27 Kasım 2017 13:20

Dolar yükseldi, TIR’lar garajda kaldı

Döviz kurundaki artış, Mersin’in Akdeniz ilçesi Hal Mahallesi’ndeki TIR garajında nakliyatı durma noktasına getirdi.

Paylaş

Ergin ÇAĞLAR

Suriye, Irak politikası, içerde devam eden çatışmalar nedeniyle zor günler geçiren sınır ticareti, döviz kurundaki artıştan da nasibini aldı. Mersin’in Akdeniz ilçesi Hal Mahallesi’ndeki TIR garajında da nakliyat durma noktasına geldi, TIR’lar garajdan çıkmaz oldu. Yıllarca komşu ülkelere giderek nakliyatçılık yapan TIR şoförleri, “Nakliyat işi bitme noktasına geldi, artık şoförlük yapmanın bir anlama kalmadı” diyor. 

‘İHRACAT DURDU’

Yaklaşık olarak 14 yıldır şoförlük yaparak geçimini sağlayan Ömer Pürnek, ihracat sektörünün durduğunu belirterek, çok kötü bir dönemde olduklarını ifade etti. Türkiye’de bulunan büyük nakliye şirketlerinin ticaretlerini dolarla yaptığını, doların yükselişe geçmesiyle beraber ticarette alım ve satımın durduğunu belirten Pürnek, “Bu da nakliye seferlerine yansıyor. Normalde Irak’a ayda 4 defa gidip geliyordum, yani her 6 günde bir gidip geliyordum, ama son iki aydır 2 sefer bile yapamadım. Şu an dolardan kaynaklı durumlar çok kötü” dedi. 

‘MASRAFIMIZ BİLE ÇIKMIYOR’

Nakliye ücretlerinin de şirketler tarafından düşürüldüğünü ifade eden Pürnek, “Biz 2 ay öncesine kadar her seferimizde 500-600 dolar gibi bir para kazanıyorduk. Son dönemde bir seferimizden bize 100 ile 150 dolar kalıyor. Bu durum böyle giderse şoförlüğü bırakırız çünkü çalışmamız ile teker parasını bile çıkaramayız. Bir teker 1200 TL nasıl sürdürebiliriz. İnanın şu anda bırakın kendi masrafımızı aracımızın parasını bile çıkaramayız” dedi. 

SAVAŞ VE AMBARGO ETKİLEDİ 

Son yıllarda Ortadoğu’da yaşanan savaş ve ambargonun işleri olumsuz etkilediğini ifade eden 8 yıllık TIR Şoförü Yahya Balık ise, doların yükselmesiyle nakliye işinin durduğunu kaydetti. Balık, “Tüccarlar doların yükselmesiyle beraber mal alım satımını durdurdu ve biz bundan kaynaklı nakliye işi yapamıyoruz. 6 gündür iş bekliyorum ama iş yok” diye konuştu. Nakliyecilikte her şeyin çığırından çıktığını söyleyen Balık, “Bütün dünyanın yükünü biz TIR şoförleri ya da kamyoncular çekiyor, tüm eziyeti biz çekiyoruz ama işimizle rezil olan da biziz” dedi. 

‘DOLAR DÜŞERSE YÜK DE ÇIKAR’

Bir haftadır garajda iş beklediğine dikkat çeken TIR Şoförü Arif Özkan da, büyük tüccarların kendilerine iş olmadığını söylediklerini aktardı. Nakliye işinin açılması için doların düşmesi gerektiğini belirten Özkan, “Tüccarlar bize ‘yük yok’ diyor, fakat biz biliyoruz ki yük var. Ama dolardaki artışın düşmesini bekliyorlar. Dolar düşerse yük de çıkar” dedi. (Mersin/MA)

ÖNCEKİ HABER

Denizli Cezaevinde ‘Çoraplarını çıkarmadın’ cezası!

SONRAKİ HABER

Court ruled that hunger striker Nuriye Gülmen must remain in prison

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...