08 Şubat 2018 11:27

Cinsel saldırıdan yargılanan özel harekatçı polise beraat

Mardin’de M.B.'ye cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan özel harekat polisi B.K., tutuksuz yargılandığı davadan beraat etti.

Paylaş

M.B.'ye cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan özel harekat polisi B.K., tutuksuz yargılandığı davadan beraat etti. Avukat Aslı Pasinler, “Bu dosyadaki yargının cinsiyetçi hali çok nettir” dedi. Avukatlar, beraat kararını temyize götürecek. 
 
Mardin'de M.B.'ye cinsel saldırıda bulunmakla suçlanan özel harekat polisi B.K hakkında “Nitelikli cinsel saldırı” suçundan 12 yıla kadar hapis istemi ile açılan davanın 3'üncü duruşması Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, Mardin Kadın Platformu ve Dicle Amed Kadın Platformu davayı takip etmek için duruşmaya izleyici olarak katıldı. Duruşmada Diyarbakır ve Urfa Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin yanı sıra M.B.’nin avukatları Nezahat Almas, Hatice Demir, Aslı Pasinler, Gülşen Özbek, Elif İpek, Tiren Ulaş da katıldı. Duruşmada sanık B.K.ve avukatı Engin Uğur Hamidi de hazır bulundu. 

SİLAH DIŞARI ÇIKARILDI 

Duruşma başlamadan önce M.B.’nin avukatı Gülşen Özbek, sanık yakınının duruşma salonuna silahlı girdiğini, bu nedenle duruşmadan çıkarılmasını ya da silahını dışarı bırakmasını talep etti. Özbek’in talebi üzerine silah alınarak duruşma salonu dışına bırakılıp tutanağa geçirildi. 

MÜDAHİLİLİK TALEPLERİNE RET 

Kimlik tespitinin ardından avukat Hatice Demir sanığın polis olduğunu, delilleri karartmaya çalıştığını, kadın cinsini hedef alan sistematik bir olay olduğunu belirterek İstanbul Sözleşmesi’nde kadına yönelik şiddetin önlenmesi maddesi kapsamında Diyarbakır Barosu olarak davaya müdahillik talebinde bulundu. Urfa Barosu Kadın Hakları Merkezi de aynı talepte bulundu. Sanık avukatı ise müdahillik talebinde bulunan avukatın suçtan zarar görmediğini ileri sürerek müdahillik  talebine itiraz etti. Mahkeme heyeti ise kadın avukatların müdahillik talebini reddetti. Avukatlar, özel vekalet ile davaya katılmaya devam edeceklerini belirtti. 

Daha sonra söz alan avukat Aslı Pasinler, dosyada eksikliklerin olduğunu belirterek iddianameyle ilgili 2 polis memurunun görevi kötüye kullandığını tehdit, suçu ve suçluyu gizlediğini ve bu nedenle dosyanın genişletilmesi gerektiğinin altını çizdi. 

‘ZİNCİRLEME SUÇ İŞLENMİŞ’ 

Dosyada yasak delil olduğunu, mağdurun şüpheli gibi görüldüğünü vurgulayan Pasinler, şikayetinin ardından soruşturmanın başında mağdurun telefonuna el konulduğunu söyledi. Pasinler, mahkeme heyetine, "Bu dosyada ne olsaydı tutuklama kararı çıkarılırdı? Cinse saldırı görüntüleri var, kanamanın bir ay sürdüğünü dair rapor var; ama hala tutuklama yok. Sanık olarak yargılanan kişinin bilgisi dahilinde ifadesine başvuru yapılıyor. Sanık, delilleri karartmaya çalışıyor. İki kere cinsel saldırı gerçekleşmiş, zincirleme suç işlenmiş" dedi. 

'ASIL DELİLLERİ KARARTANLAR AHLAKSIZ’ 

Davayı karartmaya çalışanların müvekkilini “ahlaksız bir kadın” gibi göstermeye çalıştığını belirten avukat Hatice Demir de, asıl delilleri karartmaya çalışanların ahlaksız olduğunu dile getirdi. Sanığın hala işine gittiğini, açığa alınmadığını, duruşma salonuna silahla gelebildiğini, amirinin ve iş arkadaşının sanığa sürekli yardım ettiğini söyleyen Demir, M.B.’nin tehdit edilmesi nedeniyle dün intihar girişiminde bulunduğunun altını çizerek bütün yargı makamlarının bu durumdan sorumlu olduğunu vurguladı. 

‘DOKTOR SAHTE RAPOR HAZIRLADI’ 

M.B.’nin olaydan sonra devlet hastanesine gittiğini; ancak doktorun M.B.’ye muayene izni vermediğini ve buna rağmen “darp ve cinsel saldırı bulgusu olmadığına” dair rapor hazırlandığını hatırlatan Demir, muayene izin vermediyse nasıl rapor hazırlayabildiğini, doktorun sahte rapor hazırladığı için suç duyurusunda bulunduklarını ifade etti. 
 
