23 Ağustos 2018 10:13

Cezaevinde tele takılan gazeteye soruşturma

Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde gazeteyi yan koğuşa atmaya çalışan 16 tutukluya etkinliklere katılmama cezası verildi.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde ellerindeki gazeteyi rulo yaparak yan koğuşa atma girişiminde bulundukları gerekçesiyle 16 tutukluya, “gruplaşma” iddiasıyla bir ay süreyle etkinliklere katılmama cezası verildi. Kürtçe ifade verme talebi de “anlaşılmayan bir dil” olarak tutanağa geçirildi.

Diyarbakır 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde 30 Temmuz 2018 tarihinde A-5 koğuşunda bulunan tutuklular, ellerinde bulunan gazeteyi rulo yaparak yan koğuştaki (A-4 koğuşu) arkadaşlarına okumaları için attı, ancak gazete koğuşlar arasında bulunan tellere takıldı.

Edinilen bilgilere göre, A-4 koğuşunda bulunan tutuklulardan bir kısmı gazeteyi düşürmek için havalandırma bahçesinden tellere pet şişe atarken, bir kısmı da koğuşun üst katındaki pencereden ince iple almaya çalışır. Tutukluların, tüm çabaları başarısız olurken, bu arada cezaevi çatısındaki “Uyarı Sensörlerine” bir cismin takılması ve tutukluların bunu almaya çalışılmasının fark edilmesi üzerine cezaevi idaresi, infaz ve koruma memurları, A-4 ve A-5 koğuşlarına baskın düzenleyerek arama yaptı.

DİSİPLİN SORUŞTURMASI

Baskında koğuş detaylı bir şekilde aranır, ancak herhangi bir cisme rastlanmazken, tellerde rulo haline getirilmiş gazete indirilir ve el konulur. 30 Temmuz’da tutulan tutanağa istinaden Cezaevi Disiplin Kurulu Başkanlığı, A-4 koğuşunda bulunan Osman Özüm, Ercan Tunç, Nurullah Çiftçi, Nuri Keleş, Abdurezzak Şimşek, Lokman Akbaba, Necati Çepik, Mehmet Polat, Aydın Altığ, Recep Bal, Yahya Fidan, Şükrü Göktürk, Ramazan Alğan, Nevzat Tedik, Mehmet Aylak ve Veysel Güntin hakkında disiplin soruşturması başlattı.

İFADELERİ ALINMADI

Disiplin Kurulu, 1 Ağustos’ta yazılı savunma için tutuklulara yazı gönderdi, ancak 16 tutuklu, sözlü savunma yapmak için kurula dilekçeyle başvuru yaptı. Bunun üzerine kurul tutuklulardan Güntin ve Altığ’ı sözlü savunma vermeleri için koğuştan alarak Disiplin Kurulu Başkanlığı’na götürüldü. Savunmalarını Kürtçe yapacaklarını söyleyen Güntin ve Altığ’dan, askeri nizamda durarak ifade vermeleri istendi. Bu durumu kabul etmeyen iki tutuklunun ifadesi alınmadan koğuşlarına geri götürüldü.

TUTUKLULARA BİR AYLIK ETKİNLİK CEZASI

Disiplin Kurulu Başkanlığı, ifadesi alınmayan 16 tutuklu hakkında, 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun, “olumsuz davranışa yönelik gruplaşmaya neden olmak veya bu nedene bağlı olarak bir gruba katılmak” fiilini düzenleyen 40. maddenin 2. fıkrasının d bendi uyarınca “Bazı etkinliklere katılmaktan 1 ay süresince alıkoyma” cezası verildi.

ANLAŞILMAYAN BİR DİL!

İki tutuklunun Kürtçe ifade verme talebi “ifadelerini anlaşılmayan bir dille verecekleri” şeklinde karar tutanağına geçirilirken, Disiplin Kurulu Başkanlığı’nın karar tutanağında Kürtçe ifadesini kullanmaktan kaçınması dikkat çekti. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Organ nakli hayata bağladı

SONRAKİ HABER

Keyfi uygulamalarla mahpusların tedavi hakkı engelleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...