11 Ağustos 2018 11:20
Son Güncellenme Tarihi: 11 Ağustos 2018 15:18

Bursa'da yerleşim alanlarına sıçrayan orman yangını söndürüldü

Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Çağrışan köyünde ve İznik'in Elbeyli Mahallesi'nde çıkan orman yangınları söndürüldü.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Çağrışan köyünde bugün saat 12.30 sıralarında ve İznik ilçesinin Elbeyli Mahallesi'nde saat 13.00 sıralarında orman yangınları çıktı. Rüzgarın etkisiyle yerleşim araçlarına da sıçrayan yangın, uzun uğraşlar sonucu kontrol altına alındı. Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Yangını birkaç yerden başlaması nedeniyle şüpheli buluyorum" açıklaması yaparken Bursa Valisi İzzettin Küçük, "Yangının birkaç yerde başlamasıyla ilgili söylentiler doğru değil. Rüzgarla ilgili sıçramalar var. Tamamen rüzgarla ilgili bir hadise. İlk değerlendirmelerimiz sabotaj değildir" dedi.

ÇIKIŞ NEDENİ BELİRLENEMEDİ

Bursa'nın Mudanya ilçesine bağlı Çağrışan köyünde henüz bilinmeyen bir nedenle orman yangını çıktı. Dumanlar, Bursa-Mudanya karayolunu kapladı. Yangının söndürülmesi için Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekipleri ve Orman Bölge Müdürlüğü görevlileri çalışma başlattı. Orman Bölge Müdürlüğü'ne ait arazözler ile itfaiye ekiplerinin yangına karadan müdahale ettiği belirtilirken Bursa, İstanbul, Bilecik ve Karabük'ten istenilen helikopterler de alevlere havadan müdahale etti.

Orman yangınının Çağrışan, Göynüklü ve Bademli mahallelerini tehdit ettiğini söyleyen Göynüklü Mahalellesi Muhtarı Turgay Demirci, "Yerleşim yerleri tehdit altında. Ben ailelerden uzak kalmalarını istiyorum" açıklaması yaptı.

KARAYOLU TRAFİĞE KAPATILDI

Bursa-Mudanya karayolu, yangın söndürülene dek Geçit mevkiinde çift yönlü olarak trafiğe kapatıldı.

YANGIN YERLEŞİM YERLERİNE SIÇRADI

Yangın, rüzgarın etkisiyle yayıldı. Alevler, Bademli Mahallesi'ndeki bazı villalara sıçradı. Villaların çatılarının yandığı görüldü. Alevlere ekipler ve vatandaşlar müdahale ederken, diğer konutlarda oturanlar ise evlerini boşalttı.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, alevlere 6 helikopter ile müdahale ettiklerini söylemiş, "Yangın şu anda Mudanya yolunda sağ tarafta bulunan villaları nispeten tehdit ediyor" demişti.

BAŞKAN TÜRKYILMAZ: YANGINI ŞÜPHELİ BULUYORUM

Yangının söndürülmesi çalımaları devam ederken açıklama yapan Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "Yangını birkaç yerden başlaması nedeniyle şüpheli buluyorum. Benzer olayı biz 2015 yılında yaşamıştık. Burada rant için yangın çıkaranlar olursa onlara fırsat vermeyeceğim. Beklentileri tepetaklak olacak. Bunu bilsinler" dedi.

Mudanya'nın Çağrışan Mahallesi'nde 2015 yılında çıkan orman yangınında, karaçamdan oluşan 50 hektarlık alan kül olmuştu.

VALİ KÜÇÜK: İLK BELİRLEMELERİMİZ SABOTAJ DEĞİL

Bursa Valisi İzzettin Küçük, şiddetli poyrazın çalışmaları olumsuz etkilediğini belirtip, "Rüzgar yangının sıçramasına neden oluyor. Bu da çalışmalarımızı etkiliyor. Bursa ve ilçelerinin yanı sıra çevre illerden de destek istedik. Birçoğu geldi, bazıları yolda" dedi.

Kendisinin olay yerinde olduğunu belirten Vali İzzettin Küçük, yangın bölgesinde incelemelerde bulunduktan sonra gazetecilere açıklama yaptı.

Yangının çıkış nedeninin henüz belli olmadığını ifade eden Vali Küçük, “Yangının değişik yerlerde olmasının nedeni rüzgardan yaşanan sıçramalar. 200-300 dönümlük bir alanda yangın var. Alevlere, 6 helikopter, 1 uçak  ve yüzlerce arazöz ile müdahale ediyoruz. Niye bu kadar araçla müdahale ediyoruz? Çünkü, rüzgar şiddetli. Şu anda kontrol altına alındı. Birkaç saat içerisinde duruma hakim olacağız. En büyük yoğunluğu evlerin olduğu bölgelere verdik. Şu anda kişilere ait can kaybı ve mal kaybı yok. Çevre illerden yardım ekipleri geldi. Belediyemizin tüm araçları burada. Karayollarından ve DSİ’nin ekipleri burada. Yerleşim alanlarındaki vatandaşların can güvenliği için çalışıyorlar. Güvenlik ve jandarma ekiplerimiz burada. Çağrışan bölgesinde ağırlıklı çalışılıyoruz. Yangının birkaç yerde başlamasıyla ilgili söylentiler doğru değil. Rüzgarla ilgili sıçramalar var. Tamamen rüzgarla ilgili bir hadise. İlk değerlendirmelerimiz sabotaj değildir" dedi.

Vali Küçük, Mudanya'da yapılan çalışmalar hakkında yerinde bilgi aldıktan sonra Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın Akın ile helikoptere binip havadan incelemelerde bulundu. Yalçın Akın'dan bilgi alan Vali Küçük daha sonra Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nde basın açıklaması yaptı.

Sıcak havalardan dolayı bir cam parçasının dahi yangın çıkartabileceğini söyleyen Vali Küçük, yangının, yol kenarında başlaması nedeniyle atılan bir izmaritin neden olduğunu düşündüklerini söyledi. Kesin çıkış nedeninin yapılacak incelemelerden sonra netleşeceğini ifade eden Vali İzzettin Küçük, 12.30 sıralarında başlayan yangının kontrol altına alındığını söyledi.

Müdahalelerde önceliklerinin yaşam alanlarının bulunduğu bölgeler olduğunun altını çizen Küçük, iki evin küçük çaplı çatısına zarar verdiğini belirtirken, bunun dışında can ve mal kaybının olmadığını sözlerine ekledi.

SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Yazılı basın açıklaması yapan Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı da olayla ilgili olarak geniş kapsamlı soruşturma başlattıklarını duyurdu.


İZNİK'TE DE ORMAN YANGIN ÇIKTI

Bursa'da, Mudanya ilçesinin ardından İznik'te orman yangını çıktı. Bugün saat 13.00 sıralarında kırsal Elbeyli Mahallesi Hesfetli mevkisinden yükselen dumanları gören mahalleli, itfaiyeye haber verdi. İhbar üzerine bölgeye Orman Bölge Müdürülüğü'ne bağlı ekipler sevk edildi. Havadan helikopter, karadan ise arazözlerle müdahale edilen yangın söndürüldü.

İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, itfaiye araçlarıyla söndürme çalışmalarına destek verdiği çalışmaları Elbeyli'ye gelerek yerinde takip etti. (Bursa/DHA)

ÖNCEKİ HABER

PEN Türkiye, ayın kitabını seçti: Ahmed Arif - Abisi Olmak Halkının

SONRAKİ HABER

Kanser hastası Hasan Subaşı'na özgürlük istendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa