09 Ağustos 2018 16:00

Çocuk istismarına karşı Bakanlığın çalışması yokmuş

Adalet Bakanlığı, çocuk istismarının önlenmesi için gönderilen dilekçeye itiraf gibi yanıt verdi: Herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır.

Fotoğraf: EVRENSEL

Paylaş

Burcu YILDIRIM
Ankara

Adalet Bakanlığı, kadınların çocuk istismarlarının önlenmesine ilişkin gönderdiği dilekçelere itiraf gibi yanıt verdi: “Belirtilen taleple ilgili olarak Bakanlığımız tarafından yürütülen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır.” 

Kadınlar, Türkiye’nin birçok yerinde düzenledikleri imza kampanyasıyla sürekli olarak artış gösteren çocuk istimarları konusunda önlem alınmasını istemişlerdi. “Çocuk İstismarını Aklatmayacağız” sloganıyla düzenlenen kampanya ile yıl içerisinde toplanan imzalar Meclis’e yollanmıştı. Ancak Ankara’nın Çankaya ilçesinden gönderilen imzalara gelen yanıt “Yok artık” dedirtti. 

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürülüğü tarafından Emek Partisi Çankaya İlçe Başkanı Döndü Taka Çınar’a verilen yanıtta, “Mail yoluyla bakanlığımıza gönderdiğiniz ve ilgisi nedeniyle Genel Müdürlüğümüze iletilen, içeriği itibariyle bazı önerilerin yer aldığı, bila tarihli başvurunuz incelenmiştir. Belirtilen taleple ilgili olarak Bakanlığımız tarafından yürütülen herhangi bir çalışma bulunmamaktadır” denildi. 

‘BAKANLIK İSTİSMAR KARŞISINDA GAYRI CİDDİ’

Düzenledikleri imza kampanyasını ve Adalet Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nden gelen cevabı değerlendiren Emek Partisi Çankaya İlçe Başkanı Döndü Taka Çınar, “Siyasi iktidarın, onun  bürokrasisinin çocuk istismarları karşısında gayri ciddi olduğunun belgeleridir” dedi. Her gün çocukların kayıp haberleri ve öldürmelere varan istismarların önlenmesine dair bir çalışmanın bulunmadığını yazabilmenin “İnsan olarak yüreksizliğin, siyasi iktidarın ise en hafifinden aymazlığının göstergesi olarak değerlendiriyorum”diyen Çınar, “Timsah gözyaşları değil, bir an önce çözüm üretmek, caydırıcı düzenlemeleri gündeme getirmek gerekir” diye konuştu. Çınar, “Çocuk istismarlarının durdurulması siyasi iktidarın ve yetkili kurumlarının görevidir öncelikle. Bu meselenin Meclis ve Bakanlık bürokrasisi arasında savsaklanması kabul edilemez. Taleplerimizin takipçisi olma ve mücadeleye kararlılıkla devam edeceğimizi belirtmek isterim” dedi.

YILDA 8 BİN ÇOCUK İSTİSMARA UĞRUYOR

Adalet Bakanlığı’nın herhangi bir çalışmada bulunmadığını söylediği konu, çocukların en temel insan haklarının korunması ve cinsel istismara karşı önlemler alınmasını içeriyordu. Kadınların ülkenin birçok yerinde dernekler ve siyasi partiler aracılığıyla imza attığı metinde şöyle deniliyordu: “Her geçen gün çocuk istismarının artışına tanık oluyoruz. Verilere göre yılda ortalama 8 bin çocuk istismara uğruyor. Bu konuda açılan dava sayısı son 10 yılda yaklaşık 3 kat arttı. Bizler bu tabloyu yaratan tüm nedenlerin araştırılarak çözüme ilişkin somut adımlar atılmadan çocukları koruyan  gelişim ve eğitimleri başta olmak üzere geleceklerini güvence altına alan yasal, idari ve kurumsal düzenlemeler olmadan değişimin mümkün olmayacağını biliyoruz.”

18 YAŞ ÖNCESİ EVLİLİKTE ‘İZİN’ KALDIRILSIN

İmza metninde çocukların parasız, ulaşılabilir ve nitelikli eğitim hakkının olması, farklı vasıflardaki yurtlara ve sıbyan mekteplerine mahkum edilmemeleri, 18 yaş öncesi hakim-veli izni ile evlenmeye olanak sağlayan kanun maddesinin kaldırılması, cinsel istismar bakımından yaş ayrımı yapılmadan sanıkların cezalandırılması, bu sanıklara iyi hal indirimi uygulanmaması, cinsel istismarın önlenmesi ve mağduriyetin etkilerinin azaltılması açısından yaygın, ulaşılabilir ve mağdurun korunmasını ve güçlendirilmesini sağlayacak merkezlerin açılması gibi talepler bulunuyordu.

ÖNCEKİ HABER

Muğla'da maden ocağında üzerine kaya parçası düşen işçi öldü

SONRAKİ HABER

‘İktidar hasta tutuklular için hiçbir adım atmıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa