01 Kasım 2017 00:35

Karabağlar halkının iptal davası reddedildi

İzmir Karabağlar kentsel dönüşüm projesine karşı açılan iptal davasında Danıştay olumsuz karar verdi ama Karabağlar halkı mücadeleye devam edecek.

Paylaş

Metehan UD
İzmir

İzmir’in Karabağlar ilçesinde yüz bine yakın vatandaşı yakından ilgilendiren kentsel dönüşüm projesi hakkında açılan iptal davasında Danıştay olumsuz karar verdi. Danıştay, bölge halkının açmış olduğu davada bakanlığın kararında hukuka aykırılık bulmadı. Bölge halkının avukatlarından Erbay Yucak, iptalin daha önceki Danıştay kararlarına aykırılık teşkil ettiğini dile getirdi. 

Bakanlar Kurulunun 2012 yılında Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında riskli alan ilan edilen Karabağlar ilçesi, Cennetçeşme ve Limontepe semtlerinde bölge halkının açtığı iptal davasında Danıştay 14. Dairesi mahalle halkının aleyhine karar verdi. Dava açıldıktan 2.5 yıl sonra verilen kararda bölge halkının itirazları kabul edilmedi. 

İptal kararı veren Danıştay 14. Dairesi, Danıştay 6. Dairesinin daha önce bölge ile ilgili vermiş olduğu kararı emsal gösterdi. Daha önce hakkında dava açılan parsel ise şu anda heyelan bölgesi olarak gösterilen ve yapılaşmanın zaten olmadığı bir alan. Buna rağmen bölgenin geri kalanından keşif ve bilirkişi raporu istenmedi. Daha önce açılan bu davanın bölge halkının hukuki mücadelesinin önüne geçmek amaçlı olduğu düşünülüyor. 

BİR KEZ DAHA İPTAL İSTENECEK

Danıştayın verdiği kararı mahalle temsilcileri ile yapılan bir toplantı ile değerlendiren Karabağlar halkı, hukuki süreci devam ettirme kararı aldı. Karar, Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna taşınarak bir kez daha iptali istenecek. Ayrıca bakanlığın mevcut kentsel dönüşüm projesinin sonuçlarını daha çok insana anlatmak için yeni çalışmalar yapma kararı da alındı. 

‘KARAR BİZİM İÇİN SÜRGÜN NİTELİĞİNDE’

Gazetemize konuşan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Hak Arayanlar Derneği Başkanı Halil Ecevit, kararı anlaşılmaz bulduklarını belirterek “540 hektarlık bir alanı, tek parsel için açılan bir dava üzerinden değerlendirmek 100 bin insanı mağdur etmeye çalışmaktır. Hukuksuzluk yapılıyor. Bu karar bizim için sürgün niteliğindedir. Burada risk görülen bizim yaşam alanlarımız değil bizleriz. Bunun başka bir açıklaması yok. Ege Bölgesi beşik gibi sallanırken biz İzmir’den insanları misafir ettik evlerimize. Gerekirse AİHM’ye gideceğiz. Önceden kör topal da olsa bir yargı var diye düşünüyorduk artık o da yok” dedi. 

‘DAVACILARIN YAŞADIĞI YERLE İLGİSİ YOK’

Mahalleler Birliğinin gönüllü avukatlarından Erbay Yucak da kararın önceki Danıştay kararlarına aykırı olduğunu söyledi.

Teknik rapor, bina ve zemin incelemeleri ve bölgenin afet geçmişi konusunda raporların talep edilmediğini söyleyen Yucak, “Önceden bu çalışmalar yapılmazsa iptal ediliyordu, 2.5 sene içerisinde böyle bir çalışma olmadı. Davada emsal gösterilen yerin davacıların yaşadığı yerle hiç bir alakası yok. 2.5 senedir bu davanın görülmemiş olması endişe vericidir. Kentsel dönüşümün özellikle inşaat sermayesi ve idareciler tarafından bu kadar konuşulduğu İzmir açısından bu davanın bu kadar uzun sürmesi haklı bir şüphe yaratıyor” diye konuştu. 

EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDEN 

EN BÜYÜK KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJELERİNDEN

Karabağlar’daki Cennetçeşme, Salih Omurtak, Bahriye Üçok, Limontepe, Ali Fuat Erden, Umut, Gazi, Özgür, Yüzbaşı Şerafettin, Devrim Mahallelerinin tamamı ile Yurtoğlu, Abdi İpekçi, İhsan Alyanak, Uzundere, Peker Mahallelerini kısmen kapsayan 540 hektarlık alan 31 Aralık 2012’de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında “Riskli Alan” ilan edilmişti. Toplam 16 mahallede 100 binin üzerinde insanın yaşadığı bölgede kentsel dönüşüm kararı bölge halkı tarafından defalarca yargıya taşındı. 

ÖNCEKİ HABER

Şehriban Elmas davası: En ağır cezayı istiyoruz

SONRAKİ HABER

O zaman biz neden oy veriyoruz?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...