerelerinin tekrar başlaması ile ilgili çalışmalarımızı gerek Hazine ve Maliye Bakanımız gerek bizler sürdürüyoruz. Vize serbestisi konusunda 7 kriter vardı, şimdi 6'ya düştü. Bu konuda AB kurumlarıyla ve tüm komiserlerle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Geriye kalan 6 kriter konusunda kendi içimizde de tüm bakanlıklarımızla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Teknik heyetlerimiz 31 Mayıs'ta Ankara'da bir araya geldi. Bundan sonra da görüşmelerimizi, ortak çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız." 

Türkiye'nin AB'den beklentilerinin olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Vize serbestisi dahil çabalarımızın karşılığını almak istiyoruz ve siyasi engeller çıkarılmasını istemiyoruz." dedi.

GÜL: DAHA FAZLA ÖZGÜRLÜK VE İNSAN HAKLARI OLUŞTURACAK ÇALIŞMALARI ARTIRACAĞIZ

Abdülhamit gül'ün açıklamaları ise şöyle: "AB ile sürdürdüğümüz temaslar ve ortak projeler kapsamında 'Yargıda Hedef Süre' uygulamasının pilot uygulamalarını pazartesi günü başlatacağız. 1 Ocak'tan itibaren de vatandaşlarımız nezdinde bu uygulama hayata geçecek. Yargı Reformu Strateji Belgemizi, kasım ayında güncellemeyi kararlaştırdık. Yargı reformu da AB'nin önem verdiği strateji belgesi, Türk yargısının bir anlamda yol haritası. Bu çerçevede de AB ile diyalogları da sürdürerek bu ortak çalışmaları hep beraber değerlendireceğiz. İnsan hakları ve özgürlüğü geliştirecek, daha fazla özgürlük daha fazla insan haklarını oluşturacak çalışmaları artıracağız."

"Daha önce temel insan haklarıyla ilgili birtakım çekincelerimiz vardı. Artık OHAL hukuku değil, normal hukuk uygulanacağı için bu konudaki çekincelerimizi kaldırdığımızı da Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla bildirmiş olduk. Bu da AB ile bundan sonraki ilişkilerimizi daha rasyonel, olumlu seyre çevirecektir. OHAL sürecinde kurduğumuz OHAL Komisyonu, Avrupa Konseyi, AB ile iş birliği içerisinde diyalogları yaptık, her zaman olumlu şekilde rapor edilen bir konu ve çalışma olmuştur. Türkiye OHAL sürecinde de asla hukuktan taviz vermemiştir. OHAL'den sonra pozitif hava, yargı, demokrasi anlamında da yansıyacaktır. AİHM nezdinde Türkiye'nin şikayet edildiği, insan hakları ihlalleri anlamında yapılan müracaatlar, son 15 yıl için en düşük oranda. Şu anda, 'Türkiye'de insan hakları ihlali var' şeklinde yapılan müracaatlar, AİHM önünde 6 bin 400 tanedir. Bu, 15 yılın en düşük başvurusudur. Bu da Türkiye'nin, hukuk, insan hakları, evrensel hukuk çerçevesinde yoluna devam ettiğini

ALBAYRAK, EKONOMİNİN İYİYE GİDECEĞİ BİR YIL VAADETTİ

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "2019, Türkiye'nin ekonomik göstergeleri açısından çok daha güçlü bir yıl olacak. Yatırımcılara, küresel piyasalara ve oyunculara Türkiye'nin çok daha güçlü şekilde yaklaştığını gördüğümüz bir yıl olacak." iddiasında bulundu. 

Albayrak, enflasyonla mücadelenin temel hedef olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "2019, Türkiye'nin enflasyonla mücadelesinde çok güçlü bir yıl olacak. Bu kapsamda finansal mimarimizi yeniden inşa ediyoruz. Türkiye finansal sistemini yeni meydan okumalara karşı çok güçlü inşa etmek zorunda. Bu tip dalgalı ve spekülatif dönemler ülkemiz açısından çok daha büyük tecrübeleri beraberinde getirecek." 

Albayrak, "Ağustos ayı başından beri ABD tarafından Türk ekonomisine karşı bir süreç başlatıldı. Ekonomimizi hedef alan açıklamalarla gerginlik üst seviyeye ulaştı. Siyasi saiklerle yapılan saldırı sonrası Avrupa'dan müttefiklik ruhuna yakışır bir şekilde açıklamalar geldi. Bu sürecin Türkiye'nin ekonomik göstergeleriyle açıklanamayacak siyasi adımlar olduğunu bir çok kesimin kabul ettiğini gördük. Adımlar atmaya başladık. Çok daha yoğun bir çalışma sürecini ortaya koyacağız. İhracat ve ithalat rakamları oldukça pozitif bir göstergeyi ortaya koydu" dedi. 

SOYLU: BU TOPLANTI REFORM İRADESİNİ TEYİT ETMEKTEDİR

Soylu da şunları söyledi: Bu toplantı ülkemizin reform iradesini teyit etmektedir. Toplantıda olumlu bir hava oluştu. Türkiye bir taraftan AB taahhütlerini yerine getirmeye çalışırken bir taraftan terörle mücadele etmektedir. Terör örgütleriyle mücadele iradesi AB güvenliğiyle de alakalıdır. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dans okulu afişine saldırı: Dansçıyı boyayıp ‘edep’ yazdılar

SONRAKİ HABER

KPSS lisans sonuçları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...