07 Haziran 2018 22:21

Düşük notlara ebeveynler nasıl tepki vermeli, nelere dikkat etmeli?

Klinik Psikoloji Uzmanı Simge Saraç ile konuştuk: Karne bir araçtır amaç değil.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Nazife YAŞAR
İstanbul

Bir öğretim yılının daha sonuna geldik. 2017-2018 öğretim yılı bugün sona eriyor. 

Okul öncesinde 1 milyon 466 bin 409, ilköğretimde 10 milyon 657 bin 534, orta öğretimde 5 milyon 849 bin 970 olmak üzere toplam 17 milyon 973 bin 913 öğrenci bugün karne alacak. Kimi bir üst sınıfa geçecek kimi mezun olacak. Kiminin karnesi takdirlik, kiminin kırıkları olacak. Çocuğu okutmanın maddi, manevi yükünü taşıyan ebeveynler de heyecanlı zira çocuklarının ‘başarı’ durumlarını merak ediyorlar. Koca bir eğitim yılını bitiren çocuklar keyifli bir tatilin hayalini kuruyor. Bu keyfi ve beklentiyi bozacak ‘düşük not’ ya da ‘kötü’ karne karşısında ebeveynlerin üzüntüleri çocuğa sağlıksız bir şekilde yansıtılmamalı. Peki, “Düşük notlara ebeveyn olarak nasıl tepki vermeli, nelere dikkat etmeli”, Klinik Psikolog Simge Saraç’a sorduk: “Çocuğun karne notlarının düşük olması, başarısız olduğu anlamına gelmez. Karne sadece çocuğun neyi iyi neyi daha iyi yapması gerektiğine dair geribildirim veren bir araçtır, amaç değil. Notları düşük de olsa çocuğa güven vermek, yapabileceği konusunda desteklemek, çocuğun öz güvenini artıracaktır.” 

‘ÖDÜL SÖZEL OLMALI’

Ebeveynlerin çocuğu genelde ödülle desteklediğini belirten Saraç, “Başarının ödüllendirilmesinin başarıyı pekiştireceğini, ancak bunun illa maddi değeri olan bir ödül olmasına gerek olmadığını söyledi. Başarının sözel olarak ödüllendirilmesinin daha doğru olduğunu belirten Saraç, “Öğrenciyi başarısı için takdir etmek, hediye alınmasından çok daha  fazla cesaretlendirir, çocuğun  motivasyonunu ve öz güvenini artırır” dedi. Ödül başarıyı artırırken cezanın çocuğun motivasyonunu düşürdüğünü belirten Saraç, “Ceza öz güvene ciddi zarar verir. Bu nedenle, ceza vermektense, notların düşük olmasının  nedenlerinin anlaşılması, daha iyi olması için neler yapılabileceğinin konuşulması daha doğru olur” dedi. 

Bazı ebeveynlerin çocukları tatilde de ders çalışmaya zorlamalarını değerlendiren Saraç, “Ödevleri varsa yapması için desteklenmeli, seneye sınava girecek öğrenciler ders çalışmalı; onun dışında çocuk ders çalışması için zorlanmamalıdır. Enerjilerini atacakları spor faaliyetleri, hobilere yönelik etkinlikler yapmalı ve bol bol dinlenmeliler” dedi.          

KARNESİNDE KIRIK NOT OLAN ÇOCUĞA NASIL DAVRANILMALI?

  • Çocuk öncelikle, iyi olan notları için mutlaka pekiştirme yapmalı. 
  • Ebeveyn, çocuğunun düşük notlarından ziyade iyi not aldığı derslerine odaklanmalı.
  • Çocukla, düşük notların daha iyi olması için yapılabilecekler  konusunda konuşulmalı.  
  • Çocuğu rencide edecek, öz güvenini düşürecek tutumlardan uzak durulmalı. 
  • Notlar çocuğun başarılı veya başarısız olduğunun bir göstergesi değildir, çocuğa bu doğrultuda davranılmalı.   
ÖNCEKİ HABER

Flormar işçilerine: İşçiler birlik oldu mu zalimliğin hesabı sorulur

SONRAKİ HABER

Ünal: Adile Naşit’in ninni okuduğu Türkiye, bizim için tam bir kâbustu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...