06 Aralık 2017 11:39

Gökçek’in Demir Kafesi'ne 6. kez yürütmeyi durdurma

Gökçek döneminin en tartışmalı ve hukuksuz projesi olan Demir Kafes'te yapılan üst üste plan değişikliklerine altıncı kez durdurma kararı verildi

Paylaş

Gökçek döneminin en tartışmalı ve hukuksuz projesi olan Demir Kafes'te yapılan üst üste plan değişikliklerini altıncı kez yargıya taşıyan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, yapımı da, sökümü ciddi kamu kaynağı israfı olan Demir Kafes arazisinin son plan değişikliğinin de yürütmesinin durdurulduğunu bildirdi.

Bu karara göre her iptal kararından sonra yeni plan değişikliği ile inşaatın yükselmesine olanak sağlayan Ankara Büyükşehir Belediyesi, demir kafes arazisi olan 29096 ada 10 parselde YDA İnşaat tarafından yapılan yüksek yoğunluklu rezidans kaçak yapı konumuna düştü.

Ankara 3. İdare Mahkemesi, kamuoyunda “Demir Kafes” olarak bilinen yapımı da, sökümü ciddi kamu kaynağı israfına yol açan Demir Kafes arazisine ilişkin son plan değişikliğinin yürütmesinin hukuka aykırılığı açık olan işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27.Maddesi uyarınca teminat alınmaksızın durdurulmasına karar verdi.

'DEMİR KAFES’İN HUKUKSUZLUĞU DİLLER DESTAN'

Kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Ankara’ya çok büyük tahribatlar veren Melih Gökçek’in ardından yargı da kamu israfına yol açan kararları ile kent suçlarını ortaya çıkartıyor. Demir kafes’in hukuksuzluğu diller destan. Her defasında mahkeme yürütmeyi durdurma verdi. Ancak Melih Gökçek yargı kararlarını arkadan dolanmak için küçük değişikliklerle yeni plan yaparak inşaata devam etti. Şimdi Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’dan beklenen, son plan değişikliğinin de yürütmesi durdurulan Demir Kafes alanındaki inşaatı durdurması, ruhsatını iptal etmesi ve mühürlemesidir” diye konuştu.

MUSTAFA TUNA NE YAPACAK?

Yapımı da sökümü de ciddi kamu kaynağı israfına yol açan Demir Kafes arazisinde plan değişiklikleri yaparak alışveriş ve ticaret merkezi için ısrarın bilimsel hiçbir yanı olmadığını belirten Candan, Eskişehir yolu üzerindeki yüksek yoğunluklu yapılaşmanın ulaşım aksını kilitleyeceğini ve kent silüetini ve perspektifini bozacağını defalarca söyledikleri dile getirdi. Demir Kafes alanında bir kentin ihtiyacından değil, ranttan kaynaklı sürekli plan değişikliği yapıldığını ifade eden Candan, yeni belediye başkanı Mustafa Tuna’nın önünde bu konuda ne yapacağı, nasıl belediye başkanı olacağının göstereceğini söyledi. Candan, “7. planını yapıp Gökçek döneminin israf projesinin devamını mı sağlayacak? Yoksa hukuka uygun bir işlem tesis ederek mühürleyecek mi? Biz bu kenti bilimin ve tekniğin ışığında koruma ve geliştirme davamızın arkasındayız. Adalet yerini bulana kadarda bu böyle devam edecek” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Kavurmacı: Topbaş'ı FETÖ'yle yan yana koymak istediler

SONRAKİ HABER

Esentepe Mahallesi’nde yapılan parselasyon protesto edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa