24 Ağustos 2018 14:29

İsveç, 8 aborjinin iskeletlerini Avustralya’ya teslim etti

Lund ve Karoliska Üniversitesi’de bulunan Aborjinlere ait 8 iskelet ve kalıntı Avustralya’ya teslim edildi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç, Lund Üniversitesi’de bulunan Aborjinlere ait  1, Stockholm Karoliska Üniversitesi’de bulunan 7 iskelet ve kalıntıyı her iki ilde düzenlenen törenlerle Avustralya’ya teslim etti.

Lund’da düzenlenen törende bir konuşma yapan Avustralya’nın İsveç Büyükelçisi Jonathan Kenna, yerli halkın atalarına tekrar kavuşmalarının önemine değindikten sonra “Aborjinlerin akrabaları, toplumları ve kültürleriyle yakın bağları var. Atalarının geri verilmesi onlara bu bağları onarma imkanı verecektir. Bunun bir bütünlük duygusu vereceğine inanıyorum” dedi.

Dünyanın değişik ülkelerinde bulunan Aborjinlere ait iskelet ve kalıntıların sayısını tam olarak bilmediklerini belirten Kenna, 25 yıl önce başlattıkları program sayesinde 1483 Aborjinin iskeletlerini aldıklarını, 10 ülkede 35 kuruluşla da almak için görüştüklerini söyledi.

Düzenlenen törenlere Avustralya’nın yerli halkı Aborjinlerin temsilcileri katılmazken Sami halkının temsilcileri hazır bulundu.  

SAMİLER DE ATALARIN KALINTILARINI GERİ İSTİYOR

Sami Parlamentosu Başkanı Paulus Kuoljok, Avustralya’nın yerli halkı Aborjinlerle Samiler arasında büyük benzerlikler olduğunu söyledi.

Sami Parlamentosu, 2007 yılında müze ve enstitülerde bulunan Samilere ait kalıntıların belirlenmesi ve kendilerine iade edilmesi için girişimde bulunma kararı almıştı. Samilerin iskeletlerinin bilim adı altında ırkçı araştırmalar için kullanılmasının Samilere uygulanan ırkçılık ve ayrımcılığın boyutlarını ortaya koyduğunu belirten Sami Parlamentosu, müze ve enstitülerden iskeletleri nasıl ve hangi yolla elde ettiklerini açıklamalarını da istiyor.

Samiler, iskeletlerin defnedilmek üzere yakınlarına teslim edilmesini, akrabası tespit edilemeyenler için de toplu bir anıt mezar yapılmasını talep ediyor.

İSKELETİ LONDRA’DA 15 POUNDA SATIN ALDI

İsveç’in değişim yerleşim birimindeki üniversiteler ve enstitülerde dünyanın değişik ülkelerinden getirilmiş binlerce iskelet ve kalıntı bulunuyor.

1800’lü yılların ortalarında Karolinska Üniversitesi’nin Anatomi Profesörü Anders Retzius, doktor, gezginci ve denizcilerden gittikleri ülkelerden iskelet ve insan kalıntıları getirmesini istemişti.

Deniz Kaptanı Nils Werngren, Avustralya seferi sırasında topladığı Aborjinlerin kalıntılarını İsveç’e getirmişti. Getirilen kalıntı ve iskeletler ırkçı biyoloji araştırmaları için kullanılmıştı.

Lund Üniversitesi’nde 50 yaşlarında yaşamını yitiren bir erkek aborjine ait olduğu belirlenen iskelet bundan 126 yıl önce Londra’da bir tüccar tarafından 15 pounda satın alınmış.

ÖNCEKİ HABER

Finladiya’da otobüs köprüden demiryoluna düştü: 4 ölü, 17 yaralı

SONRAKİ HABER

18 ve 20 yaşlarındaki 2 kızını öldürüp, intihar etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...