30 Temmuz 2018 23:00

TRT sanatçıları Evrensel'e anlattı: Emekliliğe zorlanıyoruz

Sanatçılar, TRT sanatçılarının emekli edilerek, TRT’den sanat ve halk müziğinin kaldırılacağı endişesini dile getirdi.

TRT logosu

Paylaş

Yasemin ÖZTÜRK
Ankara

TRT’de 703 sayılı KHK’nin ardından, TRT’nin yeniden yapılandırılması ve 3 bin kişinin işten çıkarılacağı iddiası gündeme geldi. 3 bin çalışanın, ihtiyaç fazlası personel (İFP) tespit edildiği öğrenilen TRT’de, emekliliği gelmiş personelin de emekliliğe zorlandığı belirtiliyor. 

Doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlanan TRT çalışanları kurumda yaşananları Evrensel’e anlattı.

TRT Genel Müdürlüğünün sanatçısından tonmaystırına, spikerinden idari kadroya kadar 50  yaş üzerindekileri emekliliğe zorladığını belirten sanatçılar; “Sadece Ankara radyosu değil, tüm illerdeki TRT radyolarında çalışanlar emekliliğe zorlanıyor. Kalanları kısa sürede bir havuzda toplayacaklar, oraya buraya gönderecekler. Para kalmadı, radyoyu kapatacaklar” şeklinde yaşananları aktarıyor.

TRT sanatçılarının emekli edilerek, TRT’den sanat ve halk müziğinin kaldırılacağı endişesini dile getiren sanatçılar; “Halk varoldukça halkın müziği yok edilemez. TRT seçim döneminde yıprandı gerekçesi öne sürülerek radyo kapatılıyor” diye konuştular.

‘RADYOLARIN KAPATILMASI DEMEKTİR’

Evrensel'e konuşan sanat müziği sanatçısı; “Ana kumanda, teknik ekip, montaj bunlar radyonun en değerli temel taşları. Bilgi ve birikimleriyle radyoya ses verenler bunlar. Şimdi ana kumanda teknik ekip dağıtılıyor. Emekliliğe zorlanıyor. Ana kumandanın dağıtılması, tüm illerde radyoların kapatılması demektir, hepsine teknik hizmet buradan veriliyor” diye konuştu.

HALKIN PARASI PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

TRT genel müdürlüğü yardımcılıklarına ve başkanlıklara kara yollarından, devlet su işlerinden yandaşların atanarak getirildiğine dikkat çeken sanatçı, “Basın yayınla alakası olmayan kişiler yönetici yapıldı. Bir yönetici; ‘Ana kumanda gereksiz, eski yayınların tekrarı yapılır, yayın telefondan da yapılabilir’ diyecek kadar bilgisiz ve radyoyu tanımıyor. Yönetim tarafından yıllardır, medya yapım şirketlerine ve yandaş sanatçılara çok yüksek paralar verildi, programlar yaptırıldı. Halkın parası peşkeş çekildi. TRT’nin kasasında para kalmadı, ekonomik kriz de bir yandan. Televizyonda da küçültülmeye gidiliyor. televizyonun Ankara’dan İstanbul’a taşınacağı ve Ankara’daki binaların da satılacağı söylentileri var.”

HALK VAROLDUKÇA MÜZİĞİ DE YAŞAR

Bir halk müziği sanatçısı da halk müziğinin TRT’den kaldırılarak yok edilemeyeceğini vurgulayarak; “Halk müziği saz ve ses sanatçılarına zaten solcu, Alevi diye baktıkları için halk müziği lağvedilecek. TRT Cumhurbaşkanlığına bağlandı. Artık kalan ses sanatçıları da havuzdan belediyelere verilir ya da cumhurbaşkanlığında tasavvuf müziği korosu olarak ilahi söylerler. TRT halk müziğini kaldırsın. Bu halk varoldukça halkın müziği de yaşar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Nusaybin davası: Savunmalar işkence olarak geri dönüyor

SONRAKİ HABER

Ormanlarımız neden yanıyor?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...