27 Haziran 2018 13:47
Son Güncellenme Tarihi: 27 Haziran 2018 14:32

Soma davası devam ediyor: Aileler adalet istiyor

301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma katliamına ilişkin davanın 22. duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Soma'da yaşamını yitiren Mustafa Kaya’nın eşi Naciye Kaya, 11 Temmuz 2017'deki duruşma öncesi kortejin önünde yürüyor.
Fotoğraf: DHA

Paylaş

Dilek OMAKLILAR
Manisa

Soma’da 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin davanın 22. duruşmasına devam ediliyor. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde geçen hafta başlayan ve 24 Haziran seçimleri dolayısıyla bu haftaya ertelenen 22. duruşmada tutuksuz sanıklar savunma yaptı. Suçlamaları kabul etmeyeb sanıklar beraatlerini istiyor.

Öğleden önceki oturumda Teknik Genel Müdür Yardımcısı Hayri Kebapçılar söz aldı. Özellikle proje yapımında görevli olduğuna ilişkin iddialara yanıt veren Kebapçılar, “Bilgi sahibi olmak yetki sahibi olmak değildir. Yönetime muhalefet edemezdim, ocağın işleyişi ile alakalı” dedi. Mahkeme Başkanı “Çalışma Bakanlığına vermiş olduğunuz beyanda ‘proje yaparım’ demişsiniz, ama İşletme Müdürü Akın Bey ‘Hayri Beyden gelir projelendirme’ dedi. Proje oluşumunda iki beyanda birbirini tutmuyor” dedi.

Kebapçılar’ın savunmasının ardından mahkemeye ara verildi.

MAHKEME BAŞKANI AİLELERE SÖZ HAKKI VERMEDİ

Duruşmaya öğleden sonra tutuksuz sanıkların dinlenmesiyle devam edildi. Sanık savunmaları sırasında aileler söz hakkı istedi. Mahkeme Başkanının izin vermemesi üzerine sinir krizi geçirenler oldu.

Öncelikle görev tanımlaması yapan sanıklar kendileriyle ilgili hiçbir iddiayı kabul etmeyerek beraatlerini istedi. Sanıkların, madencilere iş güvenliği eğitimi verdiklerini tekrar etmeleri üzerine madenci aileleri, "3 günlük işçileri madenlere indirdiniz" şeklinde tepki gösterdi.

Mahkemeye Can Gürkan ile devam edilecek. Verilen 10 dakikalık arada ailelerden biri mahkemeye tepki gösterek, "Tek adam tek yönetim burada da, bizi niye konusturmuyorlar?" dedi.

DAVA SÜRECİ

2014 yılında meydana gelen ve 301 işçinin yaşamını yitirdiği dava, mart 2015’te mahkemenin iddianameyi kabul etmesiyle başladı. Aralarında Soma Patronu Can Gürkan’ın da bulunduğu 5’i tutuklu, 51 sanığın yargılandığı davada, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ise tutuksuz yargılanıyor.

HAZIR OLAN MÜTALAA 1 YIL SONRA AÇIKLANDI

Sanıklar daha önce olası kastla yargılanırken, davayı yürüten ve soruşturmaya hakim olan mahkeme heyeti 2 sene önce değişti. Mahkeme başkanlığına Afşin Elbistan B Termik Santralinin Çöllolar kömür sahasında yaşanan ve 11 işçinin yaşamını yitirdiği, 9 işçinin cenazelerinin ise halen toprak altında olduğu iş cinayeti davasında, sanıklara sadece para cezası veren Hakim Salih Pehlivanoğlu atandı. Aynı zamanda davanın savcısı da değişti. Yeni savcı aylar önce “Mütalaa açıklayacağım” demesine rağmen 1 sene 2 ay sonra, geçtiğimiz mart ayında mütalaasını açıkladı.

'ÖNGÖRÜLEBİLİR ANCAK İSTENMEYEN!'

