13 Ocak 2018 00:26

'Yazılmış senaryoyu boşa çıkarmak bizlere düşüyor'

Metal işçileri, MESS'in kendileriyle dalga geçtiğini belirtip, MESS ve sendikaları Türk Metal'e tepki gösterdiler.

Paylaş

MESS, işçi sendikalarıyla yaptığı son görüşmede ilk altı ay için dayattığı yüzde 3.2 zam teklifini sadece yüzde 6.4 olarak yeniledi. MESS’in kendileriyle dalga geçtiğini söyleyen Türk Metal üyesi işçiler, bu dayatmaya karşı üretime dokunmayan eylem kararları almaya devam eden sendikalarına da tepkili. Geçmiş dönem satış sözleşmelerini hatırlatan işçiler, önceden yazılmış bir senaryonun hayata geçirildiğini düşünüyor. Bu oyunu bozma işinin kendilerine düştüğünü dile getiren işçiler, “Sessiz sedasız bir şekilde sadece fabrikada birbirimize anlatarak bu iş olmaz” diyor. 

Bursa’da bulunan Coşkunöz’den bir işçi, MESS’in dalga geçer gibi teklifte bulunduğunu, Türk Metal’in de pazarlık payı adı altında yüzde 38’den geri adım atmaması gerektiğini söyledi. İşçi “Başkan da (Türk Metal Genel Başkanı Pevril Kavlak) bu şartlardan geri vites yaparsa ona da yazıklar olsun” dedi. 

Renault işçisi de “Bu adamlar, MESS resmen bizle dalga geçiyor. Neyi bekliyor Türk Metal anlamış değiliz. Bant durmadan daha güçlü eylemler yapmadan bu işler hallolmayacak. Sabrımız taşıyor, MESS işçiyle kedinin fareyle oynadığı gibi oynuyor. Sendika da bu oyunun bir parçası” dedi. İşçi “Şalter inecek MESS diz çökecek” çağrısında bulundu. 

SESSİZ DURDUKÇA KAYBEDEN BİZ OLURUZ

Bosch’tan bir işçi ise Türk Metal’in kent meydanlarında eylem yapma kararını eleştirdi. “Pazartesi ya da salı kararlı tutumumuzu gören MESS tekrar görüşme talep eder, yeni teklifi verir! Herkes rolünü çok güzel oynuyor. En sonunda baklayı ağzından çıkarır 3 yıllık sözleşme der. Hafta tatili pazardır maddesi reddedilir. Senaryo çizilmiş, bu senaryoyu boşa çıkarmak için iş bizlere düşüyor” diyen işçi, sessiz sedasız beklemekle, fabrikada işçilerin birbirine bir şey anlatmasıyla taleplerin karşılanmayacağına dikkat çekti. İşçi “Kararlı bir şekilde taleplerimizi haykırıp, grev demeliyiz ve fabrikalarda üretime yönelik eylemleri yapması için sendikaları zorlamalıyız. Sessiz durdukça kaybeden biz oluruz” dedi. 

ALINAN KARARLAR TAM BİR FİYASKO

Kocaeli’de bulunan Federal Mogul işçileri de kendileriyle dalga geçildiğini düşünüyor. 5 yıllık bir işçi Birleşik Metal-İş’in aynı anda greve çıkılması ve grev yasağının tanınmaması çağrısının önemli olduğunu belirterek “Grevse grev ama bunu başarabilmek için birlikte hareket etmek gerek. Yoksa bu sürecin sonunda sendika da patron da paçayı kurtarır ama olan yine işçiye olur” dedi. 10 yılı aşkın süredir Federal Mogul’da çalışan başka bir işçi ise şunları söyledi: “İşçiyle dalga geçmeyi bıraksınlar. Yüzde 38 nere yüzde 6.4 nere! İşçiyle alay ediyorlar. Türk Metal Başkanlar Kurulunun açıklaması tam bir fiyasko. İşyerinde üretimi aksatacak eylemin yok, grev kararın yok. Sendikanın işverene diz çöktürücü kararlar aldırması gerek.” 

Ankara’da bulunan Arçelik fabrikası işçileri de grev kararı alınmasını ve üretimden gelen gücün kullanılmasını istedi. Kent merkezlerinde eylem yapma kararına değinen işçiler “Bu eylemleri de mesai saatleri için de yapmalıyız. İşten çıktıktan sonra yapmanın pek bir anlamı olmuyor, iş durdurarak yapmamız gerekir” önerisinde bulundu.

‘GREV KOMİTELERİ KURUP, KAPIYA ÇIKMALIYIZ’

Birleşik Metal-İş üyesi metal işçileri, MESS’in işçilerle dalga geçen 3 yıllık ve yüzde 6.4 zam içeren teklifini cuma yürüyüşlerinde protesto etti. Türkiye genelinde MESS kapsamında bulunan fabrikaların işçileri, dün vardiya girişlerinde servislerden inerek yürüyüş yaptı. “MESS, MESS şaşırma sabrımızı taşırma”, “Zafer direnen emekçinin olacak” sloganlarını atan işçiler grev kararlılıklarını dile getirdi. 

Gebze’de kurulu Kroman ve Sarkuysan’da çalışan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler, gazetemize yaptıkları açıklamayla MESS’in son teklifine tepki gösterdi. 3 yıllık sözleşmeyi başından beri kabul etmeyeceklerini söylediklerini dile getiren işçiler, “Bu ücret artışı ise komiktir. İşçiler artık cevabı grevle verecektir. Ciddiyetimiz hâlâ anlaşılmamış belli ki. Grev komiteleri kurup, kapıya çıkmalıyız. Sakal, kokart, yürüyüş bu süreçte etkili değil. Üretimi etkilememiz gerekiyor. Bütün işçiler artık ciddiyetin MESS’e gösterilmesini istiyor” dedi.

MESS NE TEKLİF ETTİ?

MESS son görüşmede sadece ilk altı aylık ücret zammını revize etti. İşçilerin “MESS bizimle dalga geçiyor dediği son teklif şöyle: Sözleşme yürürlük süresi 3 yıl. Ücret zammı için ilk altı ay işyeri ortalamasının yüzde 6,4’ü. Diğer 6’şar aylarda enflasyon oranında artış. Sosyal haklarda ise 1. yıl yüzde 12,80. Diğer yıllarda ise yıllık enflasyon oranında artış. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Kadro için başvuru süresi bitti: Bundan sonra ne olacak?

SONRAKİ HABER

Çelik-İş üyesi işçi: Metal Fırtınadan öc alıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...