Avukat Gülşen Özbek de, hakkında ceza kovuşturması olan kişinin görevden uzaklaştırılması gerektiğini belirtti ve bu hususta bir işlem yapılıp yapılmadığını vurgulayarak emniyete yazı yazılmasını istedi. Bunun üzerine sanık avukatı Engin Uğur Hamidi, müvekkilinin bir aydır açığa alındığını söyledi.  

‘MÜVEKKİLİM NEDEN ÖLDÜRÜLMEK İSTENİYOR?​’

M.B.’nin avukatı Nezahat Almas da, müvekkilinin özel hayatının hep göz önünde tutulduğuna dikkat çekerek: “Rıza vardır kısmını geçtik. Dosyada raporlar var. Bütün bunlara rağmen tutuklanmadı. Müvekkilim ile dün dava için görüşecektik. Görüşmeye gelmedi, intihar girişiminde bulundu. Gece yarısı müvekkilimi iki kişi sormuş. Müvekkilim neden öldürülmek isteniyor. Biz onu öldürmeyeceğiz, yaşatacağız. Davadan vazgeçmiyoruz." 

Avukat Nurettin Kılıç da, sanığın Mayıs ayından beri emniyetin nüfuzunu kullanarak bu dosyayı yok etmeye çalıştığını dile getirdi. Kılıç, yalan tanıklıkta bulunan herkes hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyleyerek sanığın derhal tutuklanmasını talep etti. 

SANIK AVUKATI ‘ÖZEL HAREKAT POLİSİ’ SIFATINDAN RAHATSIZ!

Sanık ise mağdurun dava aşamasındaki beyanlarını çelişkili olduğunu ileri sürerek suçlamaları reddetti. Ardından sanık avukatı savunma yaparak mahkemenin etki altında bırakılmaya çalışıldığını ileri sürdü. Haber yapan basın yayın organlarının "Özel Harekat Polisi" sıfatının ön plana çıkarıldığını, neden bunun yapıldığını sorarak, mağdura asılsız iddialarla saldırdı. Bunun üzerine M.B.’nin avukatları, müvekkillerinin kişiliğine yönelik bir saldırı olduğunu söyleyerek müdahale edilmesini istedi. Mahkeme ise müdahalede bulunmadı ve sanık avukatı saldırısına devam etti. Sanık avukatı, B.K.’nin beraatini talep etti.

‘YARGININ CİNSİYETÇİ HALİ’ 

Daha sonra söz alan avukat Aslı Pasinler, "Cinsel saldırı davalarında sanık avukatları nedense hukuku tartışmaz. Kadın ahlakını tartışır. Mardin deyince herkesin aklına N.Ç. gelir. Sanık avukatı hiç cinsel saldırı davası almadığını söylüyor. Fakat N.Ç. davasında sanık avukatıydı. Bu tarz dosyalar kamuoyuna maldır ve herkes haber yapabilir. Biz sanık müdafinin bu şekilde saldırısını kabul etmiyoruz. Biz sanığın avukatlığını yapmasını tartışmıyoruz, müvekkilimize saldırılmasını tartışıyoruz. Bu dosyadaki yargının cinsiyetçi hali çok nettir" dedi. 
 
İddia makamı sanığın tutuklanması yönünde talepleri kabul ederek, sanık polisin tutuklanmasını isteyerek, TCK'nin 102’nci maddesi kapsamında “kuvvetli cinsel saldırı” suçundan cezalandırılmasını talep etti.

SANIK POLİS BERAAT ETTİ 

Ancak, mahkeme sanık hakkında beraat kararı verdi. Hakkında beraat kararı verilen özel harekatçı B.K., adliye önünde kendisini bekleyen polisler tarafından karşılandı ve uzun bir süre tokalaştı. Avukatlar ise, kararı temyiz edeceklerini belirtti. 

‘ERKEK EGEMEN YARGILAMA’ 

Duruşmanın ardından kadınlar, sanık polisin beraat etmesini Mardin Adliyesi önünde yaptıkları açıklamayla protesto etti. Açıklama yapan avukat Aslı Pasinler, sanık polisin tutuksuz olarak yargılanması sonucunda mağdur üzerinde baskı oluşturduğunu ve delilleri kararttığını söyledi. Mağdurun özel hayatının deşifre edildiğini ifade eden Pasinler, “Her ne kadar her şeyi duruşmada belirtmiş olsak da, dosyada suçun nitelikli hali göz ardı edilerek, cinsel saldırı suçundan sanık beraat etti” dedi. Dosyanın istinaf mahkemesine götüreceklerini kaydeden Pasinler, “Verilen karar kati bir karar değil, erkek egemen bakışıyla yapılan bir yargılama var. İç hukuk tükendiği takdirde, uluslararası mahkemelere taşıyacağız” diye konuştu. 

HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik, “Türkiye’nin utanç sayfalarına bir sayfa daha eklenmiştir. N.Ç. davasından sonra Mardin’de bir dava daha eklenmiştir. Bu davanın takipçisi olacağız” dedi. 

Açıklama polis engellemelerine rağmen alkışlarla sona erdi. (Diyarbakır/MA)
 

ÖNCEKİ HABER

Adalet Nöbeti: Avukatlar susmayacak!

SONRAKİ HABER

e-Devlet'te soy ağacını sorgulayanların sayısı açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...