23 Ağustos 2018 13:51
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ağustos 2018 05:36

Batı Şeria’da 382 yerleşime daha onay

İsrailli yetkililer İsrail işgali altındaki Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinde 382 yeni yerleşim biriminin inşasını onayladı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

İsrail, Batı Şeria’daki İsrail yerleşimlerinde 382 yeni yerleşim biriminin inşasını onayladı. Haaretz’in aktardığına göre verilen onay nihai nitelik taşıyor.  Gazeteye göre bu, inşa faaliyetlerinin ivedilikle başlaması ve diğer ilgili departmanların onayının beklenmesine gerek olmadığı anlamına geliyor. İsrailli yetkililerin ayrıca Batı Şeria’da yüzlerce yerleşim birimi (yaklaşık 600) inşa etmeyi ele aldığı ancak bunun için Yüksek Planlama Konseyi’nin iznine ihtiyaç olduğu de belirtiliyor.

Filistin topraklarında sayıları giderek artan ve uluslararası yasalara göre yasa dışı kabul edilen İsrail yerleşimleri Filistin sorununda önemli bir yer teşkil ediyor ve barışçıl çözümü zora sokuyor.

AB'DEN İSRAİL'İN YENİ YERLEŞİM PLANINA TEPKİ

Avrupa Birliği (AB), İsrail'in Batı Şeria'da 2 binden fazla yeni konut inşa etme planının iki devletli çözümü tehlikeye attığını kaydetti.

AB Dış İlişkiler Servisinden (EEAS) yapılan açıklamada, İsrailli yetkililerin Batı Şeria'da 2 binden fazla yeni yerleşim yeri inşa etme planına tepki gösterilerek, planın uygulanması durumunda iki devletli çözümün tehlikeye gireceği ifade edildi.

AB'nin İsrail'in yerleşim yeri politikasına "güçlü şekilde" karşı çıktığı anımsatılan açıklamada, bu politikanın uluslararası hukuku ihlal ettiği vurgulandı.

Açıklamada, AB'nin tüm taraflarla diyaloğu sürdüreceği, iki devletli çözüm için müzakerelerin tekrar başlatılması için çaba sarf edeceği bildirildi.

TÜRKİYE YENİ YERLEŞİMLERİ KINADI

Dışişleri Bakanlığı tarafından “Batı Şeria'da 2000'den fazla yeni konut inşa edilmesine” ilişkin yapılan yazılı açıklamada, “İsrail’in işgal altında tuttuğu Batı Şeria’da 2000’den fazla yeni konut inşa edilmesine onay vermesini şiddetle kınıyoruz. Uluslararası hukuk ve  ilgili Birleşmiş Milletler kararları gözardı edilerek atılan bu adımlar barış sürecine tamiri imkansız şekilde zarar vermektedir. Filistin halkının vazgeçilemez haklarını ihlal eden bu uygulamalara karşı çıkılması hukuki ve vicdani bir yükümlülüktür. Uluslararası toplumu bu yükümlülüğün gereğini yerine getirmeye çağırıyoruz” denildi.

ABD İSTİHBARAT KURULUNA İSRAİL YANLISI İSİM

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, İsrail yanlısı olarak bilinen güvenlik uzmanı Samantha Ravich’i istihbarat danışma kuruluna atadı.

Jerusalem Post gazetesinde yer alan habere göre Trump, daha önce eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’in ulusal güvenlik danışman yardımcılığını yapan Samantha Ravich’i, İstihbarat Danışma Kurulu (PIAB) Başkan Yardımcılığına getirdi. İsrail yanlısı tutumuyla bilinen Demokrasileri Savunma Vakfı adlı düşünce kuruluşunun kıdemli danışmanlarından Ravich, Ravich, Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü ile George W. Bush döneminin İç Güvenlik Bakanı Michael Chertoff’un kurucusu olduğu Chertoff Grup’ta da araştırmacı olarak çalışıyordu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sanders 2020’de Trump’ı geçebilir

SONRAKİ HABER

Bir gölge yazarı nasıl tanırsınız?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...