Beyoğlu Sütlüce'deki toprak kayması sonrası 4 katlı bina çöktü

İstanbul'da Beyoğlu'daki bir temel açma çalışması sırasında toprak kayması yaşandı. 4 katlı bina tahliye edildikten sonra çöktü.

24 Temmuz 2018 07:02
Son Güncellenme Tarihi: 25 Temmuz 2018 06:37
Paylaş

Beyoğlu İmrahor Caddesi üzerinde bulunan bir temel açma çalışması sırasında toprak kayması yaşandı. Toprak kayması sebebiyle zemini boşalan binada yaşayanlar tahliye edilirken çevrede geniş güvenlik önlemi alındı. Bina bir süre sonra büyük bir gürültüyle çöktü. Bir facianın eşiğinden dönülürken İstanbul’daki kaçak yapılaşma ve altyapı sorunu bir kez daha ortaya çıktı.

Olayın ardından binası yıkılan ev sahibi, yaptığı açıklamada binanın yanında yapılan inşaatın tehlike yarattığını yetkililere aktardıklarını söylerken Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan binanın ruhsat ve iskanının olmadığını, temelinde sorun olduğunu ifade etti. İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe ise alınmayan güvenlik önlemlerinin binanın yıkılmasına davetiye çıkardığına dikkat çekti.

EV SAHİBİ: UYARDIK SÖYLEDİK

DHA’nın haberine göre binanın sahibi olan Emin Ertürk, yaptığı açıklamada şunları söyledi: Arda Turan burada kardeşi adına bir otel inşaatına başladı. Arkadaşlarla istişare ettik. Biz doğma büyüme buralıyız, buranın kaya yapısını biliyoruz. Uyardık, söyledik. Onlar da profesörlerin su çekmeden dolayı burada bir şey olmayacağını, sıva çatlağı olacağını belirttiğini söyledi. Ama ben onlara bunların emarelerini söyledim. Belirgin bir şekilde açılma oldu. Resimlerini gösterdik, çağırdık gösterdik, ben onları uyardım. Bazen hayatta iki kere iki dört etmiyor. Tek sevincim, içinde kimsenin olmaması. Herkesi tahliye edebildik. Şu anda kimseye zarar gelmeden ne olacaksa olsun. Mal ikinci sırada.

Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan ise “Burada bir istinat duvarı var, normalde boşluğun arkasında şu an görmediğimiz bir duvar. Bu duvarın arkasındaki kum aşırı yağmurdan şişiyor, şişince patlıyor. Arkadaki dolgu tamamen yeni yapılan bir inşaatın çukuruna doluyor. Bu arada hemen arkada şu anda yıkım tehlikesi olan bina 1994’te kaçak olarak yapılmış. Ruhsatsız, iskansız ve temelinde sorun var” diye konuştu.

GÖKÇE: GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINMAMIŞ

Beyoğlu’daki binanın çökmesi üzerine Evrensel'e açıklamalarda bulunan İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe de yaşananların ihmal kaynaklı olduğunu söyledi. İnşaatlarda hafriyat yapımının bir kuralı olduğuna dikkat çeken Gökçe, “Hafriyat yapılırken bir mühendislik kuralı olarak istinat duvarları yapılması lazım ama yapılmamış” dedi. Beyoğlu Belediye Başkanı Demircan’ın binanın kaçak olduğuna dair yaptığı açıklamaları da değerlendiren Gökçe, “Bina kaçaksa bugüne kadar neden göz yumuldu? Belediye olarak neden denetlemedin, niye müsaade ettin?” şeklinde konuştu.

DEMİRCAN: 9 BİNADA SIKINTI VAR

DHA'nın haberine göre Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, olay yerinde incelemelerde bulundu.

Basın açıklaması yapan Demircan şöyle konuştu:

“Hepimizin gözü önünde cereyan eden olayın teknik raporu çıktıkça sizle paylaşacağız. Bugün doğrudan ilgilendiğimiz 3, dolaylı olarak ilgilendiğimiz 6 bina daha var. Toplamda 9 binayı tehdit altında gördük. Malum birisi çöktü. 7 tane bağımsız vardı. 7 tane bağımsız yapıda da kiracı ve ev sahiplerini çevredeki otellere yerleştirdik. Peşinden sıkıntı içinde 2 bina daha vardı. Orada da 22 aile vardı. Onları da otellerde konaklatıyoruz. Toplam 3 binadaki 29 aileyi bugün yarın otellerde konuk ediyoruz. Önümüzdeki günlerde teknik raporları gözlemleyip ona göre diğer binalara ne yapacağımızı ona göre belirleyeceğiz.  Onun dışında tedbiren 6 binayı da boşaltmıştık. Gün içinde onun de ne olacağını hep birlikte karar vereceğiz. Elbette, hem bakanlığımız, hem büyükşehrimiz, hem kaymakamlığımız ve belediyemiz olarak bu işin ilk kıpırdadığı andan itibaren sahadaydık. Gerekli uyarıları yaptık. Kimsenin canına zarar gelmedi, gelen mala geldi. 9 bina sıkıntı altında, risk altında, diğer 6 binayı da gözlemliyoruz."

Bir gazetecinin, “Bina kaçak mı" sorusuna ise Demircan, "Tüm bunlar teknik incelemelerin ardından kamuoyu ile paylaşılacak" dedi.

'ARDA TURAN'IN OTEL İNŞAATI'

Demircan, Sütlüce'deki İmrahor Caddesi'nde çöken binanın sakinleri ile aynı cadde üzerindeki bir otelde toplantı düzenledi. Çöken binanın sahibi Emin Ertürk, toplantı sonrası açıklamada şunları söyledi:

"Yan tarafta bir inşaat başladı. Arda Turan'ın otel inşaatı. Arkadaşlar başladığında 'Hayırlı uğurlu olsun' dedim. Gerçekten de sevinirim ama başından beri de mühendis arkadaşımızla görüşüyoruz. Bu otel de dahil yapılan inşaatın her şeyini bilirim. Arkadaşımıza da söyledim. Buradaki kaya yapısı yana doğrudur. Arka taraftan kaymaz, yandan kayar. Arkadaşımız 'Evet, doğru söylüyorsunuz' dedi. Süreci takip ederken bazı emareler oluşmaya başladığında söyledim. Onlar da geldiler. Ölçtüler, biçtiler. 'Ölçüyoruz, bir hareket yok. Binada bir değişiklik yok' cevapları vardı. İçerde fiili olarak gözle görülür emareler olduğunu arkadaşımız da gördü, kabul etti ama 'Bizim bir danışman profesörümüz var. Bunlar sıkıntı değil. Emniyet için bir sıkıntı oluşturmaz' dedi. Bu profesör arkadaş bana 'Olmaz' diye bir yazı versin diye bir talepte bulundum ama o yazı bana gelmedi. Bu durumu biz, müteahhit arkadaşlarımız, başkanımız bir şekilde çözeceğimizi düşünüyorum. Can kaybı olmadığı sürece mağduriyetleri bir şekilde hallederiz." 

İMO: RANT BEKLENTİSİ İNSAN HAYATINDAN DAHA DEĞERLİ HALE GETİRİLDİ

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, İstanbul Sütlüce’de çöken bina ile ilgili yaptığı açıklamada kentsel dönüşüm odaklı rant beklentisinin insan hayatından daha değerli hale getirildiğini vurguladı.

