08 Aralık 2017 02:09

Belediye işçileri kadro hakkı için 12 Aralık’ta iş bırakacak

Genel-İş İzmir Şubeleri üyesi belediye işçileri 12 Aralık’ta kadro hakları için yarım gün iş bırakacak.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Hükümetin kadro vaadine belediye çalışanlarının dahil edilmemiş olmasına İzmir’den tepki var. “Dağ fare bile doğurmadı” diyen Genel-İş İzmir Şubeleri üyesi belediye işçileri 12 Aralık’ta kadro hakları için yarım gün iş bırakacak.

İş bırakma öncesinde İzmir’in farklı belediyelerinde çalışan belediye şirketi ve taşeron işçileri ile konuştuk. Kadro hakkının sadece merkezi yönetimlerde çalışan taşeron işçilerle sınırlı tutulmasına tepki gösteren işçiler gerçek kadro hakkını kazanana kadar sokaklarda olunması gerektiğine dikkat çekti. İşçiler, DİSK ve Türk-İş’e birlikte hareket etme çağrısında da bulundu.

Bornova Belediyesi Taşeron İşçisi Uğur Nazlıoğlu, “AKP iktidarının 2002’den beri süren işçi aleyhine tutumu, bu meselede de bize benzer olumsuzluklar çıkaracağına dair öngörüler yaratıyor. Bir şeyler yapıyormuş gibi gözüküp algı yaratmak istiyorlar, diğer taraftan da işçileri kontrol altında tutmak istiyorlar. Bu süreci buraya getiren işçi sınıfı da bundan sonra da AKP’nin yapmak istediklerine rağmen kadro mücadelesini sürdürmelidir. Örgütlülüğü çoğaltarak gerçek kadro mücadelesini ülke genelinde vermeliyiz” dedi.

‘KADRO VAATLERİ YALANDAN İBARET’

İZENERJİ Park Bahçeler İşyeri Baştemsilcisi Zeynel Abidin Yıldız daha önceki açıklamaların biraz daha süslenip bir kez daha işçilerin önüne sürüldüğünü belirterek şunları söyledi: “Bizim kadro anlayışımız eşit bir kadrodur. İşçilerin iş güvencesinin olduğu, işten çıkarılma korkusunun olmadığı bir çalışma yaşamı istiyoruz. Hükümetin açıklamış olduğu yalandan ibarettir. Bu konuda işçi sınıfını daha çok sömürmeyi ve ezmeyi planlıyorlar. Bunu da kadro ile gizlemeye çalışıyorlar. Bir yandan kadroyu açıklayan zihniyet diğer taraftan işçilerin maaşlarındaki kesintiyi artırıyor. Buna karşı tüm işçilerin ve sendikaların ortak bir şekilde hareket etmesi ve mücadele vermesi gerekiyor.”

‘YENİ BİR MODEL YARATILMAK İSTENİYOR’

Buca Belediyesi Taşeron Şirket İşçisi Sinem Işık da Hükümetin samimi olmadığını ifade ederek, “Bu verilen sözlerin bir karşılığı değil. Kadro adı altında yeni bir istihdam modeli yaratılmak isteniyor. Ucu açık bir açıklamada bulundular. Nereye çeksek oraya gidebilir. Biz tamamen haklarımızı istiyoruz. Hükümeti, işçilerin taleplerini dinlemeye çağırıyorum. İşyerlerindeki tek gündem kadro. Hepimizin aklında soru işaretleri var. İlk açıklamadan sonra işçiler sevindi ancak sonra değerlendirme yaptığımızda gerçeği gördük. Topu belediyelere atıp kendilerini geri çekeceklerini düşünüyorum. Bunun artçı sarsıntıları olacaktır” dedi.

‘ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERİ İYİ DEĞERLENDİRMELİYİZ’

Karabağlar KARBEL İşyeri Temsilcisi Muharrem Hazırkan da belediye işçileri açısından da kısmen kazanımlar olduğunu ancak yetersiz kaldığını dile getirerek, “Ancak iş güvencesinin tam olarak hayata geçirileceğini düşünmüyorum. Performans düşüklüğü ve verimsizliği ileri sürerek işçileri rahatlıkla işten çıkarmaya devam edeceklerdir. İçeriğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Önümüzde 3 aylık bir süreç var. Bu süreci iyi değerlendirmeliyiz. Bu süreçte vereceğimiz mücadele ile içeriğini etkileyebiliriz. Bu konuda sendikalara çok iş düşüyor. Kadronun içeriği işyerlerinde tartıştırılmalıdır” diye konuştu.

‘BEKLENTİLERİMİZİN ALTINDA KALDI’

Konak Belediyesi Taşeron Temizlik İşçisi Tunay Emeket: Açıklamanın altından ne çıkacağı belirsiz. Taşeron şirketleri açısından kısmen iyi gibi gözükse de bizim beklentimiz gerçek kadro. Aynı işi yaptığımız işçi arkadaşlarımızla aynı haklara sahip olmak istiyoruz. Yakın zamanda asgari ücret görüşmeleri başlayacak. Kendilerine binlerce lira zam yapanlar işçilere gelince fedakarlık istiyorlar. Onlar fedakarlık yapsınlar 

Bayraklı Belediyesi Fen İşleri Taşeron İşçisi Burhan Gürbulak: Altından farklı şeylerin çıkacağını düşünüyorum. İşçiler olarak bizler kayıtsız şartsız tam kadro istiyoruz. Ama bunlar bizi şirketlere mahkum ediyorlar. İşçi sınıfını kandırmak için uğraşmasınlar. Yıllık yüzde 4 zam verip yüzde 3’ünü geri alıyorlar. Kesintileri sürekli arttırıyorlar. Bizi yine açlığa mahkum edecekler. Yaptıkları zammı el altından geri alıyorlar. Bizden şükretmemizi isteyenler kendileri krallık sürüyorlar.

İZENERJİ Katı Atıklar Baştemsilcisi Hasan Cengiz: Kendi başbakanlarına bile kadro vermeyen bir iktidardan bize kadro vermesini beklemiyorum. Belediye işçileri için değişen bir şey yok. Bence dağ fare bile doğurmadı. Başta DİSK, Türk-İş birlikte sokaklarda olması lazım. Yoksa devlet bize kadro vermez. Bu şekilde yalanlarla bizi kandırırlar, kendileri de milyon dolarları götürüyorlar. Bizleri açlık sınırının altında yaşamaya mahkum edenlerden kadro zaten beklenemez.

ÖNCEKİ HABER

Mersinli taşeron işçiler: Dağ fare doğurdu desek yeridir

SONRAKİ HABER

DEÜ işçileri: Kadro konusunda kaygılarımız çok fazla

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...