15 Kasım 2017 17:11
Son Güncellenme Tarihi: 16 Kasım 2017 23:36

'Ara duruşmaya katılmayan Reza Zarrab itirafçı oldu' iddiası

ABD'de tutuklu yargılanan Reza Zarrab ve avukatları, bugün yapılan son ara duruşmaya katılmadı. NBC, Zarrab'ın itirafçı olduğunu iddia etti.

Paylaş

ABD'yi dolandırma, İran'a karşı uygulanan yaptırımları delme, kara para aklama, kara para aklamak için komplo kurma ve ABD bankalarını dolandırma suçlamaları yöneltilen Zarrab ve avukatları, 27 Kasım’da esastan görülmeye başlanacak dava öncesi bugün görülen ara duruşmaya katılmadı.

Hürriyet'ten Razi Canikligil'in aktardığına göre duruşmada, dava kapsamında tutuklu bulunan Halkbank yöneticisi Mehmet Hakan Atilla ve avukatları hazır bulundu.

Hakim Richard Berman, Atilla’nın son iddianameye yönelik itirazlarını reddederek, iddianamenin geçerli olduğuna hükmetti.

'17-25 ARALIK TAPELERİ MAHKEMEDE DİNLETİLECEK, TAPELERİ KAYDEDEN DE ŞAHİT OLACAK'

CNN Türk canlı yayınına bağlanan Hürriyet New York temsilcisi Razi Canikligil, hakimin 17-25 Aralık tapelerinin mahkemede dinlenmesine karar verdiğini söyledi. Canikligil, 2014'ün yaz ayından sonra da yapılan dinlemelerin mahkemede sunulacağını aktarırken "Tapeleri kaydeden şahıslar da dinlenecek. Bunlar ABD'li mi Türk mü bilgi verilmedi." ifadesini kullandı.

Canikligil, programda kendisine "İtirafçı olursa mahkemede açıklanmak zorunda mı?" sorusunu yönelten Hande Fırat'a da şu yanıtı verdi:

"İtirafçı olduğu belli olacaktır. Kendisi mahkemeye gelmek ve suçlarını itiraf zorunda. Hakimin itirafları kabul etmesi gerekiyor."

NBC'DEN 'ZARRAB HAPİSTEN ÇIKTI, İTİRAFÇI OLDU' İDDİASI

ABD merkezli basın kuruluşu NBC, Reza Zarrab'ın New York'ta yargılandığı davada savcılıkla işbirliğine başladığını ve hapisten çıktığını öne sürdü. İddia, soruşturma hakkında bilgi sahibi olan iki kaynağa dayandırıldı. Haberde, "Savcılık Zarrab'dan Türkiye hükümeti ile görevden alınan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn arasındaki bağlara dair bilgi talep edebilir." dendi ve Zarrab'ın hapisten çıkarıldığı, savcılık makamı ile görüşmeye başladığı öne sürüldü.

NBC'nin haberinde, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu gelişmeyi önlemek için yoğun çaba sarf etmişti" dendi.

Tom Winter ve Julia Ainsley imzalı haberde "Erdoğan 2016'da eski ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'dan Zarrab davasının düşürülmesini ve soruşturmayı açan Başsavcı Preet Bharara'nın da görevden alınmasını talep etmişti. Davayla ilgili bilgisi olan bir kaynak, Biden'ın bu talepleri reddettiğini söylüyor." ifadelerine yer verildi.

Haberde Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından Bharara'nın Mart ayında görevden alındığı hatırlatıldı ve "Yetkililer, görevden alma kararı ve Zarrab davası arasında bir ilişki bulunmadığını söylüyorlar" ifadesi kullanıldı.

'FEDERAL YETKİLİLER, FLYNN VE ERDOĞAN ARASINDAKİ BAĞLANTININ İZİNİ SÜRMEYE ÇALIŞIYOR'

Haberde, "Özel yetkili savcı Robert Mueller, Aralık'ta Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak göreve başladıktan sonra Michael Flynn'in Fethullah Gülen'in kaçırılıp Türkiye'ye getirilmesi ile Zarrab davasının düşürülmesi için Türkiye'den 15 milyon dolar alıp almadığı konusunu soruşturuyor" dendi.

Görüşüne başvurulan NBC ve MSNBC'nin hukuk uzmanı avukat Danny Cevallos "Eğer boşlukları doldurursanız federal yetkililerin Erdoğan ve Flynn arasındaki bağlantının izini sürmeye çalıştığını görebilirsiniz. Eğer Zarrab'ın bu konuda bilgisi varsa, itirafçı yapmaları çok ciddi bir gelişme olur" dedi.

Cevallos, ayrıca bir tutuklunun hapishaneden çıkarılıp durumunun 'federal gözaltı' olarak güncellenmesinin işbirliği yapan bir kişinin durumuyla örtüştüğünü de söylüyor.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre haberde hatırlatılan bir diğer konu da Zarrab'ın avukat ekibinde yer alan Rudy Giuliani ile Michael Mukasey'in Türkiye'ye giderek davayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşmüş olmaları.

NBC, "New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ve Zarrab'ın avukat ekibinin sözcüsü Benjamin Brafman konuyla ilgili görüş vermeyi reddetti. Mukasey, Giuliani ve Biden ise şu ana kadar görüş talebine yanıt vermiş değil." diyor.

TÜRKİYE ABD'YE NOTA VERMİŞTİ

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, kendisinden haber alınamayan Zarrab'ın can güvenliği konusunda endişe edildiğini belirterek, Reza Zarrab hakkında basına yansıyan "serbest bırakıldı" iddiaları hakkında ABD makamlarından resmen bilgi talep edildiğini açıkladı.

Bakanlık sözcülüğünün açıklaması şöyleydi: "Reza Zarrab hakkında basına yansıyan haberler üzerine Washington Büyükelçiliğimizce ABD makamlarından resmen bilgi talep edilmiş olup; henüz bir yanıt alınamamıştır. Konu takip edilmektedir."

ABD Dışişleri Bakanlığı Amerika'nın Sesi'nin nota hakkındaki sorusu üzerine diplomatik yazışmaların içeriğini açıklayamayacaklarını, ancak herhangi bir suçlama veya devam eden soruşturmalarla ilgili her türlü sorunun ABD Adalet Bakanlığı’na iletilmesi gerektiğini belirtmişti..

NEW YORK GÜNEY BÖLGESİ BAŞSAVCILIĞI: ZARRAB FEDERAL HAPİSHANEDE TUTUKLU

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, tutuklu olarak yargılanan İran asıllı işadamı Reza Zarrab'ın, "federal hapishanede tutukluluk halinin sürdüğünü" açıkladı. DHA'nın ulaştığı başsavcılık yetkilileri, "Zarrab federal hapishanede, tutuklu" dedi.

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamada, Zarrab'ın, "federal hapishanede tutukluluk halinin sürdüğü" bildirildi. ABD Federal Hapishaneler Bürosu kayıtlarında 11 Kasım'da serbest bırakıldığı bilgisinin doğru olmadığını belirten başsavcılık kaynakları, Zarrab'ın jürili yargılamanın başlayacağı 27 Kasım öncesinde, bugün yapılacak son ön duruşması olduğunu, yargılamanın da belirlenen tarihte yapılacağını kaydetti.

BOZDAĞ: ABD'DEN YANIT GELDİ

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise şu açıklamayı yaptı: "Amerikan basınında, uluslararası basında ve ayrıca Türk basınında birkaç gündür Reza Zarrab'tan haber alınamadığına ilişkin haberler çıktı. Ve avukatı Şeyda hanım da bu haberleri teyit eden açıklama yaptı. ' 5 gündür haber alamıyoruz' dedi. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti Devleti, ABD'ye bir Nota vermiştir. Bu Notanın özü, vatandaşımız Reza Zarrab'ın durumu hakkında bilgi almaktan ibarettir. Ama bazı çevreler, bu Notayı fevkalade çarpıtıyorlar. Farklı takdim etmeye çalışıyorlar. Ve biz bunların kim olduğunu çok iyi biliyoruz. Nota esasında diplomatik yazışma usulüdür. Türkiye'den pek çok ülke, kendi vatandaşlarıyla ilgili bilgi almak istediğinde onlar da Nota veriyor. Bizden bilgi alıyorlar. Nota çok net bir şekilde diplomatik yazışma usulüdür. Yapılan da budur. ABD'den bir sözlü cevap şu anda gelmiştir. Rıza Sarraf'ın sağlık durumunun iyi olduğu hakkında Dışişleri Bakanlığı'na bir bilgi ulaştırılmıştır." 

NE OLMUŞTU?

ABD Adalet Bakanlığı’na bağlı Federal Cezaevleri Bürosu’nun internet sitesindeki resmi kayıtlarda, "09135-104 kayıt numaralı mahkum Reza Zarrab'ın, 8 Kasım 2017 tarihinde cezaevinden tahliye edildiği" bilgisine yer verildi. Reza Zarrab'a ilişkin "34 yaşında, beyaz, erkek" tanımı da sitede yer aldı.

Bunun üzerine, Zarrab'dan haber alınamadığı, yerinin belli olmadığı, Türk avukatları ile görüştürülmediği iddiaları ortaya atıldı. Zarrab'ın avukatı Şeyda Yıldırım ise yaptığı açıklamada “Serbest bırakıldığı bilgisi doğru değil. Başka bir bölüme alınmış olabilir. Bize de beş gündür bilgi vermiyorlar, hiçbir haber alamıyoruz” dedi.

Zarrab'ın ABD'li savunma ordusundan ise Zarrab ile görüştürülmedikleri yönünde bir bilgi gelmedi. Zarrab'ın avukatı Benjamin Brahman, Zarrab'ın avukatları ile görüştürülüp görüştürülmediği sorularına yanıt vermekten kaçındı. Brahman, 'yorum yok' demekle yetindi.

Zarrab ile ilgili dedikodular, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı'nın ABD'ye nota vermesine kadar taşındı. Dışişleri Bakanlığı tarafından ABD'ye verilen notada Zarrab'ın can güvenliğinden endişe duyulduğu' ifade edilerek, nerede bulunduğu konusunda bilgi verilmesi istendi.

Geçtiğimiz Eylül ayında da yine aynı sitede Zarrab'ın serbest bırakıldığı bilgisi yere almış, başsavcılık yetkilileri bunun teknik bir yanlışlıktan kaynaklandığını açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

İnternette şifa arayan ‘e-hastalara’ uyarı

SONRAKİ HABER

Yeni keşfedilen Ross 128b gezegeni yaşama elverişli olabilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...