1999 depreminden bu yana bazı kamu binalarının güçlendirilmesi ya da yıkılıp yeniden yapılması ve bazı bölgelerdeki kentsel dönüşüm projeleri (!) haricinde, riskli yapılar için sonuç alıcı uygulamaların geliştirilmediğinin bilindiği ifade edilen açıklamada; “Sütlüce’deki olay projektörlerin iskanı olmayan, mühendislik hizmeti almadan üretilen kaçak yapılara çevrilmesini zorunlu kılmaktadır. İstanbul genelinde kaç tane böyle konut bulunmaktadır? Bu konutlarda kaç insan yaşamaktadır? İnsanların can ve mal güvenliği için ne gibi önlemler alınmaktadır? Komşu parseldeki temel kazısından bile etkilenerek yıkılan binaların, olası bir depremde ayakta kalması mümkün müdür?” soruları soruldu.

Sorulan bu soruların muhatabının merkezi ve yerel yönetimler olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi; “İstanbul'daki yapıların kayda değer oranda kaçak ve ruhsatsız olduğu bilinmektedir. İstanbullular merkezi ve yerel yönetimlerden kaçak ve ruhsatsız yapılaşmaya dönük köklü çözüm beklemektedir. Oysa hükümet, Haziran ayı içerisinde ‘imar barışı’ adı altında imar affı ilan ederek kaçak ve ruhsatsız yapılara af getirmiştir. Fuadiye Sokakta bulunan bina büyük olasılıkla imar affından yararlanacak ve mevcudiyetini yasal statü ile pekiştirecektir, üstelik taşıyıcı sistem güvenliği-inşaat mühendislerince değil- bina sahiplerinin beyanıyla  tescillenerek. Yine anlaşılmaz bir uygulamaya imza atan Hükümet, 2018'in Mayıs ayı içerisinde yapı ruhsatlarında mühendis imzası bulunma zorunluluğunu kaldırdı. Mühendisin bilgisi haricinde hazırlanacak yapı ruhsatlarının yapı üretimine ne gibi katkısı olacak bilinmez ama mühendislik hizmeti almadan yapı üretimini teşvik edeceği açıktır. Bir taraftan imar affı getireceksiniz, diğer taraftan yapı üretim sürecinden mühendisleri uzak tutacaksınız, Fuadiye Sokak faciasında olduğu gibi kamusal sorumluluğunuzu yara sarma, binanın boşaltılmasıyla sınırlı tutacaksınız.”

Mühendislik mesleğini devre dışı bırakan, mühendisleri itibarsızlaştıran, imar aflarıyla kaçak yapılaşmayı ödüllendirenlerden insanın can güvenliğini koruması, İstanbul'u depreme hazır hale getirmesinin beklenemeyeceği dile getirilen açıklamada; “Ne yazık ki bu gün kentsel dönüşüm odaklı rant beklentisi insan hayatından daha değerli ilan edilmiştir. Ülkemiz Hicret apartmanı, Zümrüt apartmanı gibi depreme gerek kalmadan yıkılan ve onlarca cana mal olan facialarıyla ünlüdür. Fuadiye Sokak ise apartman sakinlerinin dikkatiyle can kaybı olmadan atlatılmıştır. Hicret'ten, Zümrüt'ten çıkarılmayan ders şimdi Sütlüce ile devam etmektedir; umarız bu defa ders alınır” denildi. (İstanbul/EVRENSEL)


BİNA ÇÖKMEDEN ÖNCE YAŞANAN TOPRAK KAYMASI KAMERADA

Beyoğlu Sütlüce'de 4 katlı binanın çökmesine neden olan yan taraftaki inşaatın istinat duvarının çökme anı amatör kamera tarafından kaydedildi.

İmrahor Caddesi üzerinde bulunan temel inşaatında yağış nedeniyle toprak kayması yaşanmış ve saatler sonra da yan tarafta bulunan 4 katlı bina çökmüştü. Yaşanan olaya neden olarak gösterilen yandaki inşaatın istinat duvarının çökmesi amatör kamera tarafından saniye saniye kaydedildi. Görüntülerde, istinat duvarında yaşanan çatlamaların ardından, duvar çöküyor. (DHA)

 

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Federer, Rogers Cup'a katılmayacak

SONRAKİ HABER

Antik kent üzerine AVM için 'imar barışı' başvurusu protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...