02 Nisan 2018 08:31
Son Güncellenme Tarihi: 02 Nisan 2018 10:43

‘Halka rağmen Akkuyu'nun temeli atılamaz’

Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin temeli yarın atılacak. Mersinliler ise yargı süreci tamamlanmadan temel atılmaması gerektiğini söylüyor.

Paylaş

Turan DAL
Mersin

Akkuyu’da yarın temeli atılması planlanan Nükleer Santral projesi öncesi çevreciler bir kez daha nükleer santrale itiraz etti. Çevreciler, halka rağmen Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelinin atılamayacağını kaydetti. Öte yandan açıklamaya katılan EMEP MYK üyesi Sedat Başkavak, Orman Kanunu’nun 18’inci maddesine yapılan eklemeyle, Toroslara nükleer atık depolama alanları açılmasının sinyallerinin verildiğini aktardı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de katılımıyla yarın temeli atılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali Projesi’ne tepkiler devam ediyor. Bugün öğle saatlerinde Mersin Gazeteciler Cemiyeti’nde Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED)'in düzenlemiş olduğu basın toplantısına CHP Mersin Milletvekili Hüseyin Çamak, Emek Partisi İl Örgütü ve çok sayıda demorkatik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

‘TEMEL ATILSA BİLE MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEKTİR’

Nükleer santrallerin ülkemiz için teknik bir zorunluluk değil, siyasi bir tercih olduğunu kaydeden MERÇED Başkanı Sabahat Aslan, “Bu siyasi gerçeğin ülkemize felaket getireceği açıktır. Çünkü nükleer santraller güvensiz, insan ve doğa yaşamını tehdit eden, kirli teknolojiler olup atık sorunu çözülmemiştir. Rusya hükümeti ile yapılan Uluslararası Sözleşme ile yargı denetimi kısıtlanmıştır. Mersin’de halkın yüzde 86’sı ile belediyelerin çoğu nükleer santrale karşıdır. Akkuyu Nükleer Santrali’nin teknik eksikliklerine ve hukuksuz işleyişine karşı açtığımız davalar halen devam etmektedir. Dünyada demokrasi havarisi kesilen Rusya Devlet Başkanı Putin, Akkuyu Nükleer Santrali projesindeki hukuksuzlukları, teknik yanlışlıkları, eksiklikleri ve en önemlisi halkın itirazlarını görmezden gelerek Akkuyu Nükleer Santrali’nin temelini atmak için Türkiye’ye gelecektir. Mersin halkı Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli atılsa bile etkin mücadeleye devam edecektir. Çok geç olmadan Akkuyu Nükleer Santral projesinden vazgeçilmelidir” dedi.

‘TOROSLARA NÜKLEER ATIK DEPOLAMA ALANLARI YAPILMASI PLANLANIYOR’

Emek Partisi MYK üyesi Sedat Başkavak, “Orman Kanunu’nun 18’inci maddesine şu sözü ekliyorlar: ‘Orman içerisine arkeolojik kazı yapılması ve maden açılmasıyla depolama yapılması temelinde 29 yıllığına orman alanları kiraya verilir.’ Bu şu anlama geliyor: ‘Torosların içerisine istedikleri kadar maden sahası açabilirler ve istedikleri kadar tesis yapabilirler.’ Depolama tesisi adı altında Toroslara nükleer atık depolamak istiyorlar. Bu daha önce konuşulan bir konuydu. İran’ın uranyumu zenginleştirme tartışmaları yürütülürken Türkiye İran ve ABD arasında arabulucu oldu. Dolayısıyla biz şu an hem kıyıya yapılması planlanan nükleer santrali hem de Toroslara açılacak olan depolama tesislerini tartışmak zorundayız. Mersinliler olarak bu yönde bir çabaya girişmemiz ve Mersinimize zarar verecek bu oluşumlara karşı mücadele etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

‘YARGI SÜRECİ BİTMEDEN AKKUYU'DA TEMEL ATILMAMALI’

Akkuyu nükleer santral
(Fotoğraf: DHA)

Mezopotamya Ajansına konuşan Mersin Nükleer Karşı Platform (NKP) Dönem Sözcüsü Av. Alpay Antmen, santralin iptali için dava açtıklarını ve hatalı olan ÇED raporunu mahkemenin olumlu bularak santralin yapılmasına yeşil ışık yaktığını ancak dava dosyasının şu an Danıştay 14. Dairesi'nde olduğunu belirtti.

