16 Ocak 2018 00:22

Türk Metal'in kararlarını eleştiren B/S/H işçisi grev diyor

MESS'in yüzde 6.4'lük teklifine karşı grev diyen B/S/H işçileri, Türk Metal'in aldığı kararları eleştiriyor: ‘Sözleşme sürecine müdahale etmeliyiz'

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çerkezköy

MESS grup sözleşmesinde ara bulucu süreci geride kaldı, MESS yüzde 3.2 zam teklifini sadece yüzde 6.4’e çıkardı. Türk Metal de önce kent meydanlarında kitlesel açıklamalar, ardından da fabrikalarda 5 dakika donma eylemi yaptı. Eylemler, her yerde olduğu gibi Çerkezköy’de de hayata geçti. Bu tip eylemlerle sonuç alınamayacağına dikkat çeken işçiler, bir an önce grev karar alınmasını istiyor. Sözleşme sürecine örgütlü bir şekilde müdahale etmeleri gerektiğini söyleyen işçiler, “Birliğimizi mutlaka güçlendirmeliyiz” dedi. 

Türk Metal Çerkezköy Şubeye bağlı MESS kapsamında bulunan fabrikalarda 12 bin işçi çalışıyor. En kalabalık fabrika ise B/S/H. Eylem sonrası konuştuğumuz işçiler, bu tip eylemlerle MESS’e geri adım attırılamayacağının farkında. Ama yapılan her eylem beklentiyi biraz daha büyütmüş. Eylemlerle birlikte sözleşmenin fabrikada daha fazla tartışılmaya başlandığını anlatan bir işçi “Kimisi yüzde 38’den geri adım atılmasın diyor. Kimisi 500-600 liradan aşağı olmasın diyor. Eylem, grev, OHAL lafları daha çok duyuyoruz. İşçi daha yeni sözleşme havasına girdi. Eğer sendika bu sefer de geri adım atarsa, bilmeli ki işçi artık eski işçi değil” dedi. 

GREVE ÇIKMADAN DEĞİŞMEZ

Eylemlerde dikkat çeken bir diğer nokta ise yeni işçiler eylemlere coşkuyla katılırken, eski işçiler ise temkinli yaklaşıyor. Temkinli yaklaşan işçilerden biri her sözleşmede aynı şeyleri yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: “Türk Metal her sözleşmede tarihi sözleşme yapacağız, işçinin alın terini masada yedirtmeyeceğiz diyip Çerkezköy meydanlarında bağırdık. Ama sonunda yüzde 9-10’lara bizden habersiz imza atıldı. Yapılan eylemlerden fabrika, üretim hiç etkilenmiyor. Daha ciddi eylem kararları alınmalı. Greve çıkmadan bu durum değişmez.” 

İşçiler sözleşmede son kararı kendilerinin vermesini istiyor. Daha önceki sözleşmeler imzalanırken haberdar edilmediklerini, fikirlerinin sorulmadığını hatırlatan bir işçi “Önceki sözleşmeler hep bir gece yarısı imzalandı. Biz de kabul etmek zorunda kaldık. Şimdi imzalanacaksa da greve çıkacaksak da buna biz karar verelim. Onayımız olmadan kesinlikle sözleşmeye imza atılmamalı” dedi. 

BİRLİĞİMİZİ GÜÇLENDİRMELİYİZ

Metal işçileri ne diyor?
Metal işçileri ne diyor?

İşçiler sözleşmenin zor geçeceğinin farkındalar. Hatta greve çıkılsa bile OHAL nedeniyle hükümetin grevlerini yasaklayacağını tahmin ediyor. “Bizim isteklerimizle MESS’in verdiğinin arasında çok fark var. Bu fark ciddi mücadele verilmeden kapanmaz. Hatta greve kadar gidilir. Ama biz bu zor mücadeleye tam hazır değiliz. Sendikada bunu yapmıyor. Sadece gaz veriyor” diyen eski bir işçi, şöyle devam etti: “Fabrikada gruplar var. Vizeliler, Trakyalılar gibi. Eski-yeni işçi gibi gruplar var. Bunların ortak hareket etmesi iyi ama bütün işçiyi kucaklamıyor. Ortak bir birliğe ihtiyaç var. Birliğimizi mutlaka güçlendirmeliyiz. Komitelerimizi kurarak sözleşme sürecine örgütlü bir şekilde müdahale etmeliyiz.”

UYDURUK EYLEMLERLE HAK ALINMAZ

Geçtiğimiz cuma günü yapılan eylemde Türk Metal Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, pazartesi günü (dün) eylemlere devam edileceğini ve her hafta perşembe günü bu meydanda toplanacaklarını söyledi. İşçiler dün fabrikaya geldiğinde eylem şekli belli oldu. Beş dakika durma! Bu eylem biçimine tepki gösteren işçiler “Böyle uyduruk eylemlerle hakkımızı alamayız. Kaşık vurma, yürüyüşler, beş dakika iş durdurma işi oyalamaktır. Bir an önce grev kararı alınarak hayata geçirilmeli” dediler.

ÖNCEKİ HABER

Bırakın işveren ağzından konuşmayı

SONRAKİ HABER

Hakim Aydın: Mesele Altan ve Alpay'ın tahliyesinin ötesinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...