Savcı mütalaasında, ocaktaki sorunların patronlar tarafından bilindiğini, ölüm ve yaralamalarla madendeki sorunlar arasında illiyet (nedensellik) bağı olduğunu ifade etti. Madendeki sorunların çözümü için TKİ’ye projeler sunulduğunu ancak üretim maliyet nedeniyle bu projelerin uygulanmadığına dikkat çeken savcının mütalaasında şu noktalar öne çıktı: “En fazla işçinin çalıştığı ve yangın riskinin en yüksek olduğu S panosunun üretime uygun olmamasına rağmen işveren tarafından bu bölgede işçi çalıştırılmaya devam edilmiştir. Davanın başlangıcında, olay tarihinde resmi olarak görevde olmadığı için takipsizlik kararı verilen Alp Gürkan’ın, yangına sebep olan olaylar sırasında şirket yönetim kurulu başkanı olarak görev yaptığı gerekçesiyle sorumlu olduğu kanaatine varılmıştır.”

Dosyanın savcısı, mütalaasında ihmallere ve sorumluluklara dikkat çekmesine rağmen, meydana gelen olayı “Öngörülebilir ancak istenmeyen” şeklinde tanımladı.

‘SANIKLARIN KURTULMASININ YOLU YAPILIYOR’

Savcı, olayın ailelerin ve avukatların talebi olan olası kastla (Sanığın alacağı ceza ölen kişi sayısına çarpılır) değil, bilinçli taksirle (Ölen kişi sayısına bakılmaksızın verilen, üst sınırı 22.5 yıl olan ceza) meydana geldiğini değerlendirdiğini söyledi.

Davada yaşanan bu gelişmeler avukatlar ve aileler tarafından, “Sanıkların kurtulmasının yolu yapıldı” şeklinde yorumlandı.

Davanın 22. duruşmasına geçen hafta başlandı. Geçen haftanın ilk gününde madenci ailelerinin avukatları söz aldı. Daha sonra sanıkların savunmalarıyla devam eden duruşmaya bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde devam edilecek. Adalet talep eden aileler ve avukatlar, adil bir yargılama için kamuoyu baskısının etkili olduğunu belirterek herkesi ailelerin hak arama mücadelesine destek vermek için davaya katılmaya çağırıyor.

Duruşmanın öğleden sonraki oturumunda tutuksuz sanıklar dinlendi. Sanık savunmaları sırasında aileler mahkeme başkanından söz hakkı talep etti. Hakimin izin vermemesi üzerine aileler sinir krizi geçirdi. Görev tanımlaması yapan sanıklar kendileriyle ilgili hiçbir iddiayı kabul etmeyerek beraatlerini istedi.

Verilen 10 dakikalık arada ailelerden biri mahkeme heyetine “Tek adam tek yönetim burada da var. Bizi niye konuşturmuyorlar” diye tepki gösterdi.

Daha önce savunmasını yapan tutuklu sanık Can Gürkan dün de söz aldı. Gürkan, “Ben patron olarak teknolojik gelişmeleri arttırmaya çalışıyorum. İş gücünü azaltan teknolojik şeyler istedim” diye konuşurken ailelerden biri, “Her şeyi almışsın da iş güvenliği alamamışsın” diyerek tepki gösterdi. 

Geçen haftaki savunmasını tekrar eden Gürkan, “Madencilikte emsali görülmemiş bir şey yaşadık, olayın sebebi bant yangını deniliyor, ama sorulması gereken bu bandın niye yandığı? Ne olduğunu bilmediğimiz bir şeyin tedbirini de alamıyoruz. Kör topal yürüyen bir adalet sistemimiz var. Umarım kararınızı hukukla verir, bu dosyayı kamuoyu baskısı ile karara bağlamazsınız” dedi. Mahkeme Başkanı ise “İmalarda bulunmayın, biz zaten hukukla karar vereceğiz” diyerek cevap verdi.

YARIN 09.30'A ERTELENDİ

Duruşmaya sanık avukatlarının savunmaları ile yarın saat 09.00’da devam edilecek.

ÖNCEKİ HABER

Mimar Sinan Üniversitesi'nin Fındıklı kampüsünde yangın

SONRAKİ HABER

İYİ Parti Karaçoban İlçe Başkanı Durmaz toprağa verildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...