Santralin temel atma törenine değinen Antman, “Yargı süreci bitmeden temel atılmamalıdır. Velev ki inşaat sürecine başladı. Danıştay olmadı, Anayasa o da olmadı AİHM durdurma kararı alırsa, yapılan yapı yıkılır” dedi.

‘NÜKLEER SANTRALİN ATIKLARI NE OLACAK?​’

Santralinin çevre ve insan yaşamı üzerindeki yaratacağı olumsuz etkiler, atıkların saklanması ve taşınma biçimi konularındaki belirsizlikleri değerlendiren Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, “Peki nükleer santralin atıkları ne yapılacak sorusu merak konusudur. Bu konuda bizleri bilgilendirmeleri gerekiyor” diye ifade etti.

ÇED raporunun eksik olduğunu kaydeden Can, insanları ve doğayı felakete götürecek bu projenin tartışılması gerektiğini belirterek şunları dile getirdi:
“Merkezi bir şekilde karar alarak uygulanan bu proje toprağa zarar verecek. Bu alanda tarım ürünleri üretilmeyecek duruma gelecek. Denizlere zarar verecek, orada yaşayan canlılara zarar verecek. Santralin olduğu bölge yetişen ürünleri tüketen insanlar da sağlıklı olmayacaktır. Bir an önce bu karardan vazgeçilmeli ve daha doğru bir planla enerji üretilmelidir.”

‘BU PROJE EMPERYALİSTLERİN ÇIKARINA’

Santralde yaşanabilecek herhangi bir kaza durumunda hem çevrenin hem de kendilerinin ciddi zarar göreceğini dile getiren Aycan Özkan da, iktidarın hukuksuz bir şekilde nükleer santral yapmaya çalıştığına dikkat çekti. Nükleer santral yapımının hızlanmasıyla birlikte Rusya ile Türkiye arasında gizli ticari pazarlığının nişanesi olduğunu vurgulayan Özkan, “Yapılan bu pazarlık halk çıkarına değil, emperyalistlerin çıkarınadır. Halkın çıkarına olmayan bu projeye karşı gelmeli ve mücadele edilmelidir” dedi.

Santrale tepki gösteren bir başka yurttaş Kamil Mor ise Çernobil ve Fukuşima’da yaşanan faciayı hatırlatarak bunun bir daha yaşanmasını istemediğini belirtti. 


ERDOĞAN VE PUTİN, AKKUYU’NUN TEMEL ATMA TÖRENİNE TELEKONFERANSLA KATILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin ilk nükleer santral projesi olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) temel atma törenine Ankara'dan telekonferansla katılacaklar. 

Rusya Devlet Başkanı Putin yarın öğle saatlerinde Ankara'ya geliyor. Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) yedinci toplantısı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in eşbaşkanlıklarında, ilgili bakanların da katılımıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenecek. Toplantıda, Türkiye-Rusya ikili ilişkileri tüm yönleriyle kapsamlı şekilde ele alınacak, ayrıca bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında da görüş alışverişinde bulunulacak. Program sonunda ise ikili basın açıklaması yapılması bekleniyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin resmi temel atma töreni de yarın yapılacak. Erdoğan ve Putin, temel atma töreni için Mersin'e gitmeyecek. Erdoğan ve Putin törene Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden telekonferans ile katılacaklar. (DHA)

ÖNCEKİ HABER

'İstismardaki artışın nedeni cezasızlık politikası'

SONRAKİ HABER

Kızına cinsel istismarda bulunduğunu itiraf eden baba tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...