31 Ocak 2018 19:19

Şeceresi en kötü ülkeye nükleer santral yaptırılıyor

Sinop’a yapılması planlanan Nükleer Güç Santrali’ni yapıp işletecek olan Japonya’nın nükleer santralleri işletmede şeceresi en kötü ülke...

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

Sinop’a yapılması planlanan Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) ÇED başvuru dosyası geçtiğimiz günlerde açıklandı. Sinop NGS’nin ÇED başvuru dosyası ile ilgili görüşlerini aldığımız Nükleer Fizikçi Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, santrali yapıp işletecek olan Japonya’nın nükleer santralleri işletmede şeceresi en kötü ülke olduğunu söyledi. ABD’de yaşayan Kılıç, Fukushima kazasının ardından Japon halkının nükleer santrallere karşı olduğunu açıkça ortaya koyduğunu ifade etti. 

İLK KAZMA 2019’DA

Yapımı devam eden Mersin Akkuyu Nükleer Santrali’nin ardından Türkiye’nin ikinci nükleer santrali olması planlanan Sinop NGS’nin ÇED süreci resmen başladı.  Türk-Japon ortaklığı ile Türkiye’nin en kuzey ucu olan İnceburun’da 20 milyar dolara mal edileceği belirtilen santral için ilk kazmanın 2019’da vurulacağı, ilk reaktörün ise 2025’te faaliyete geçeceği belirtiliyor. Tamamı ormanlık alan üzerine kurulması planlanan santralin kaplayacağı toplam arazi ise yaklaşık bin hektar. 

JAPONYA ŞECERESİ EN KÖTÜ ÜLKE

Nükleer santral ÇED başvuru dosyanın bu halinin teknolojik/bilimsel bir yorum için yetersiz olduğunu aktaran Kılıç, bütün bu konularla ilgili “ÇED raporunda açıklanacak” dendiğini ifade etti. 

Dosyanın ilk sayfasında belirtilen “Projenin teknik olamayan özeti” başlıklı bölümde yer alan “... dünyada nükleer reaktör ve ekipman teknolojilerinin geliştirilmesinde, nükleer madde üretiminde, nükleer santral işletilmesinde en tecrübeli ülkelerden biri ve nükleer enerji sektöründeki en önemli tedarikçilerden biri olan Japonya... “ ifadelerinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Kılıç bu bölümdeki bilgilere dair itirazlarını maddeler halinde sıraladı; 

1. Japonya nükleer madde üretmiyor, çünkü reaktörler için nükleer yakıtı dış kaynaklardan öncelikle Fransa’dan alıyor. 

2. Japonya nükleer santral işletmesinde şeceresi en kötü olan ülkedir. Çünkü;  devamlı Japon hükümetinin verdiği vergi/kredi süspansiyonları ile bugüne kadar gelmiştir. Örneğin Japon Toshiba şirketinin nükleer sektör bölümü 2017 yılında 9.9 milyar ABD doları net zarar göstermiştir. 

JAPON HALKI NÜKLEER İSTEMİYOR

3. En son Fukushima felaketinin şu anda Japon hükümetine/halkına maliyeti 193 milyar ABD Doları’dır. Yapılan hesaplara göre Fukushima’nın tamamen çevreden izole edilmesi 449-628 milyar ABD Doları’na mal olacaktır.

4. Japonya Nükleer santral işletmede en kötü tecrübeli/güvensiz ülkedir çünkü; Fukushima felaketinden bir yıl sonra Japon hükümetinin hazırladığı raporda felaketin sorumlusu olarak Tepco şirketi gösterilmiştir. 

5. Japon halkının yüzde 53’ü,  Mart 2017’de yapılan halk oylamasında, şu anda kapalı olan 33 reaktörün yeniden açılmasına karşı çıkmıştır. 12 reaktör işletmeden çıkarılmış, sadece 5 reaktör kısıtlı kapasitede elektrik üretmektedir.

6. Japonya nükleer enerji sektöründe hiç bir zaman en önemli tedarikçi olmamıştır. Çünkü; Japonya’da bugüne kadar çalıştırılan 54 reaktörün/malzemenin/ekipmanın/yakıtın tedarikçisi Amerika olmuştur.

OLDUBİTTİYE GETİRMEK İSTİYORLAR

Sinop Nükleer Karşıtı Platform (NKP) Sözcüsü Murat Şahin sürecin çok hızlı ilerlediğini belirterek, her şeyin bir oldubittiye getirilmek istendiğini ifade etti.  ÇED başvuru dosyasının 279 sayfa olmasına rağmen her şeyin ÇED sürecine atıfta bulunarak ötelendiğine dikkat çeken Şahin, “Dosyada atıklarla ilgili çok basit geçiştirmeler var her şeyi ileride cek cak diyerek alınacak önlemlerin ÇED raporunda belirtileceği gibi muğlaklıklarla dolu. 6 Şubat’ta yapılacak olan halkı bilgilendirme toplantısını şehir merkezinden uzak küçük bir salonda yapacaklar. Bizler kitlesel olarak toplantıya katılıp itirazlarımızı ve görüşlerimizi belirteceğiz” dedi. ÇED başvurdu dosyasında atıklar konusunda hiç bilgi olmadığını kaydeden Şahin, “Sadece iki ünite için radyoaktif atık işleme binasında sıvı gaz ve atıkların toplanmasına depolanmasına ve arıtılmasına imkan sağlayan sistemler ve ekipmanlardan bahsediliyor. Radyoaktif atıkların ne olacağıma dair hiçbir şey yok” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Selvi’den ‘kulis’ bilgisi: İttifak barajı yüzde 15 olabilir

SONRAKİ HABER

Badou Ndiaye, resmen Stoke City'de

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...